Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 08/01/13

Metro-udgravninger kaster lys over københavnsk hverdagsliv

  • Guldhorn er langtfra hverdag for landets arkæologer, når jorden udgraves. Ofte er fundene glemte sager, som disse legetøjsfigurer. Foto: PRGuldhorn er langtfra hverdag for landets arkæologer, når jorden udgraves. Ofte er fundene glemte sager, som disse legetøjsfigurer. Foto: PR
Københavns mange byggeprojekter finder efterladenskaber fra fortidens beboere, og det kommer til syne på ny udstilling i byens eget museum.

...

Når gravkoen spiser sig vej ned i mulden ved Kongens Nytorv, så bliver det til andet end en ny tunnelbane. Hver skovlfuld bringer en lille bid af københavnernes historie med op til overfladen, og det kan nu ses i en ny udstilling på Københavns Museum.

"Arkæologerne finder sjældent guld og kostbare skatte i Københavns undergrund. I stedet er det byens hverdagsliv, der bliver gravet frem," skriver museet selv om den nye udstilling, der åbner for offentligheden lørdag 12. januar.

Det er især affald, som jordlagene under Danmarks hovedstad er fuld af. Og der er ikke rigtigt nogen grænser for, hvad det kan være. Alt fra legetøjssværdet, der glemmes i sandkassen, til den hjemmestrikkede hue, der røg af i blæsevejret.

"Affald var en del af det opfyld, man brugte, når der skulle anlægges nye bydele og volde. Det er altså københavnernes aflagte skeer og sko, parykker og kridtpiber, tallerkener og trælegetøj, der dukker op i udgravningerne," fortæller museet i en pressemeddelelse.

Udover at fylde gangene på Københavns Museum, så kommer udstillingen om byens fortid også rundt i gaderne. Kustoderne tilbyder familieaktiviteter i weekenderne, omvisninger og foredrag om metroudgravningerne på Kongens Nytorv og på Rådhuspladsen.

Hvad: Udstillingen 'Fortiden under os'
Hvor: Københavns Museum, Vesterbrogade 59, 1620 København V
Hvornår: Fra lørdag 12. januar 2013. Museet har åbent alle dage fra klokken 10.00 til 17.00.
Hvordan: Entré 40 kroner for voksne. Børn og unge indtil 18 år gratis adgang.

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register