Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 27/08/18

Guide: Fem nye københavnske morgenmadssteder du skal kende

  • Foto: PR Foto: PR
  • Foto: Gita Femhøj Foto: Gita Femhøj
  • Foto: PR Foto: PR
Fra den med dessert til den hippe og den med bland-selv-morgenmad. København har fået masser af nye morgenmadssteder. AOK guider til fem, du skal kende netop nu.

Den hippe fra Vesterbro

Der var godt nyt til alle københavnske morgenmadsfans, da Vesterbros hippe morgenmadscafé Mad & Kaffe tidligere i år åbnede endnu en café - denne gang på Frederiksberg.

Cafeen er kendt for sine gode råvarer, den hyggelige stemning og ikke mindst den udsøgte morgenmad. Stedet har vundet AOKs Byens Bedste Café-pris to år i træk, i 2015 og 2016, og var nomineret igen i år.

Dermed lægges der ikke skjul på, at Mad & Kaffe er en rigtig københavner-darling, hvor man kan få friske, hjemmelavede og økologiske råvarer fra velrenommerede leverandører som bl.a. stjernekokken Daniel Letz, bageren Vores Brød samt øl fra Nørrebro Bryghus.

Læs også: Guide: Fem luksuriøse steder at drikke sin iskaffe

Til morgenmad kan man selv sammensætte et personligt morgenbræt ved at krydse af, hvad man ønsker.

Den første Mad & Kaffe åbnede på Vesterbro i 2015, og allerede året efter åbnede endnu en filial på Amager, nu er det så Frederiksbergs tur til at nyde godt af konceptet.

Mad & Kaffe på Frederiksberg serverer morgenmad fra kl. 8.30 til 12 (13 i weekenden) samt frokost og aftensmad frem til kl. 19.

Hvad: Mad & Kaffe
Hvor: Godthåbsvej 45, Frederiksberg
Hvornår: Åbnede 30. maj 2018

Foto: Gita Femhøj

Den med dessert

I Store Strandstræde 16 er der åbnet noget så delikat som en morgenmads- og dessertbar. På menuen finder man få udvalgte vegetariske retter som Jersey-yoghurt med granola og rabarber, pocheret æg med rugbrød og sennepssalat samt surdejsvaffel med rømme og solbær. Dertil kan man købe forskellige kaffevarianter samt vælge mellem et stort udvalg af te.

Men det er særligt dessert og is, der er i fokus på hos Winterspring. Ejeren bag stedet, Karina Schmitt Lund, har nemlig specialiseret sig i at fremstille is igennem flere år. Inden drømmen om en fysisk dessertbar opstod, havde hun isfirmaet under samme navn. Men da de rigtige lokaler endelig blev ledige, skulle drømmen udleves, og firmaet rykkede ind i det smalle lokale, som nu er forvandlet til en indbydende og stilren morgenmads- og dessertbar. Intet er overladt til tilfældighederne. Alt er nøje udvalgt, lige fra de mange guldspots i loftet, de høje ruskindsbetrukne barstole til det keramiske porcelæn, maden serveres på, som keramiker Anna R. Kinman står bag.

Se billederne: Kig indenfor på Københavns nye morgenmads- og dessertbar

Konceptet er desserter lavet på nordiske råvarer fremstillet af erfarne Michelinkokke, som Mads Krogholdt fra No. 2 og AOC, Nicholas Stampe, der er Sous chef, fra Fischer og AOC, Mike Adelsten, der både er konditor og kok fra Restaurant Copenhague i Paris og Søllerød Kro, samt Emil Eshardt, køkkenchef, fra Alberto K, Søllerød Kro og AOC.

Et solidt mandskab, hvor alle har en stor interesse for dessertfaget, hvilket kommer til udtryk i flot anrettede desserter, som nærmest smelter i munden, og efterlader en med et stort behov for at vende tilbage.

Ud over de mange desserter, man kan vælge imellem på menuen, kan man bestille månedens isdessertboks, der er tilberedt af årstidens råvarer, til at købe med hjem.

Der er da også blot plads til få gæster hos Winterspring, hvor man kan sidde på barstole i vinduet, ved et bord eller i selve baren samt ude foran på den brostensbelagte gade, hvor genboen er restaurant The Union Kitchen.

Facaden er enkel med selve navnet, Winterspring, i hoppende legesyge bogstaver over vinduet og døren med guldbelægning. Selve navnet kommer af det svenske ord ‘vintervår', der beskriver perioden lige efter vinteren og indtil foråret igen kommer snigende. En tid, hvor is og kulde møder forårets farver - præcis som på den lille dessertbar.

Hvad: Wintersspring
Hvor: Store Strandstræde 16, København K
Hvornår: Åbnede i marts 2018

Foto: Gita Femhøj

Den med de lokale råvarer

For fire år siden åbnede Omegn i Torvehallerne centralt i København. Dengang var stedet en delikatesse- og ølbutik med lokale råvarer fra mindre danske producenter, nordiske delikatesser og små nicheprodukter som pålæg og pølser, der ikke sælges i supermarkederne, samt økologisk pålæg og øl fra bryggerier, hvor brygningen er et stolt håndværk.

Der sælges dermed kun råvarer, der ikke er transporteret fra den anden side af jorden, men derimod bragt ind fra producenter i nærheden af København.

Konceptet for butikken er stadig det samme, dog med en lille tilføjelse. Nu hedder det nemlig ikke bare Omegn men Omegn & Venner, da partnerne bag butikken blev enige om at ændre nogle småting.

Det er Rasmus Damsbo og Denny Vangsted, der er hjernerne bag Omegn & Venner. Rasmus Damsbo har tidligere været restaurationschef og marketing manager for Eataly, og før det drev han de to cafeer Kaf’ Bar 9 og Kompa’9. Denny Vangsted er uddannet kok fra Michelinrestauranterne Kong Hans Kælder og Ensemble samt tidligere køkkenchef på Gorilla, kok på Kadeu på Bornholm og dessertkok på The Fat Duck i London.

Læs også: Her er alle vinderne af Byens Bedste 2018

De nye tilføjelser betyder, at Omegn & Venner nu både er en landhandel samt spise- og ølbar, der også sælger morgenmad og små frokostanretninger. Alle råvarer er stadig danske, men det er ikke kun produkter fra omegnen - nu er der købt hjem fra hele landet og dermed passer navnesiftet godt til butikken.

Både Rasmus og Denny har en stor passion for bæredygtighed og den gode smag, der gemmer sig i råvarer, når de er i sæson, hvilket Omegn & Venners skiftende tavlemenu vil bære præg af.

På Omegn & Venner kan man få serveret morgenmad på hverdage fra kl. 10, hvor du vil kunne vælge bl.a. yoghurt med granola og årstidens kompot samt surdejsvafler med syltede bær. Stedets hofret er Omegn-omeletten, der er lavet på økologiske æg fra Hegnsholt.

Hvad: Omegn & Venner
Hvor: Torvehallerne, København K
Hvornår: Der kom morgenmad på menuen i maj 2018

Foto: PR

Den med bland-selv-morgenmad

Stedet, der gjorde bland-selv-morgenmad hipt tilbage i 2008, da de åbnede den første Wulff & Konstali på Islands Brygge, er stadig en sikker vinder, når det kommer til lækker morgenmad. I maj måned åbnede den fjerde café - denne gang på Nørrebro på Sankt Hans Torv i et højloftet lokale beklædt med lyseblå fliser fra gulv til loft.

Konceptet er det samme som i de øvrige cafeer. Her kan man bestille morgenmad, brunch, frokost eller take-away. På menuen finder man bl.a. dagens ret, salater og sandwich. Brunchen konstrueres ud fra en liste, hvor man krydser af, hvad man ønsker at spise, så man selv kan sammensætte lige den menu, man ønsker. Det er ikke muligt at booke bord til brunch, men den er værd at vente på.

Frokosten varierer dagligt og indeholder alt fra husmandskost til de nyeste madtrends.

Hvad: Wulff & Konstali
Hvor: Skt. Hans Torv 30, København N
Hvornår: Åbnede 20. maj 2018

Læs også: Guide: 7 gode restauranter med udsigt i København

Foto: PR

Den nyeste Morgenmads-biks i byen

I maj måned åbnede cafeen Lille Bakery på Refhaleøen. En ny lille café-perle som diverse instagrammere straks forelskede sig i - og med god grund. Cafeen er nemlig både fotogen og har styr på, hvad der rykker sig på morgenmadsfronten.

Når man træder ind i bageriet, som ligger i et højloftet lokale på Refshalevej, mødes man af et smilende personale bestående af Jesper Gørtz, der tidligere har arbejdet på Noma og 108, Mia Boland, der tidligere var souschef på 108, og Sara De Lemos Macedo, som har arbejdet som restauratør i Rio.

Et kompetent hold, der virkelig kan deres kram. Hvilket man hurtigt finder ud af, når man sætter tænderne i brødet. For Lille Bakery er først og fremmest et bageri, hvor man finder alle mulige lækre former for bagværk, bl.a. donuts. Men stedet er også en café, hvor man både kan få morgenmad og frokostretter som bl.a. en klassisk tallerken med to skiver lækkert surdejsbrød, ost, skinke, hjemmelavet marmelade og pisket smør. Eller yoghurt med granola og stikkelsbær eller andre lækkerier som kager, cookies, donuts med mere. Eller en mere avanceret frokostmenu.

Maden kan både nydes indenfor ved langborde, ude foran i de orange liggestole eller ved opstillede borde og stole. Indretningen har en hip berliner-vibe med loppefund, forskellige stole og borde, bestik og service af forskellige varianter.

Til morgenmaden kan man købe en filterkaffe brygget på bønner fra kaffebiksen Prolog i Kødbyen samt bestille forskellige hjemmelavede juice eller rosen- og hindbærsodavand.

Hvad: Lille Bakery
Hvor: Refshalevej 213A, Kbh. K
Hvornår: Åbnede 10. maj 2018