Omtale
Føj til favoritter Del Send
Film | 24/04/18

CAFx 2018: Eladio Diestes + Two Bailicas

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:

TO FILM OM STOR INGENIØRKUNST OG ÅNDLIGHED I MURSTEN

Brugeromtale
Oprettet af: Bruger 1718477 24. apr 2018

PORTRÆT AF VENEZUELA’S DA VINCI, ELADIO DIESTE OG DOBBELTPORTRÆT AF EN GOTISK ITALIENSK BASILICA OG JENSEN-KLINTS MURSTENSKATEDRAL GRUNDTVIGSKIRKEN.

ELADIO DIESTE:
EN DOKUMENTAR OM 29 BYGNINGER AF MESTERBYGGEREN FRA URUGUAY ELADIO DIESTE.

Ingeniørkunstens Ole Opfinder Eladio Diestes opdagelser og alternative byggemetoder er helt særlige. Hans opdagede f.eks. at forstærkede dobbeltkrumme murstensskaller er stærkere end armeret beton. Som en byggeteknisk revolution forandrede denne indsigt konventionelle konstruktionsmetoder radikalt ved at bygge store spændinger på en helt ny måde. I dag betragtes Dieste som en bygningsekvilibrist på linje med Eugène Freyssinet, Robert Maillart og Heinz Isler. Hans skrifter om arkitektur og konstruktion, ideer om formgivning og forholdet mellem arkitektur og kunst gør ham til en dyb tænker inden for social arkitektonisk praksis. Filmen viser 29 bygninger af den uruguayanske ‘skalkonstruktør’, optaget i Uruguay og Spanien.

TWO BASILICAS:
FILM OM SAMMENHÆNGEN MELLEM MIDDELALDERLIGT MIRAKEL I EN ITALIENSK BASILICA OG JENSEN-KLINTS MURSTENSKATEDRAL GRUNDTVIGSKIRKEN.

I 1263, skete et mirakel i Bolsenas Santa Christina kirke i Italien. Et stykke alterbrød blødte på alterdugen, hvilket genkaldte den katolske transubstation. Efterfølgende blev en basilika, til at varetage den hellige alterdug, planlagt i det nærliggende Orvieto. Mesterbyggere stakkede lag af sort basalt og hvid travertin i Sienesisk gotisk stil. I 1913, havde P.V. Jensen-Klint en vision om en katedral i gule mursten. Officielt, en hyldest til Grundtvig; i virkeligheden en fejring af gotisk arkitektur. En forstørret udgave af en dansk landsbykirke, bestående af mere end 700 lag mursten. Eksteriøret vildt og voldsomt, interiøret glat som en udhulet grotte.

De To Basilikaer ligner hinanden i typologien, men er forskellige i atmosfære. De deler den samme arkitekturhistoriske arketype, men associationerne og forestillingerne, de fremkalder, spreder sig i utallige retninger. Sydlig og nordisk, katolsk og protestantisk, farverig og asketisk, varm og streng. Intellektuelt, kender vi forskellene, men i disse storslåede kirkerum, ledes vores sind i uforudsete retninger, udløst af små detaljer, materialebrug og rumlige kompleksiteter, der efterlader os i stadig undren.

Two Basilicas introduceres af producer og konceptudvikler arkitekt Thomas Bo Jensen, mens den indiske arkitekt Anupama Kundoo introducerer Eladio Dieste. Efter filmene fører de to arkitekter en samtale om deres fælles fascination af mursten.
Arrangementet vil være på engelsk.

Om CAFx:
Copenhagen Architecture Festival x 2018 afholdes i år for femte gang og spreder sig ud over København og omegn med filmvisninger, talks, seminarer, byvandringer og meget meget mere.
Siden festivalens start i 2014 har det været ambitionen at formidle arkitektur til et bredt publikum ved at være uhøjtidelige, nysgerrige og bringe et nyt blik på arkitekturen.

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort