Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 24/04/08

Rundetaarn

Rundetaarn

Købmagergade 52 A
1150 København K

Åbningstider

21/5 - 20/9:
Hverdage(incl. lørdag)
kl. 10-20
Søn- og helligdage kl. 10-20.

21/9 - 20/5:
Hverdage(incl. lørdag)
kl. 10-18
Søn- og helligdage kl. 10-18.

Medio oktober til medio marts tirsdag og onsdag 19-22.

Kontakt

33 73 03 73
 

 

 

 

  • Rundetaarn Foto: Allan LundgrenRundetaarn Foto: Allan Lundgren
Der er 209 meter til toppen af Rundetårn, men det er kun cirka 36 meter højt. Den besøgende går rundt og rundt i en sneglegang, der snor sig 7 1/2 gang omkring tårnets hule kerne. Hvert forår afholdes 1-hjuls cykelløb i tårnet.
Der er 209 meter til toppen af Rundetaarn, men det er kun cirka 36 meter højt. Forklaringen er, at den besøgende for at nå op til toppen går rundt og rundt i en sneglegang, der snor sig 7 1/2 gang omkring tårnets hule kerne.

Mens du langsomt, men sikkert snegler dig op imod den dejlige udsigt over den gamle middelalderby, kan du sende en tanke til dem, som tog turen før dig. I oktober 1716 red Zar Peter den Store op gennem tårnet på en hest. Hans hustru Katarina blev kørt til toppen i en let tohjulet vogn. Om det var dovenskab eller almindelig kejserlig foragt overfor dansk kulturskik vides ikke.

I dag er de besøgende i Rundetaarn alle typer, fra turister til vuggestuebørn. Næsten 350.000 mennesker kravler, går og løber hvert år op i Rundetaarn, og så er der dem, som cykler. Hvert forår afholdes 1-hjuls cykelløb. Deltagerne skal køre hele vejen og og ned uden fejl, og det betyder, at de ikke må stå af en eneste gang. Verdensrekorden er 1minut og 49 sekunder for at køre op og ned.

Mange spørger, hvilken kirke Rundetaarn har været tårn for? Svaret er: Ingen! For Rundetaarn, der er bygget på ordre fra og efter megen indblanding fra den byggeglade kong Christian d. 4., var fra starten ment som en observationstårn for den ligeledes meget astronomi-interesserede konge. Herfra kunne hans videnskabsmænd studere himmellegemernes vandren. I vintersæsonen kan nysgerrige få et kig i den store kikkert, der står i Folkeobservatoriet fra 1929.

Tidligere generationer morede sig meget med at spørge hinanden, hvad der var størst - Rundetaarn eller et tordenskrald? Så stort og unikt var tårnet i mange århundreder. Men tiden og byggeiveren er løbet fra kongens tårn. Alene i København er der indtil flere tårne, der er højere: bl.a. Rådhustårnet med sine 105,6 meter og Domus Vista på Roskildevej med 92 meter. Ikke at forglemme de endnu højere udenbys fætre: Eiffeltårnet i Paris (300 m), Empire State Building, New York (335 m) og Petrona Towers, Kuala Lumpur (453 m).

Rundetaarns Koncert- og udstillingssal byder på mange klassiske koncerter og kunstudstillinger.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.