Omtale
Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 27/09/16

Brønnum

  • I omkring 125 år drev familien Café Brønnum i stueetagen af Brønnums Hus klos op ad Det Kgl. Teater og Kongens Nytorv, som var meget besøgt af skuespillere, forfattere og andre kulturpersonligheder, inden stedet de seneste mange år er blevet brugt som billetudsalg af Det Kgl. Teater. Foto: Rasmus Kramer Schou

    I omkring 125 år drev familien Café Brønnum i stueetagen af Brønnums Hus klos op ad Det Kgl. Teater og Kongens Nytorv, som var meget besøgt af skuespillere, forfattere og andre kulturpersonligheder, inden stedet de seneste mange år er blevet brugt som billetudsalg af Det Kgl. Teater.

    Foto: Rasmus Kramer Schou
Brønnum er 400 kvm drinks-nirvana i den helt gamle stil på Kongens Nytorv.

Ejerne bag Ruby og Lidkoeb har rimelig godt styr på deres cocktails og kunder. Adskillige gange er de havnet øverst på diverse lister over bedste cocktailbarer - ikke bare i København, men i verden såmænd.

I september 2016 satte de, hvad der må betegnes som kronen på værket, de de åbner Brønnum på Kongens Nytorv.

Læs også guiden: Cocktailbarer, du skal kende i København

Lokalerne er mildest talt historiske. I omkring 125 år drev familien Café Brønnum i stueetagen af Brønnums Hus klos op ad Det Kgl. Teater og Kongens Nytorv, som var meget besøgt af skuespillere, forfattere og andre kulturpersonligheder, inden stedet de seneste mange år er blevet brugt som billetudsalg af Det Kgl. Teater.

Nu skal Brønnum altså på kortet igen.

Se billederne: Kom med ind i Københavns nye vartegn

»Det er helt vildt,« fortæller ejer Rasmus Shepherd-Lomborg, mens han viser rundt i de 400 kvm pompøse lokaler.
»Alle, altså som i alle, jeg har snakket med, har en historie herinde fra. Min bedstefars storesøster, Ella, kom herinde og fik cocktailen ‘Lille Fugl Fald Om.«

»Hun gik desværre bort for et par måneder siden, men eftersom vi har arbejdet hen imod det her i halvandet år, nåede jeg at fortælle hende om vores planer for stedet. Min bankrådgiver lyste også op, da jeg fortalte ham om det - han har som lille dreng kørt med petit fours herind i tidernes morgen. Her emmer simpelthen af historie.«

Foto: Rasmus Kramer Schou

Rasmus Shepherd-Lomborg ejer Brønnum sammen medhans kone, Adeline Shepherd­-Lomborg samt Nikolaj Brøndsted.

Billedserie: Kom med indenfor på Brønnum her

Hvis ikke alkoholen giver et buzz, så giver beliggenheden på Kongens Nytorv som nabo til Det Kongelige Teater automatisk et historisk vingeslag, allerede når man ankommer til den smukke hjørnebygning.

Et par trin oppe vil man blive mødt at en vært eller værtinde, og her kan man så vælge at gå til højre ind i den store hovedbar, eller fortsætte ned igennem flere lokaler, hvor cocktailstuerne ligger en-suite.

Stilen er i overdådig, men elegant 1930-40'er stil med tunge karrygule velourgardiner fra gulv til loft. Kendere vil nikke, ja, genkendende, til den ikoniske udsmykning i hovedbaren, det er nemlig stadigvæk de enormt detaljerede træudskæringer, som har været her siden starten.

Billedserie: Se alle billederne fra Brønnum her

»Vi spurgte Kulturarvsstyrelsen om, hvor meget vi måtte flytte rundt, og de var meget strikse om at udskæringerne var fredede, fordi de var udarbejdet specielt til dette sted. Men så igen, det med at alle har historier herindefra kom i spil igen. Jeg fortalte en ven om overtagelsen herinde, og han kunne så fortælle, at han for 40 år siden selv havde installeret netop disse træudskæringer. Han havde fundet dem på et lukket apotek i Sevilla og fået dem herop, og da Kulturarvsstyrelsen hørte det, var der ikke så mange restriktioner mere. Men vi har selvfølgelig valgt at beholde dem, plus flyttet lidt af dem ned til den anden bar,« fortæller Rasmus Shepherd-Lomborg.

For når man går ned igennem Brønnum ender man nemlig nede i en lidt mindre bar, dog med samme menukort. Et kort der for øvrigt har et stort udvalg af champagner samt selvfølgelig cocktails i prislejet fra 100 kr. til 250 for en større delecocktail.

Foto: Rasmus Kramer Schou

Stærkt hold

Medejer er også en af landets dygtigste konkurrencebartendere, Nikolaj Brøndsted, men på trods af hele denne samling über-cocktail-guruer, har holdet alligevel valgt en anderledes tilgang til udarbejdelsen af det nye cocktailkort; de har nemlig søgt fremmede græsgange.

»Man har en tendens til at køre i cirkler eller gentage sig selv, hvis ikke man bliver udfordret, så vi har hentet skotske Paul Graham indover for at få nye øjne på. Han har arbejdet på fantastiske barer i både Edinburgh og London, men lavede så også cocktails til mit bryllup for 7 år siden, så man kan sige, han er en af mine favoritter,« forklarer Rasmus Lomborg.

Se billederne: Sådan så Langelinie ud i gamle dage

Cocktailstilen er international, men med dansk tilpasning. F.eks. er den irske kaffe blevet genopfundet og moderniseret, så den både kan gå til de nysgerrige, men samtidig ikke skræmmer de ældre fans af drikken væk.

Ud over det skotske samarbejde med Paul Graham, har Brønnum også en helt anden ny ting - her er nemlig køkken. Og herinde har de hyret kapaciteten Rasmus Juul Kliim som kokkekonsulent. Han er tidligere kendt fra Restaurant Radio og senest har hjulpet Claus Meyer i gang med sit New York eventyr.

Se billederne: Sådan så Carlsberg ud i gamle dage

»Vi ville gerne løftes for at komme videre, og her har vi så valgt at få en dygtig kok ombord, vi kan sparre med, og som har nogle andre syn på sagen, end vi måske er vant til. Og jeg kan allerede sige, at den idé skulle vi have fået noget før.«

Rasmus Kliim udarbejder løbende bar snacks, garnishes til cocktails og andre cocktail ingredienser, og der vil også til udvalgte drinks blive serveret en lille snack for at komplimentere drikken.

Spændingen udløst: Ruby vinder flot placering

»Vi ville ligesom gerne lidt op over saltede mandler og oliven, og det skal jeg lige love for, vi er kommet,« fortæller Rasmus Lomborg.

Brønnum har også et selskabslokale lige ved køkkenet, hvor man både kan afholde møder med spisning, eller rent faktisk reservere hele lokalet til en privat middag eller fest.

Sidst, men bestemt ikke mindst, er den tilhørende gårdhave, som har fået en ordentligt renovering og blevet grøn som en ægte prydhave. Herude kan man ryge cigarer blandt friske krydderurter, bambus og meterhøje træer.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.