Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 23/08/17

København har fået et nyt smørrebrødsmekka

  • Kig indenfor på Adam Aamanns nye smørrebrødsrestaurant Aamanns 1921. Foto: Maria P

    Kig indenfor på Adam Aamanns nye smørrebrødsrestaurant Aamanns 1921.

    Foto: Maria P
Adam Aamanns nye drømmerestaurant er et højtloftet gastrotempel midt i Indre By.

Adam Aamann er kendt som smørrebrødskongen. Og hans nye kongerige hedder Aamanns 1921.

Det ligger i Niels Hemmingsens Gade nr. 19-21 lige rundt om hjørnet fra Gråbrødretorv i en bygning, som burde have sit helt eget tv-program. Bygningens CV er i hvert fald omfattende.

Læs også: Billedserie: Så flot er restauranten Aamanns 1921

Den har fungeret som portnerbolig for ejendommen bag Gråbrødretorv, huset en gardin- og tekstilfabrik, lægepraksis og bogtrykkeri. Ligesom Københavns Universitet har brugt den som assyriologisk institut, laboratorium, mørkekammer og læsesal. Under 2. Verdenskrig blev den brugt som beskyttelsesrum (og er det faktisk stadig, hvis man spørger Beredskabsstyrelsen).

Læs også: Østerbro får ny lækker vinbar

»Ja, det er nok byens mest sikre restaurant. Faktisk fandt vi også nogle lårbensknogler fra mennesker, da vi renoverede kælderen, så politiet måtte komme og tage prøver. Men dateringen viste, at de var meget gamle, så vi fik lov til at fortsætte,« forklarer Adam Aamann på en rundtur rundt i de højloftede og meget lyse lokaler.

»Ellers har det kostet blod, sved og tårer. Det er vores klart største satsning, og vi skruer lige alle knapperne en tak op i forhold til vores andre steder,« forklarer han.

Bag indretningen står interiør design studiet All That Matters med Anders Busk Faarborg i spidsen. Han er også kendt som designeren, der var med til at få solgt huse i DR-programmet »I hus til halsen«Læs mere om Aamanns 1921 her. Foto: Maria P

Bag indretningen står designstudiet All That Matters med Anders Busk Faarborg i spidsen. Han er også kendt som designeren, der var med til at få solgt huse i DR-programmet »I hus til halsen«

Læs også: Billedserie: Så flot er restauranten Aamanns 1921

I lofterne hænger specialdesignede lamper, der er inspireret af lamper fra kirker - ligesom nogle af de lyse læderbænke for enden har et symbol der får Aamanns 1921 til at fremstå som en kulinarisk kirke - gastrotempel om man vil. Selv toiletterne er en oplevelse, og her hænger der da også lige to slags hjemmelavede sæber, som Adam selv har lavet.

Det verdenskendte smørrebrød fra Aamanns.Læs mere om Aamanns 1921 her. Foto: Noémie Metaireau

Maden

Frokostkortet byder på et stort a la carte kort, hvor man kan hoppe ombord i de efterhånden verdenskendte madder til 115-150, men pas på, for de er afhængighedsskabende. Kortet kommer rundt om sild, fisk og skaldyr, kød og ost eller man kan lade køkkenet om at vælge en af deres menuer.

Der er Herslev fra fad og flaske, ligesom To Øl også er på kortet med en god håndfuld og så kan man ellers sejle en god tur i de mange forskellige hjemmelavede snaps. Eksempelvis kan man nyde en snaps på skotsk porse, som Adam selv plukkede på en tur til Skotland. Vinkortet spænder over ca. 60 flasker fra 400 kr. op til 5000. Man kan også vælge en cocktail - eller en hjemmelavet saft/juice hvis man ikke nyder alkohol.

Læs også: Den magiske drivhusrestaurant på toppen af Østerbro er tilbage

Til aften er det stadigvæk muligt at vælge smørrebrød, men køkkenchef Maxim Surdu har også andre overraskelser i ærmet som f.eks. en risotto af midsommerrug (malet i deres stenkværn i kælderen, som dagligt også producerer 14 kilo mel til deres brød) med stegte kammuslinger på.

»Hvad er egentlig dansk mad?«, spørger Adam Ammann. »Der er stegt flæsk, frikadeller og hakkebøf, men vi fortolker lidt bredere herinde«.

Det betyder, at man f.eks kan kaste sig ud i en hovedret med kåldolmer med lam, timian eller gris med kirsebær, croquette, hjertesalat og flæskesvær. Der bliver gjort noget ud af anretningen i køkkenet, og råvarerne er alle enten hjemmelavede eller fra de bedste producenter.

I gadeplan er der 85 pladser blandt smukke granitsøjler, mens den supersikre kælder har plads til 45 gæster. Restaurantmanager er Frederik Amorøe, der tidligere har været på blandt andre Radio og Noma.

Man kan booke sig et bord i det nye smørrebrødsmekka lige her.

Hvad: Aamanns 1921
Hvor: Niels Hemmingensens Gade 19-21, Indre By
Hvornår: Åbnede mandag 21. august