Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 12/11/12

Klingspor - maler og lærer

Tidspunkt

Mothsgården, Rudersdal Museer

Søllerødvej 25
2840 Holte

Åbningstider

tirsdag-søndag 11-16

Kontakt

46115650
 

Type

Kunstmuseer

Øvrige museer

 

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
Brugeromtale
Oprettet af: Rudersdal Museer - Mothsgården 12. nov 2012
Senest redigeret af Rudersdal Museer - Mothsgården 24. jan 2013

Kunstnere er sjældent store pædagoger, men maleren og læreren Alexander Klingspor er en undtagelse. I ham forenedes kunstnerisk glød med engageret undervisning af eleverne på Holte Gymnasium i perioden 1932-60. Fra d. 16/11 udstiller Mothsgården værker af Alexander Klingspor selv, samt sjovt og fantasifuldt elevarbejde fra hans undervisning. Desuden udstilles en stor samling af nøddeknækkere af alle mulige former og størrelser.

Som kunstner
Klingspors malerier har en social realistisk indstilling, og han vælger motiver fra hverdagen af sine nære omgivelser. Selvom hans sociale aspekt blev mindre fremherskende, efter han i 1932 blev tegnelærer ved Holte Gymnasium, blev han i 1936 medlem af kunstnersammenslutningen ”Kammeraterne”, som var en kunstnergruppe med stærkt socialt engagement; primært kunstnerisk men også politisk.
Han skildrer ofte mennesker, som sidder i en stol og læser eller syr, men portrætligheden er ikke det vigtigste. Menneskefigurerne giver ham - synes det - en undskyldning for at modellere en form op af kubistisk forenklede farveflader med fin koloristisk sans. Hans haver og skovens træer modelleres i et væld af fine grønne og blå nuancer, utænkeligt uden impressionistiske aner. Kunstmuseets formand i 1972, Leo Swane, beskriver Klingspors kunst sådan: ”Mellemtonerne er hans evangelium: - Det er ikke gjort med at sætte to, tre hovedfarver op. Disse hovedfarver kommer ikke til at leve, før de forbindes med en rig skala af mellemtoner. Det er dem, der giver hele billedet dets skulpturelle fylde og dets musik."

Som lærer
Da den unge kunstner Alexander Klingspor i 1932 søgte stillingen som tegnelærer på det nyoprettede Holte Gymnasium, faldt skolens første rektor, Oscar Schlichtkrull, straks for Klingspors stærke engagement og faglige visioner. Rektor havde allerede ansat den ekspressive organist Svend Kock som musik- og orkesterleder. De satte hurtigt deres stærke farver på skolebilledet og gjorde skolen til et lille kulturcenter i Holte.
Klingspor fik frie hænder til at ændre tegneundervisningen og indføre faget keramik. Samtidig var han bannerfører i udviklingen af tegneundervisning. Tegning var oprindeligt et rent nyttefag, men i 1958 ændredes navnet til formning, og faget fik til formål at udvikle børnenes evne til at udtrykke sig i billeder.
Alexander Klingspor var stærkt engageret i børnenes udvikling og gav skolens forældre råt for usødet i skolebladet: Forældrene har ofte en indskrænket indstilling til barnet, stiller urimelige krav til ligegyldige detaljer ”og bliver frastødt af barnets ubehjælpsomhed, den der netop giver dets arbejde den største charme,” skriver Klingspor, hvis konklusion er ganske enkel: ”de voksne har for let spil og må lære at respektere børnene i højere grad. Vejledningen af børn kræver en kort, saglig og illustrerende forklaring, givet i det rette øjeblik - og absolut ingen utidige voksenindblandinger i deres arbejde” Et opgør med 1930’ernes herskende opfattelse af, hvordan børn skulle dannes, og hvad de skulle lære.
En gang om året blev elevernes arbejde udstillet for alle i Holte Gymnasiums festsal. Fade, tallerkener, askebægre og vaser smukt dekoreret efter børnenes fantasi blev udstillet sammen med billeder fra børnenes værksted. Udstillingerne som blev set og anmeldt af bl.a. Politiken.
Undervisningen af eleverne havde første pladsen hos Alexander Klingspor. I 1972 blev han interviewet ved en udstilling i anledningen af sin 75-årsfødselsdag. Men han skifter hurtigt fokus med sætning: ”Hvorfor dog tale om mig – kan vi ikke tale om børnene, det er jo først og fremmest med børnene jeg har arbejdet”.

Nøddeknækkere
I denne jul er Mothsgårdens særudstilling. Her findes figurer af hunde, uhyrer og egern, ja selv af Hillary Clinton, alle konstrueret på den mest fantasifulde måde med det formål at knække nødder; sammen med store figurer af træ, som minder om eventyret ”Nøddeknækkeren”. Kom og se nøddeknækkere i alle former og materialer.

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register