Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 15/10/07

Nye, anderledes og sjove kunststeder

Der sker store omvæltninger indenfor kunstscenen disse år. Et utal af gallerier og udstillingsrum skyder op og skaber spirende kunstmiljøer i byens yderkanter.
 

Co-Lab.

Endnu et skud på stammen af non-profit gallerier er projektrummet Co-Lab., der ligger centralt og let tilgængeligt på Nørre Søgade lige ud til Peblingesøen. En lille trappe i den rosafarvede bygning leder ned til en koboltblå dør. Bag døren gemmer sig det lille projektrum Co-Lab., som åbnede den 4. maj 2007. Galleriet er blevet til i samarbejde mellem billedkunstneren Jon Stahn og kunsthistorikeren Marie Kierkegaard. Som mange andre af de nye aktører på det danske galleriområde, har de begge et stort ønske om at se noget nyt og udvide horisonten for den danske kunstscene. At vise at der også findes et alternativ til den mere kommercielle del af branchen.

Deres mål er at få nye udenlandske kunstnere til København, yngre kunstnere, der ikke har udstillet her før. Efter åbningsudstillingen, Abstract I - en række af i alt fire udstillinger, der er konceptudviklet og kurateret af billedkunstneren Anna Odell, vil man desuden kunne opleve unge kunstnere fra L.A. og Cuba. Læs AOKs omtale af Co-Lab.

 

DUNK!

I en af industribygningerne på Værkstedsvej i Valby finder man DUNK! Et udstillingsrum på cirka 20 kvadratmeter. Ud over udstillingsrummet huser stedet også værksteder for i alt 12 kunstnere. Det er ikke et rigtigt galleri, for som bagmændene selv siger: "Vi er jo ikke gallerister". Ordet DUNK! har mere end én betydning. Det kan både stå for "dansk og udenlandsk nutidskunst" og for "dansk og ung nutidskunst".

Selve lyden i ordet er der også en mening med. Bagmændene vil gerne give den strømlinede kunst et dunk i hovedet. De er imod tanken om, at kunstnere skal "sættes i stald", hvilket vil sige tendensen til at al kunst skal være på galleri. Kunstnerne, der udstiller hos DUNK! er i aldergruppen 20-50 år og udstiller alt fra malerier, tegninger og fanzines til skulpturer og videoinstallationer. Læs AOKs omtale af DUNK!

 

Beaver Projects

I en bygning, der tidligere husede pornokoncernen Rodox's domicil, ligger nu galleriet Beaver Projects. Det er det første galleri i området omkring Strandlodsvej på Amager, og ejeren Marie Dufresne håber, at mange flere vil følge efter.

"Jeg er meget fascineret af bæveren som dyr," fortæller Marie Dufresne, der i september sidste år åbnede galleriet, der ligger i en hvid bygning med gul murstensfront og glasruder fra nederst til øverst. "Det er et foretagsomt dyr med gå-på-mod, og det laver ændringer i landskabet. Det er på samme måde, jeg gerne vil udstille kunstnere, der laver ændringer i kulturlandskabet og som starter noget, som vokser op," forklarer hun.

Hun faldt for området med dets store industribygninger, der huser et væld af muligheder. Lokalerne er, modsat dem man finder i indre by, på én og samme gang rummelige og til at betale. Marie Dufresne var den første til at åbne galleri i området, og siden er yderligere to gallerier åbnet. Hos Beaver Projects vil man ikke kunne opleve tænkt kunst. For Marie Dufresne er det nemlig vigtigt, at der er noget at se på. Kunsten skal have en krog til samfundet og skal gøre tilskueren klogere på sin egen samtid. Læs AOKs omtale af Beaver Projects

 

Rumkammerat

Der har længe været fredeligt i den lille andedam, men noget rører på sig. I DRs gamle lydarkiv overfor den gamle koncertsal har en antropolog, en grafiker, en kok, en videokunstner, en billedkunstner og en cand. mag i pædagogik indrettet sig som et kreativt fællesskab med arbejdsplads og galleri. I galleriets baglokale er der et lille atelier med plads til to kunstnere. Arbejdspladsen fungerer som fælles arbejdssted for de kreative rumkammerater, der udveksler ideer og skaber projekter. I galleriet præsenterer rumkammeraterne forskellige unge og nye danske kunstnere, der har et bud på anderledes og uventet kunst.

Rumkammeraterne vil gerne gøre kunsten uhøjtidelig. To af kammeraterne, Rune K. Drewsen og Mimi Larsson, er faktisk folkene bag konceptet Art2Go, der går ud på at lave sjov kunst, der ikke er svær at forstå og som er til at betale. Indtil videre har Art2Go været grafisk popkunst i et trekantet plastikrør, men de to har nu taget konceptet med sig til rumkammerat, og ideen er nu, at den kunstner, der udstiller i Rumkammerats galleri, skal fylde plastikrøret med noget, som kan repræsentere hans eller hendes kunst. Læs AOKs omtale af Rumkammerat

 

Henningsen Contemporary

Blandt flere haller med antikviteter i Skandinaviens største antikvitetshus, Green Square Copenhagen, ligger det enkle og moderne galleri Henningsen Contemporary. Galleriet er det tredje i rækken af nye gallerier på Strandlodsvej på Amager. Galleriet er designet af arkitektfirmaet Dissing og Weitling og bliver drevet af den unge gallerist Andreas Henningsen, der har en fortid på galleriet Martin Asbæk Projects.

Når man har fundet vej gennem de første to haller, vil man hurtigt kunne spotte galleriet: En orange firkant med logo pryder den enkle hvide væg, der afskærmer galleriet fra resten af hallen, der er fyldt til bristepunktet med kinesiske antikviteter. Ved indgangen mødes man af skarptskårne vægge med spots og når man er trådt indenfor, er det eneste, der vidner om at man stadig befinder sig i hallens lokaler, de røde mursten øverst på de to endevægge, betongulvet, det grå loft, der ligner presset hø og de store lamper, der hænger ned fra loftet.

Andreas Henningsen har, som de fleste andre gallerister, der inden for de sidste år har åbnet gallerier, valgt at udstille dansk og udenlandsk samtidskunst på sit galleri. Han mener nemlig ikke at det ene sted med samtidskunst udelukker det andet, men at stederne derimod skaber grobund for forskellig samtidskunst. Der findes forskellige fortolkninger og forskellige medier og Andreas Henningsen er åben over for alle muligheder, så længe han selv kan lide det og kan stå inde for det. "Jeg vil gerne vise, hvad galleriet kan, og hvad galleriet tør. For eksempel ved at udstille en let fordærvelig ananas, som rådner i løbet af en uge," siger han og tilføjer at den desuden er til salg og koster den nette sum af 6000 kroner. Læs AOKs omtale af Henningsen Contemporary

 

NLHspace

NLHspace er et udstillingsrum, der altid er lukket. Alligevel er det altid tilgængeligt, da kunsten kan opleves fra gaden. Vinduesruden, der udgør fronten af NLHspace, er en rude på 2x2 meter. Det lille lokale bag ruden i den røde murstensbygning fungerer som udstillingsrum for kunstnere, der arbejder med med rum og det stedsspecifikke.

Brugen af rummet er op til kunstnerne selv, når de først har lejet sig ind. Man kan leje sig ind i op til 4 uger. Da NLHspace er et udstillingsrum, og ikke et galleri, betyder det også at udlejeren, Nanna Lysholt-Hansen, ikke tager procenter, hvis kunstneren sælger nogle af sine værker. Til tider vil man hos NLHspace også kunne opleve performances. Læs AOKs omtale af NLHspace

 

Det mener brugerne..