Omtale
Føj til favoritter Del Send
Jul | 25/11/16

Islandsk julekoncert og fortællinger

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
Islandske julefortællinger med koret Staka.
Brugeromtale
Oprettet af: Kammerkoret Staka 25. nov 2016
Senest redigeret af Kammerkoret Staka 25. nov 2016

En skræmmende heks, drillende nissebrødre og en virkelig uhyggelig kat. Kom, hvis du tør!

Islændingene har 13 julenisser, som alle sammen er brødre. De er nogle drillepinde og er ikke spor søde. De kommer ned til bygderne kort før jul, hvor de forskrækker folk og stjæler deres kød og stearinlys. De har en søster, der hedder Leiðindaskjóða (det betyder en pung fuld af kedsomhed!). Hun er grim og kedelig som navnet mere end antyder. Deres forældre er heller ikke noget at råbe hurra for. Faderen hedder Leppalúði (det betyder et fjols i laset tøj) og han er også en kedelig hund. Grýla er deres mor, men hun er en mægtig troldkvinde. Hun har det med at spise børn til jul, som har været uartige i løbet af året. Familien har en stor grim sort kat, som er kendt som Julekatten. Børn som ikke får nye klæder til jul, er i fare for at blive ædt af Julekatten.

I gamle dage var alle disse historier til for at skræmme folk og få dem til at opføre sig ordentligt. I nyere tid har familien fået en makeover, julenisserne har fået rødt tøj, og det siges at Grýla er død, fordi ét år var alle børnene meget artige så hun sultede ihjel.

Islændingene har mange sange, der trækker på disse historier. Denne islandske kulturarv er meget vigtig og indflydelsesrig for islændingene, og derfor synes Staka at det er oplagt at introducere den islandske jul for et dansk publikum.

Kom og hør historierne sunget og fortalt - hvis du tør komme i islandsk julestemning!

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort