Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 11/11/16

Smugkig: Kom med bag facaden på det ny Experimentarium

  • I anledning af International Science Center and Science Museum Day d. 10. november 2016, havde Experimentarium inviteret pressen indenfor på Danmarks nye science center som åbner d. 26. januar 2017. En ansat laver et sæbebobbelshow, som bliver en fast del af det nye Eksperimentarium. Sæbebobler indeholder masser af videnskab forklarer han Foto: Ikke oplyst

    I anledning af International Science Center and Science Museum Day d. 10. november 2016, havde Experimentarium inviteret pressen indenfor på Danmarks nye science center som åbner d. 26. januar 2017. En ansat laver et sæbebobbelshow, som bliver en fast del af det nye Eksperimentarium. Sæbebobler indeholder masser af videnskab forklarer han

Efter to et halvt års arbejde, en brand og et byggebudget på 458 millioner kroner genopstår Experimentarium i det nye år på sin gamle plads i Hellerup. Nu med to ekstra etager og 16 interaktive udstillinger.

En sæbeboble er tusind nanometer tyk. Hvis man lægger hundrede sæbebobler sammen, svarer det til tykkelsen på ét stykke papir.

Den slags viden kan man få på Experimentarium, der efter en midlertidig placering på Papirøen vender tilbage til sine oprindelige, men udbyggede, lokaler i Hellerup. Når videnscenteret åbner i slutningen af januar, vil 95 procent af udstillingerne være nye. Sæbeboblerne er dog stadig at finde.

Lige nu står byggearbejdet stadig på, men i midten af december skal udstillingerne være færdige, for så skal de afprøves af det unge publikum inden åbningsdagen.

Se billederne: Kom med ind i det nye Experimentarium

Det er dem, som er i fokus, og måske netop derfor er et besøg på Experimentarium efterhånden blevet en fast del af folkeskoleoplevelsen.

Børn skal have lyst til at lære. Det er målsætningen for videnscenteret, fortæller direktør for Experimentarium, Kim Gladstone.

»Kroppen er i centrum, og alle sanser kommer i spil. Børn lærer ikke altid bedst ved at læse i en bog eller se en video, de skal røre, pille og prøve det hele af. Når de går herfra, skal de gerne have lært noget, de ikke kunne lære i skolen.«

Udover knap en halv milliard kroner til ombygningen har Experimentarium haft et rådighedsbeløb på 200 millioner kroner til nye udstillinger for børn i alle aldersgrupper.

Nogle af centerets helt store attraktioner er en af verdens første interaktive biografer og en stor tagterrasse, hvor der også vil være aktiviteter, når vejret er til det.

Det ellers velkendte »mørkerum« er blevet opgraderet. Nu er rummet en sanserejse gennem livet fra fødsel til død. Først kravler man igennem et trangt, mørkt rum, mens rytmer i gulvet repræsenterer et hjertes banken.

Man når ud i lyset, men bevæger sig senere gennem alderdommen i et lyddæmpet rum, hvor gulvet hælder op ad, og en stjernehimmel kommer til syne. Udover en nyfortolkning af mørkerummet, har Experimentarium skabt en ny vandudstilling. Den gamle gik til grunde under en brand i april 2015, som forsinkede åbningsdagen.

Arkitekterne bag ombygningen er CEBRA architecture, der har tilført to nye etager. Fundamentet er Tuborgs gamle sodavandstapperi, som Experimentarium indtog i 1991, da centeret åbnede.

CEBRA architecture sender en tanke til tapperiet ved at bruge gamle sodavandsdåser i materialet på bygningens facade, der også har fået store vinduespartier for bedre at integrere bygningen i byrummet.

Naturvidenskabens dominerer ikke kun centerets udstillinger, men også bygningens udtryk og inventar, fortæller designansvarlig sagsarkitekt Lars Gemynthe Gylling.

»Fysikken kan man se i mønsteret på bygningens ydre. Vi har lavet en teoretisk fortolkning af, hvordan væsker og gasser vil strømme langs facaden. Biologien er til stede i den store bronzetrappe ved indgangen, der skal forestille to DNA-strenge, og matematikken er repræsenteret i vektor-trappen, der illustrerer længde og retning.«

Åbningsdagen i slutningen af januar markerer dog ikke slutningen på byggeprojektet.

I 2018 åbner en hel etage med en udstilling for børn helt ned til etårsalderen.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Nike Lebron 13 Mens

I carry on listening to the news talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some?
Nike Lebron 13 Mens http://www.nikeoutlet-storeonlineshopping.com/nike-lebron-13-mens-c17_48...

 

Parajumpers Adirondack

Wow, superb blog structure! How long have you been blogging for? you make blogging glance easy. The total look of your website is fantastic, let alone the content!
Parajumpers Adirondack http://www.parajumpersonlineshop.com/parajumpers-adirondack-c1_10.html

 

Moncler Outlet UK

I'm still learning from you, while I'm trying to achieve my goals. I certainly liked reading everything that is posted on your blog.Keep the tips coming. I loved it!
Moncler Outlet UK http://www.monclerjacketsonsalevip.cc

 

Fitflops Sale

Hi! This post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!
Fitflops Sale http://www.fitflopssaleclearanceuk.com

 

1

1