Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/11/07

Vintage contra genbrug

Da man var lille, var det lidt af en nitte at være yngste barn i flokken og dømt til at gå i storesøster (eller -brors) aflagte tøj. Det var bestemt ikke cool, når man drømte om, at tøjet skulle være knitrende friskt fra butikken.
Da man var lille, var det lidt af en nitte at være yngste barn i flokken og dømt til at gå i storesøster (eller -brors) aflagte tøj. Det var bestemt ikke cool, når man drømte om, at tøjet skulle være knitrende friskt fra butikken.

I dag har tingene ændret sig; stilikoner som Kate Moss og Chlöe Sevigny gør det, designere og gymnasieelever gør det, og de unge trendy københavnere gør det: henter inspiration i tidligere tiders mode, pløjer sig møjsommeligt igennem det ene tøjstativ efter det andet på loppemarkeder og i genbrugsbutikker i håb om at gøre et godt fund.

Vi går ikke længere i brugt tøj, fordi vi ikke har råd til andet, men fordi vi har lyst til det. Og fordi det signalerer overskud at have kvalitetestid nok tilovers til nøje at udvælge og udtænke sit outfit i stedet for at ty til modebutikkernes masseproducerede og fastlagte look.

Vintage contra genbrug
Vintage-butikkerne poppede for nogle år siden op i Danmark som et trendy supplement til »genbrug« og »secondhand«. Men hvad betyder det egentlig? Er det bare et tomt modeudtryk, der bruges til at narre folk til at give mere for godt gammeldags genbrugstøj?

Vintage er et begreb, vi kender fra vinens verden, hvor det bruges om særdeles gode årgangsvine. Betegnelsen bruges altså om årgangstøj, dvs. om tøj fra et tidligere årti, som er lavet i sobre kvaliteter, spændende pasformer og gerne i et lidt specielt design, som gør, at det har været værd at bevare,

siger Lone Riis, der i over 30 år har drevet vintageforretningen Atelier Deco i Rømersgade i København. Hun understreger, at vintage ikke behøver at være lig med kostume-lignende gevandter fra slutningen af 1800-tallet.

Her i butikken har jeg ting helt tilbage fra 1880erne, men jeg indkøber også kjoler fra 1950erne og enkelte ting fra 70erne. Det vigtigste er, at kvaliteten er i orden,siger hun.

Berlingske Tidendes modeskribent, forlægger Malene Malling, har en lidt anden udlægning af begrebet:

Faktisk betyder vintage tøj af ældre dato, som aldrig har været brugt, dvs. nyt gammelt tøj. Men det er de færreste, der bruger betegnelsen på den måde i dag.

Tøjbytning på nettet
Det er langt fra et nyt fænomen at gå i andres aflagte tøj. Folk har altid givet tøj videre til hinanden, og i 1960erne blev tøjbytningen sat i system i en række butikker i bl.a. USA og London. Tøjbytningen var dengang udtryk for en slags antimode, et oprør mod den etablerede, kapitalistiske modeverden, der forsøgte at diktere, hvad folk skulle gå i.

Med tiden er antimoden, deriblandt vintage-looket, gået hen og blevet en stilretning i sig selv, som modeskaberne har taget til sig. Den amerikanske designer Marc Jacobs er f.eks. blevet kendt for sin humoristiske nytænkning af 1960ernes hippiestil.

De senere år er nye fora for tøjbytning poppet op; det nye og smarte er at shoppe på livet løs på e-bay, et amerikansk net-baseret auktionshus, der lokker med over 25 millioner genbrugsvarer, som sendes mellem sælgere og købere i hele verden.

Bølgen fortsætter
Det har flere gange været sagt og skrevet, at nu er vintage-bølgen ovre, og catwalkens designere har dikteret et mere »velklædt« look, men intet tyder på, at de hippe genbrugsbutikker går mørke tider i møde.

Ifølge Malene Malling vil trenden fortsætte mange år endnu:

Vi vil stadig gerne være unikke, vi vil gerne gå i noget som ingen andre har, som der kun er én af, og her passer genbrugs- og vintagetøj perfekt ind. Jeg tror ikke, at der er et bestemt årti, hvorfra vi henter inspiration i løbet af den næste sæson, men vi vil for eksempel se blazere fra 40erne sat sammen med nye ting og romantiske feminine toppe til jeans, siger hun.

Til gengæld spår hun, at det mere slidte look med f.eks. gamle forvaskede reklame t-shirts fra 60erne er på vej ud. Det er heller ikke længere så hot selv at customize sit tøj ved f.eks. at sy sjove detaljer på.

Men i denne individualistiske tid, hvor det personlige og lidt specielle look hyldes, er alt i virkeligheden tilladt. Kun din egen fantasi sætter grænserne, så det er bare om at komme ud i byens genbrugsbutikker og finde finurlige fund.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.