Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 22/05/11

Jeppe på Bjerget og H. C. Andersen i kukkasserne

Tidspunkt

Teatermuseet i Hofteatret

Christiansborg Ridebane 18
1218 København K

Åbningstider

Tirsdag-torsdag 11-15 samt lørdag-søndag 13-16

Kontakt

33 11 51 76
 

Type

Kunstmuseer

Oplevelsesmuseer

Udstillingsbygninger

Øvrige museer

 

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
Brugeromtale
Oprettet af: Mikael Kristian Hansen 22. maj 2011
Senest redigeret af Mikael Kristian Hansen 5. jun 2013

I to vinduesnicher i det lange trapperum op til Teatermuseet pipper H.C. Andersen og Ludvig Holberg til hinanden. Fra hver sin kukkasse byder de velkommen til de oplevelser, som venter indenfor i museet.

I den ene kukkasse høres en Københavnsk samtidsskildring fra 1800-tallet, med byen set og hørt af H.C. Andersen, sat i lydregi af Hans Sydow med gadesælgernes råb omsat til musik. "Brogede vrimmel" udbryder H.C. Andersen i digtet Østergade (poetisk betragtet) fra 1829, og skuespilleren Ulle Bjørn Bengtsson reciterer teksten på klingende guldalderdansk. I den anden kukkasse svarer Ludvig Holberg med Jeppe på Bjergets berømte opvågningsmonolog i baronens seng: "Hvad er dog dette?". Ordene er lagt i munden på syvårige Asta Marie, og bag hende høres ekkoer af Henrik Malberg og Osvald Helmuth, et par af de mange skuespillere, som har spillet Jeppe. Griegs højromantiske Holbergsuite fra 1884, 200-året for Holbergs fødsel, som længe lå som klangbund for Jeppes berømte opvågningsmonolog, da den blev spillet i naturalistisk regi på Det Kongelige Teater, har Hans Sydow ført både tilbage til Holbergs tid, spillet med én finger på et cembalo, og frem i tiden i et rent elektronisk arrangement.

Kukkasseteater (af ty. gucken 'kigge') er et ofte lidt nedladende anvendt ord for teater med prosceniet som rammen om et billede, dvs. som et kig ind i en perspektivkasse eller en perspektivscene, som den man møder inde i Hofteatret. Den kunstneriske bearbejdning af perspektivet og den perspektiviske illusion har været central inden for både maleriet og teatret siden 1700-tallet. Med fremkomsten af det elektriske lys fik teatret i overgangen mellem 1800- og 1900-tallet mulighed for at arbejde med et mørkelagt tilskuerrum i salen og en usynlig såkaldt fjerde væg mellem sal og scene, og således sætte forskellige visuelle spil i scene omkring, hvad man faktisk ser, og hvad man tror at se. Eksponerer man ét, slører man andet osv. Det bragte en ung H.C. Andersen rundt på gulvet, da han tumlede ind i København i 1820'erne, og endnu mere Jeppe, da han vågnede i baronens seng i 1720'erne, inde midt i det gamle København på Teatret i Lille Grønnegade.

Se desuden mere her: www.jeppepåbjerget.dk

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register