Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 23/10/12

Kunst med musik i

Tidspunkt

Designmuseum Danmark

Bredgade 68
1260 København K

Åbningstider

Tirsdag til søndag 11-17, onsdag 11 - 21, mandag lukket.

Kontakt

33 18 56 56
 

 

  • Foto: PR, Magnus Ekström Foto: PR, Magnus Ekström
Udstillingen »Pladecovers - Vinylens revival« tager favntag med en særegen kunstart, der har mere end 70 år på bagen.

...

Pladen var trykt i lak og havde titlen »Smash Song Hits« af komponisterne Rodgers & Hart.

Bestemt ikke nogen milepæl i musikhistorien fra de to anerkendte sangskrivere, der havde slået en karriere op på musik til Broadway-musicals og til Hollywoods filmindustri. Men på ét punkt adskilte udgivelsen dateret til 1940 sig fra alle andre. På pladens omslag kunne man se en illustration af en kabaretindgang med kunstnernes navne og pladens titel.

Manden bag var en fyr ved navn Alex Steinweiss. Han var i 1939 blevet ansat som grafisk designer på Columbia Records og illustrationen til »Smash Song Hits« var hans svendestykke og det første skridt ind i en ny æra for det illustrerede pladecover. En genre, der trods sin tidlige fødsel før Anden Verdenskrig først rigtig tog fart, da vinylpladen og lp’en blev introduceret i 1948. Og så igen under 1960ernes musikalske eksplosion, hvor rockmusikken for alvor fik et ansigt.

At ophøje pladecovers til en kunstart i sig selv er nok at tage munden for fuld, men samspillet mellem musik og en visuel identitet, kunsten og det kommercielle blikfang gør pladecoveret til et helt unikt medie. I hvert fald interessant nok til at Designmuseum Danmark nu tager genren op i den - også internationalt set - første bredt dækkende retrospektive udstilling om lp-coverets designhistorie nogensinde.

»Pladecovers - Vinylens Revival«, der åbnede 11. oktober, viser over 400 covers fra nogle af de første billedbårne i 1950 og op til i dag, hvor lp’en har fået fornyet vitalitet og rent faktisk stiger i salg - i modsætning til sin lillebror cd’en.

Tematisk opdelt som i den psykedeliske stil med Creams »Disraeli Gears« og Beatles »Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band« til stilistiske ikoner som Bowie, Springsteen, Grace Jones og Björk. Men naturligvis med vægten lagt på personerne bag designet - som førnævnte Alex Steinweiss, der fortsatte med at lave pladecovers helt frem til 1973, Cassandre, Andy Warhol, Peter Blake, Damien Hirst og førende designstudioer som Hipgnosis, Stylorouge og Me Company.

Desuden vil der være en særlig dansk sektion med blandt andet Peder Bundgaard, der blandt meget andet skabte nogle af Gasolins ikoniske covers, Peter Ravn og Hvass & Hannibal.

Hvad: »Pladecovers - Vinylens Revival«
Hvor: Designmuseum Danmark
Hvornår: 11. oktober 2012 til 10. marts 2013

Forlaget Vandkunsten udgiver en bog af samme navn, redigeret af Lars Dybdahl og Laura Liv Weikop.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register