Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 12/05/11

Verdens første webmuseum åbner i Kbh

 

 

Aktuelle begivenheder:

  • Foto: Ikke oplyst
Verdens første webmuseum åbner i Designmuseum Danmark. Museet har en forpligtelse til at bevare og løbende formidle dansk webmateriales formgivning, funktionalitet, tekniske opbygning og udvikling.

Internettet er vor tids vigtigste, men også mest flygtige medie. For hver 22 sekunder oprettes et nyt website på internettet. Designmuseum Danmark åbner i samarbejde med Danish Center for Design Research www.webmuseum.dk - verdens første webmuseum.

Der oprettes godt 1,5 millioner nye websites om året og kun cirka 20 pct. bevares. Det betyder, at viden om vigtige stadier i udviklingen af internettet allerede er gået tabt i stor stil, og at kulturbærende materiale ikke er blevet bevaret. På museet mener man, at behovet for at bevare og dokumentere mediet og dets indhold, er påtrængende.

Webmuseum.dk bliver verdens første online museum for webdesignhistorie og vil sætte Danmark og Designmuseum Danmark på det digitale verdenskort. Som kulturinstitution har museet en forpligtelse til at bevare og løbende formidle dansk webmateriales formgivning, funktionalitet, tekniske opbygning og udvikling. Og også registrere internettets kulturelle betydning som kommunikations-, informations- og oplevelsesmedie.

Museet præsenterer naturligvis webdesignhistorien gennem internettet og udstillingen er iscenesat af webmediets egne eksperter - forskere, designere og webudviklere. Derudover inddrager museet mediets brugere i formidlingen af og historieskrivningen om internettet igennem bruger-aktiviteter, der gør det muligt for alle at uploade og gemme egne sites i museet.

Internettet er ikke kun i sig selv et nyskabende og kulturdannende medie, det er i dag også med til at sætte dagsordnen for andre medier: TV-mediet, billedkunsten, filmkunsten, musikken og litteraturen. Mens sidstenævnte i vidt omfang er sikret deres bevaring og bliver formidlet via biblioteker, museer og arkiver, findes der endnu ingen kvalificeret formidling og overblik over internettets udvikling.

Webmuseum.dk har fokus på design-aspekterne ved internettets udvikling, men gennem den åbne, brugerinddragende del af sitet vil det også være muligt at fortælle andre historier om nettets udvikling.

Hvad: Verdens første webmuseum
Hvor: www.webmuseum.dk
Hvornår: Fra nu