Omtale
Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Musik | 17/08/10

Daphnis og Chloé

Tidspunkt

Torsdag 16. sep. 2010, kl 19:30
Fredag 17. sep. 2010, kl 19:30

Koncerthuset, Koncertsalen

Emil Holms Kanal 20
2300 København S
 

Musikgenre

Klassisk

 

  • Foto: Scanpix Foto: Scanpix
Britten Daniel Hope er aftenens solist 16. og 17. september i DR's Koncerthus.
Ak nej. Musik kan ikke frelse verden.
For musik handler jo kun om sig selv, om violiner af brunt træ og violinister i sort og hvidt, om skønhed og traditioner og til nød lidt vin med vennerne i pausen. Eller som en kendt kritiker skrev: Vi forstår musik, men kan ikke oversætte den.

Men den kan jo alligevel noget... Den bruges gerne til det modsatte, til manipulation og undertrykkelse – tænk på fascisternes fædrelandssange med videre. Toner kan altså have en rigtig dårlig indflydelse på os. Så hvorfor skulle de ikke også ku’ ha’ en god?

Daniel Hope arbejder i hvert fald for sagen. Han spiller til daglig på brunt træ og i sort og hvidt. Men han har samtidig gang i en masse anderledes projekter.

Tag nu den store mindeaften forrige år for Krystalnatten i 1938:
Den sydafrikanskfødte violinist omdannede hele Berlins nedlagte Tempelhof Lufthavn til kunsthal. Besøgende kunne opleve ord, billeder, videoinstallationer om nazisternes angreb på jødisk ejendom. Og han optrådte selv med topnavne på alle mulige felter – skuespilleren Klaus Maria Brandauer, pianisten og ulveelskeren Hélène Grimaud, sangeren og medicinofferet Thomas Quasthoff...

Daniel Hope laver mange af den slags ting. Manden har for eksempel viet et helt koncertprogram til ofrene for kz-lejren Theresienstadts helvede. Han optræder også ofte med musik af komponister, der så den slags lejre som det sidste i verden. Han kalder sig selv en musikalsk aktivist.

Men han er også bare violinist sommetider. Rødhåret som selveste Vivaldi var det. Nyudnævnt medlem af den skønne Beaux Arts Trio – en af historiens bedste med klaver, violin og cello og et repertoire af de allermest klassiske. Og heldigvis ikke nogen helt sjælden gæst her i landet.
På torsdag og fredag står han foran DR SymfoniOrkestret med Benjamin Brittens violinkoncert i hænderne.

Et sjældent hørt værk. Et uroligt værk. Musikken blev til i 1939, lige før Anden Verdenskrigs udbrud. Komponisten selv var flygtet med sangerkæresten Peter Pears til USA. Dét har de lokale hjemme i midtengelske Aldeburgh i øvrigt aldrig rigtig tilgivet dem for: At de to berømtheder levede sammen, havde man det helt fint med – men ikke at de rømmede et fædreland i våde...

At høre Daniel i de toner, skal nok blive spændende. Han kan måske ikke frelse verden – hvor meget han end hedder Hope til efternavn... Men man har en god følelse efter hans spil.
Orkestret vil samme aften divertere med Ravels mægtige »Daphnis et Chloe«, måske historiens mest farverige stykke balletmusik overhovedet. For direktionen står Thomas Dausgaard.
Og nå ja: Daniel Hope og DJ Katrine Ring vil lige efter koncerten medvirke i en Yellow Lounge! Hvis man kender begrebet, skal man nok komme valfartende for dét alene. Alle andre lever helt fint foruden.
 
Hvad: Daphnis og Chloé
Hvor: DR Koncerthuset, Emil Holms kanal 20, Kbh. C
Hvornår: Tor. 16. og fre. 17. sep. kl. 19.30
Hvordan: Billetter via Billetnet.dk
Brugeromtale
Oprettet af: Krestina Lauridsen 17. aug 2010

Dirigent: Thomas Dausgaard
Solist: Daniel Hope, violin
Britten: Violinkoncert
Ravel: Daphnis og Chloé, komplet
DR SymfoniOrkestret
DR VokalEnsemblet/DR KoncertKoret
Billetter: dr.dk/koncerthuset

Englands førende violinist Daniel Hope præsenterer Brittens Violinkoncert. Maurice Ravel afrunder programmet med sin overdådige balletmusik Daphnis og Cloé.

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort