Omtale
Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 15/10/07

Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg Glyptotek

Dantes Plads 7
1556 København V

Åbningstider

tir-søn 11:00-17:00
Lukket: Nytårsdag (1. januar), Grundlovsdag (5. juni),
24. & 25. december

Kontakt

33 41 81 41
 

Diverse

AOK anbefaler

Type

Kunstmuseer

 

 

 

  • Foto: Kim Nilsson Foto: Ikke oplystFoto: Kim Nilsson
  • Foto: PR-foto Foto: PR-foto
  12  
Der kommer meget godt ud af øl. Som for eksempel Ny Carlsberg Glyptotek, som brygger Carl Jacobsen (1842-1914) opførte til sin kunstsamling i 1897-1906.Samlingen rummer alt fra etruskiske skulpturer til fransk impressionisme og dansk guldalderkunst.

Den store ombygning
En at have modtaget en stor pengegave fra Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet (100 millioner såmænd) gik Glyptoteket i 2004 i gang med en kæmpe renovering. 28. juni 2006 genåbnes hovedindgangen. Overskriften for ombygningen har været forbedret adgang, dvs. Glyptoteket skal være så tilgængelig og åben over for publikum, som overhovedet muligt.

Derfor har man blandt andet udgravet kælderen under forhallen, så der er blevet plads til nye toiletter, en automat med snacks og drikkevarer og masser af arbejdspladser til skoleklasser.

Ovenpå er det kommet et helt nyt informationsområdde ved Vinterhaven, og der er nye farver og skilte på de mange udstillingssales vægge.

Middelhavshorisonten
Det største indsatsområde under ombygningen har været museets kæmpemæssige antikke samling, der befinder sig i stueetagen, og som er blevet omarrangeret og udvidet og vises under overskriften Middelhavshorisonten.

Fem rum, der ikke har været tilgængelige siden 1930erne, er blevet inddraget, og målet er at give publikum en rejse ind i knap 7000 års antik kulturhistorie og æstetik fra områderne og landene omkring Middelhavet, der blandt har været bindeleddet mellem Grækenland, Italien og Mellemøsten.

Samlingerne
Samlingerne koncentrerer sig om så forskellige områder som antikke skulpturer (glyptotek betyder skulptursamling) og franske malere fra århundredeskiftet, men man tilgiver gerne det stilistiske roderi, når man ser kvaliteten af samlingerne. Den antikke del følger skulpturens udvikling i middelhavsområdet fra Ægypten år 3.000 f.kr. til det romerske imperiums fald omkring Kristi fødsel. Den etruskiske samling er en af de mest omfattende uden for Italien.

Springer vi så et par tusinde år frem i tiden, kommer vi til samlingen af dansk guldalder og fransk malerkunst fra 18-1900-tallet samt danske og franske skulpturer fra samme tid. Samlingen af impressionister og malere fra tiden lige før og efter denne franske guldalder, er repræsenteret ved en lille men udsøgt samling af høj kvalitet. Bl.a. Monet, Sisley, Pissarro, Renoir og Degas og et kendt selvportræt af Cézanne. Post-impressionister som van Gogh, Toulouse-Lautrec og Bonnard er også repræsenteret.

Brygger Carl Jacobsen havde arvet kunstinteressen fra sin fader, brygger I.C. Jacobsen, og interessen blev videregivet til hans søn, Helge Jacobsen, som i 1927 overdragede en stor samling Gauguin-malerier til museet, der i dag ejer 35 Gauguin-malerier.

Og sådan kan man blive ved med at name-droppe betydende kunstnere fra samlingerne, men selv hvis man glemmer alle kunstværkerne, er Glyptoteket et besøg værd på grund af den unikke stemning og arkitekturen med den store subtropiske vinterhave som bygningens hjerte. Og endelig må man ikke glemme Cafe Glyptoteket, som er placeret midt i vinterhaven.

Arkitekterne
Den første del af bygningen er tegnet af Vilhelm Dahlerup. Siden fulgte Hack Kampmanns store tilbygning til den antikke samling. Dahlerup knyttede de to huse sammen med vinterhaven. Henning Larsens tilbygning fra 1996 til den franske malerisamling er også blevet usædvanligt harmonisk. Glyptoteket huser også mange koncerter og andre kulturelle arrangementer.

Brugeromtale
Oprettet af: Ny Carlsberg Glyptotek 15. okt 2007
 

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Bid 20% af prisen på Byens Bedste Burger 2014

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester