Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 09/12/11

Katedral for industrikulturen

 

 

Aktuelle begivenheder:

  • Foto: Arkiv Foto: Ikke oplystFoto: Arkiv
Danmarks Tekniske Museum fylder 100 år. Bestyrelsen fremlægger i denne forbindelse forslag til, hvordan museet kan blive en del af det 21. århundrede.

Danmarks Tekniske Museum, der i disse dage fylder 100 år, har et problem. Det har også mange fordele. Museet er for eksempel en i dansk sammenhæng enestående fortælling om store og små apparater og maskiner, der siden industrialiseringen har gjort vores dagligdag mindre besværlig og på en række områder meget rigere.

Det er opfindelsernes kavalkade og industriproduktionens kulturhistorie. Formidlingen af den historie er i sig selv taknemmelig – og museets medarbejdere gør deres til, at den bliver fortalt på en måde, der inddrager gæsterne.

Læs også: Tag en tur i tidsmaskinerne

Det er et sted, der er et oplagt udflugtsmål for flere generationer, hvor eksempelvis bedsteforældre kan fortælle børnebørnene om, hvordan det var før i tiden. Museet repræsenterer den kollektive hukommelse – og det er ganske enkelt sjovt at gå rundt og genkende nogle genstande og undres over andre.

Men museet har altså et problem. Det har mellem 40.000 og 50.000 besøgende årligt og klart et potentiale til det dobbelte eller det tredobbelte. Ganske enkelt fordi det rummer historien om det, vi kommer fra – og for en nation, der efterspørger flere teknisk uddannede unge, er teknisk museum et vigtigt led.

For hvordan fungerer tingene? Hvordan kan man selv finde på noget endnu bedre? Museets problem opstår dels, fordi det ligger forholdsvis afsides uden for Helsingør i et industrikvarter med mangelfuld offentlig transport, dels fordi den store hal, hvor der hænger flyvemaskiner ned fra loftet, er uopvarmet.

Læs også: Gå gratis på museum

Det er ikke et museum, der lokker en kold vinterdag. Placeringen kan museet ikke gøre noget ved. Men måske den uopvarmede hal. Så stort som Kronborg Så i forbindelse med jubilæet fremlægger bestyrelsen en plan for et nyt teknisk museum for hele familien Danmark.

Et teknikkens kulturpalads med tilhørende kulturplads, kalder museets direktør, Jens Breinegaard, det. Det sidste – kulturplads – refererer til en plan om dels at anlægge en togbane på området dels at gøre grunden rekreativt attraktiv for eksempelvis de medarbejdere, der er ansat i nabolagets virksomheder.

Bestyrelsen har henvendt sig til en af landets bedste tegnestuer, Dorte Mandrup Arkitekter, der med økonomisk støtte fra Realdania har udarbejdet et skitseforslag. Flere faktisk. For i første omgang var det tanken at undlade at opvarme den store hal, der er så stor, at Kronborg ville kunne ligge inde i den. Men, tilføjer Jens Breinegaard, så ville nogle af tårnene også stikke op gennem taget.

Og det går ikke, for netop på taget skal placeres byvindmøller og solcelleanlæg placeres, der ikke alene kan opvarme den store hal men vil kunne have en kapacitet, der ville kunne gøre museet til en energieksporterende nation.

Dorte Mandrup Arkitekter arbejder med et projekt, hvor en udvendig isolering af det store erhvervsbyggeri, der i 1960erne og 70erne var jernstøberi for Helsingør værft, nærmest får forstærket sit rå udseende med stoflige facader.

Et andet arkitektonisk greb vil være at fjerne den nuværende rumopdeling i den uopvarmede del af bygningen, så udstillingsarealet bliver en gigantisk sal, der er 120 m lang. Her kan stå fly på jorden som for eksempel den berømte caravelle, der gennem mange år fløj danskere på charterferie sydpå.

To fine særudstillinger
Så bestyrelsen håber på interesse og støtte fra danske fonde og erhvervsvirksomheder, der også kan se behovet for, at den kollektive hukommelse om dansk opfindsomhed og industriproduktion fastholdes, og at nye generationer vil kunne blive motiveret til at udvikle den tekniske viden, mange mener, vi kan leve af.

Hvis vi kombinerer opfindsomhed med et tæt parløb med produktionen. Sådan som museet er fyldt med eksempler på. 250 mio. kr. vil det koste, fortæller bestyrelsesformand Jørgen Lindegaard – men så vil det også kunne stå færdigt om fem år.

Uden at museet er lukket undervejs. Jubilæet markeres med to meget fint iscenesatte udstillinger, der fortæller om de opfindelser, der er gjort gennem museets levetid og især hvordan køkkenmaskiner og underholdningselektronik har sat deres præg på hjemmet og dagligdagen.

Hvad: Danmarks Tekniske Museum 100 år
Hvor: Fabriksvej 25, 3000 Helsingør
Hvornår: 29. november 2011

Læs mere på: tekniskmuseum.dk

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer