Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/10/07

Vor Frue Kirke - Københavns Domkirke

Vor Frue Kirke - Københavns Domkirke

Nørregade 8
1168 København K

Åbningstider

8.00-17.00. Kirken er lukket for turistbesøg under gudstjenester og andre kirkelige handlinger., Gudstjenester: kl. 10.00, 14.00 og 17.00., Morgenandagt man-lør kl. 8.10.

Kontakt

33 37 65 40
 

 

 

 

  • Foto: Esben Salling Foto: Esben Salling
Vor Frue Kirke er Københavns Domkirke. Der er tre gudstjenester hver søndag, altergang om fredagen, og morgenandagt hver morgen kl. 8.10. Morgenandagten transmitteres på P1.

Vor Frue Kirke er Københavns Domkirke. Der er tre gudstjenester hver søndag, altergang om fredagen, og morgenandagt hver morgen kl. 8.10. Morgenandagten transmitteres på P1, og programmet er med sine omkring 150.000 lyttere et af de mest populære på Danmarks Radio.
Kirken bruges også i dagtimerne, hvor folk kommer forbi og holder deres egen lille andagt i det store lyse kirkerum. De går måske en tur rundt om døbefonten eller tænder et lys og sætter det i globen. Et lille fyrfadslys koster 2 kroner, og beløbet går til Folkekirkens Nødhjælp. Et godt formål og et smukt syn, når hele globen lyser.

Kirkens kor er det internationalt kendte Københavns Drengekor, som tit har fulgt Dronning Margrethe på rejser i udlandet.

Historisk baggrund
Vor Frue Kirke har haft en barsk historie. Der har ligget en kirke på stedet siden 1209. Under englændernes bombardement i 1807 brændte kirken ned. Historien fortæller, at maleren Eckersberg fulgte branden fra sin lejlighed i Studiestræde, endda så grundigt at han måtte hænge halvvejs ud af vinduet for at få alle detaljerne med. Branden gav inspiration til et af Eckersbergs berømte malerier.

I 1829 var kirken blevet bygget op igen. Det var arkitekten C.F. Hansen, som tegnede den i nyklassicistisk stil inspireret af de græske templer. C.F.Hansen havde egentlig tænkt sig kirken uden tårn, men det kunne københavnerne ikke acceptere, så de klagede til Kongen, som befalede C.F. Hansen at sætte et tårn på.

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen dekorerede kirken, og han har lavet Jesusfiguren bag alteret og døbefonten, som er en engel, som holder en muslingeskal. Det er også Thorvaldsen, som står bag skulpturerne af de 12 apostle. En anekdote fortæller, at C.F. Hansen først havde lavet nicher i væggen, hvor skulpturerne skulle stå, men det var Thorvaldsen imod. Derfor lavede Thorvaldsen med vilje skulpturerne nogle centimeter for høje, og så måtte C.F.Hansen mure nicherne til.

 

Else Marie Brakchi

 

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.