Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 08/02/12

Her er chefens egne favoritter

  • Foto: Sigrid Nygaard Foto: Sigrid Nygaard
  • Foto: Liselotte Sabroe Foto: Liselotte Sabroe
  12  
Vinterferien indbyder til museumsbesøg – men hvad skal man vælge? Vi har talt med fem museumsledere om dét, de holder allermest af på deres museum.

Læs hvorfor bryggerheste, en cykel med skudhuller i, en dieselmotor på 1.400 tons, skræddersakse og en konge­loge, hvorfra det spøger, er værd at se nærmere på.

Læs også guiden: Gå gratis på museum

Forbryderbørn og cykler med skudhuller

Museumsleder Frederik Strand med den cykel som betjent Falkenaa blev likvideret på under krigen. Foto: Malte Kristiansen

...

Politimuseets permanente samling på Nørrebro indeholder nogle af Danmarkshistoriens mest spektakulære og dramatiske kriminal- og politihistorier fra enevældens begyndelse til det 21. århundredes nye internationale politisamarbejde.

Her kan man opleve efterforskningen af nogle af de forrige årtiers mest interessante drabs-, bedrageri- og tyverisager – samt et indblik i forskellige kriminelle miljøer og menneskeskæbner.

I Vinterferien tilbyder museet et arrangement, der hedder »Hvem er tyven«, hvor børn kan komme ind og lave deres egen efterforskning for at finde frem til en forbryder.

Læs ogsåSyv varme tips til vinterferien, en museumsguide for børn.

Museet indeholder desuden en detention, hvor børn kan komme ind og opleve fornemmelsen af at være forbryderbørn i gamle dage. De kan få taget deres eget forbryderfotografi og prøve at sidde inde i cellerne.

For de voksne er der frem til slutningen af februar desuden en særudstilling om »Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej«, som også er et besøg værd. 

Museumsleder Frederik Strands favorit:
»I vores udstilling om politiet under besættelsen har vi en cykel hængende. Den stammer fra en episode under besættelsen, hvor den unge politimand, Falkenaa, blev skudt og dræbt, mens han cyklede hjem fra tjeneste.

Man kan stadig se skudhullerne, og jeg synes, det er fascinerende, fordi den giver et indtryk af, hvor brutal den periode var.

Det er også en genstand, der er central for politiets historie, for likvideringen markerede til en vis grad politiets opgør med samarbejdet med den tyske besættelsesmagt, for det var en tysk officer, der skød på en helt tilfældig politimand, der intet som helst havde gjort, fordi tyskerne syntes, det danske politi i stigende grad lagde sig ud med besættelsesmagten.

Det var et såkaldt clearingdrab, som tyskerne foretog som hævn mod de tiltagende sabotageaktioner og stikkerlikvideringer.

Læs også guiden: De 5 hemmelige museer

Oftest gemmer politiet ikke så mange genstande, der har relation til sagerne. De bliver destrueret, og jeg tror, at denne her cykel er blevet bevaret, fordi den har en slags symbolværdi, idet den markerer politiets tiltagende opgør med besættelsesmagten.

Det er en helt almindelig klassisk herrecykel, der ligner en cykel fra i dag, og det giver den også et aktualitetspræg.«

Hvad: Politimuseet
Hvor: Fælledvej 20, 2200 København N
Hvornår: Tirs, tors. og søn. fra kl. 11-16 frem til 29 feb. 2012
Hvordan: Se mere på politimuseum.dk

5 lørerige museer: http://www.aok.dk/udstilling/de-5-laererige-museer-for-boern#what:Udstil...

Carlsberg og de dampende bryggerheste

Event-direktør Lone Johnsen med bryggerhesten Laura. Foto: Malte Kristiansen

...

Carlsberg kan man komme på en rundvisning og får udleveret et kort over udstillingen samt en øl- eller sodavandsbillet. Billetten bruges i slutningen af turen i Bar Jacobsen, hvor øl og læskedrikke traditionen tro kan nydes, og hvor der blandt andet også serveres dansk inspireret frokost.

Carlsberg kan man komme på en rundvisning og får udleveret et kort over udstillingen samt en øl- eller sodavandsbillet. Billetten bruges i slutningen af turen i Bar Jacobsen, hvor øl og læskedrikke traditionen tro kan nydes, og hvor der blandt andet også serveres dansk inspireret frokost.

Den selv-guidede tur igennem bryggeriet indeholder et besøg i det tidligere kornmagasin, hvor man kan fordybe sig i detaljer som for eksempel Carlsbergs tidslinje, dampmaskinen, kælderen med spirekasserne, bødkerens værksted, borgerstuen, hvor Carlsbergs ansatte holdt deres pauser samt det gamle bryghus, hvor der blev brygget øl fra 1847 til 1906.

Læs også: AOK's guide til Carlsberg

Går man en tur i skulpturhaven ses Carl Jacobsens skulpturer - heriblandt en Rodin og en mindre udgave af Den lille Havfrue fra 1937. Carlsberg tilbyder desuden en lang række mere specifikke guidede ture, som man kan læse om på hjemmesiden. I vinterferien fra tirsdag til fredag inviterer Carlsberg desuden indenfor i stalden, hvor kuskene og en guide blandt andet fortæller om dagligdag i stalden, hvorfor hestene får solarium, i perioder er på marken og trækker plov, og man oplever hestene blive striglet og vasket.

Event-direktør Lone Johnsens favorit:
»Jeg tænker straks på de jyske heste i Carlsbergs meget smukt restaurerede stald, der er et stykke levende kulturarv, og her står hestene om vinteren står og damper og holder hele stalden varm.

Jeg er selv tidligere hestepige og synes, det er fantastisk, at der mindre end to kilometer fra Rådhuspladsen står otte granvoksne bryggerheste, som hver dag er på tur i København og kan nydes i stalden og på fold på Carlsberg.

Jeg har også været på tur med kuskene i København. En enkelt gang overlod kusken tøjlerne på tospandet til mig, og en anelse naivt forestillede jeg mig, at jeg sagtens kunne dirigere dem.

Det kunne jeg ikke, da vi kom til Pile Allé fortsatte de ufortrødent om hjørnet uanset hvor meget jeg hev og sled i tøjlerne. Der skal en helt særegen kombination af lyde, tryk og træk til at styre de godt 1,5 ton heste, som går foran en vogn.«

Hvad: Carlsberg
Hvor: Gamle Carlsberg Vej 11, Kbh. V
Hvordan: Se mere på visitcarlsberg.dk

DieselHouse og en smældende motor på 1400 tons

Leder af DieselHouse Ernst Lassons favorit. Foto: Ikke oplyst

...

DieselHouse, som ligger på det tidligere H. C. Ørstedværket i København SV, er et industrimuseum, der fortæller B&Ws historie

For eksempel gennem modeller af skibe og motorer, effekter fra det første oceangående motorskib Selandia, den første dieselmotor leveret af B&W i 1904 og så også den gigantiske dieselmotor på 1.400 tons, som bliver sat i gang hver anden søndag.

Fra søndag den 19. februar kan man opleve en særudstilling i forbindelse med M/S Selandias 100 års jubilæum.

Læs også: Amagerkansk lokalarkiv er en rullende lort

Selandia blev bygget for ØK på B&W og revolutionerede skibsfarten ved at være det første dieseldrevne skib på de store verdenshave. Der er fri entre i DieselHouse. Museet har åbent hele vinterferien, og den store dieselmotor bliver startet søndag den 19. februar, mens motoren fra 1904 bliver startet torsdag den 16. februar.

Daglig leder Ernst Lassons favorit:
»Vores store motor fra 1932, der frem til midten af 1960erne leverede strøm til København i spidsbelastningsperioder som for eksempel juleaften, og når folk kom hjem fra arbejde. Den var i 30 år verdens største dieselmotor med sin vægt på 1.400 tons.

Den er på 8 cylindre, 12,5 meter høj og 24 meter lang. Motoren var koblet på nettet indtil 2003 og blev brugt for sidste gang ved den store strømafbrydelse i København.

Når den bare står og kører i frigear bruger den 14 liter dieselolie i minuttet, så i dag har man mindre dieselmotorer, som er billigere i drift. For mig er den et stykke dansk industrikultur, og jeg synes, det er fantastisk, at man kan se, at vores forfædre har kunnet lavet sådan en motor uden IT. 

Læs også guiden: Syv varme tips til vinterferien

De har jo siddet og udviklet den ved hovedregning. Rudolf Diesel, motorens opfinder, troede aldrig, at en motor ville komme op i den størrelsesorden.

Den første og tredje søndag i måneden, bliver motoren startet, og publikum har mulighed for at se den stå og køre. Der kommer en mand ind i kedeldragt og sætter den i gang, og så giver det et ordentligt knald – så højt, at vi giver børn ørepropper på, så de ikke bliver forskrækkede. Derefter lader vi den køre i cirka ti minutter.

Folk synes virkelig, det er spændende, og vi har i snit 200 mennesker herinde hver gang.”

Hvad: DieselHouse.
Hvor: Elværksvej 50, Kbh. SV.
Hvordan: Se mere på http://www.dieselhouse.dk og www.selandia100.dk.

Dansk Jødisk Museum og skræddersaksene

Foto: Malte Kristiansen

...

Dansk Jødisk Museum, der blev indviet i 2004, ligger på Slotsholmen i København i en del af Det Kongelige Biblioteks gamle bygning.

Museet er indrettet af den verdensberømte arkitekt Daniel Libeskind, der i sin formgivning har indfanget det unikke og fælles ved dansk jødisk historie: Det nordiske, den altovervejende fredelige sameksistens og redningen af de danske jøder i oktober 1943.

Museets samling rummer omkring 5.500 forskellige objekter – heriblandt brugsgenstande, fotos, kunstværker, arkivfonde, film- og lydoptagelser, der dokumenterer dansk jødisk kulturhistorie. Samlingen er museets rygrad og danner grundlag for forskning og formidling i dansk jødisk historie.

Museumsdirektør Janne Laursens favorit
»De første genstande, jeg selv indsamlede til Dansk Jødisk Museums samling, er nogle velvoksne skræddersakse. De er tunge og har krævet armmuskler. De har tilhørt Theodor Schapiro, og dem er der blevet klippet meget med først

i 1900-årene. Dengang boede en masse af de jøder, der indvandrede til Danmark fra det gamle Zarrusland i Adelgade-Borgergade kvarteret, der var blandt de fattigste kvarterer i København.

Og en stor del af dem ernærede sig som skræddere. Så naturligvis skulle der også i København være skræddersakse i samlingen på Dansk Jødisk Museum til dokumentation af en udbredt beskæftigelse blandt ’russerjøderne’.

Da tidligere kulturminister Per Stig Møller besøgte museet, så han med fornøjelse på skræddersaksene i museets udstilling og en tilhørende bøjle fra Schapiros skrædderi på Frederiksberg. 

Læs også guiden: Gå gratis på museum

Ministeren kunne oplyse, at dér købte han sin første smoking. Den oplysning har vi gemt! Saksene er meget skulpturelle og understreger som genstande, at Dansk Jødisk Museum ikke blot handler om de danske jøders kulturhistorie, men også om deres indvandringshistorie.

Jeg er fuld af beundring for mennesker, der indvandrer og slår sig ned i Danmark, lærer sproget og skaber sig en tilværelse her. Saksene står derfor mit hjerte nær. Det er sådan en fantastisk historie, de fortæller.

Hvad: Dansk Jødisk Museum
Hvor: Proviantpassagen 6, Kbh. K
Hvordan: Se mere på jewmus.dk

Teatermuseet i Hofteatret og Kong Frederik 7. loge

Museumsdirektør Peter Christensen holder specielt meget af Kong Frederik 7’s loge i Hofteatret. Foto: Malte Kristiansen

...

 Teatermuseet i Hofteatret ligger på Slotsholmen bag Christiansborg. Her kan man færdes frit over alt i salen, på scenen, på balkonerne og i de små loger.

Bygningen er en del af det første Christiansborg-anlæg, der blev opført under enevælden fra og med 1730erne som erstatning for det gamle Københavns Slot.

Hofteatrets lokaler var oprindeligt kongeligt rustkammer - et sted hvor man opbevarede våben, rustninger og rideudstyr - men blev i 1766 ombygget til et hofteater.

Teatermuseet blev stiftet i 1912 og rykkede i 1922 ind i Hofteatret, som havde ligget lukket og hengemt i fire årtier. Hofteatret er i dag et stykke levende bygningshistorisk kulturarv, samtidig med at museet over generationer har udviklet sig til en bredspektret kulturinstitution med skiftende udstillinger og aktiviteter som for eksempel Anders Lund Madsens og DRs ’Det nye Talkshow’.

Læs også guiden: De 5 hemmelige museer

Tirsdag og torsdag kl. 13 i vinterferien er der gratis børneomvisninger, som efterfølges af et skævt trylleshow med den professionelle tryllekunstner Erik Jensby, der tidligere har levet som gadekunstner i Amsterdam gennem ti år.

Erik Jensby har flere gange tidligere fyldt Hofteatret og er dygtig til at skabe kontakt og dialog mellem børn og voksne.

Museumsdirektør Peter Christensen Teilmanns favorit:
»Det mærkelige hos os er, at det er bygningen i sig selv, altså Hofteatret, der er vores vigtigste genstand. Og derfor også min absolutte favoritgenstand. Men skal jeg pege på noget mere specifikt, er det især Kong Frederik 7.s loge midt i det hele.

Herfra kan man se den store perspektivscene og få en fornemmelse af, hvordan man skabte illusionen af perspektivets uendelighed, dengang man ikke havde de virkemidler, vi i moderne teater kan gøre brug af.

Det var også lige dér, Kong Frederik 7. sad sammen med Grevinde Danner. Han var jo gift til venstre hånd, og måtte ikke sidde ovre i Det Kongelige Teater med hende, men gerne her, fordi teatret var hans eget.

Læs også: Anmeldelsen af Det Kongelige Teaters forestilling »Tilbage til ørkenen«

Hvis jeg virkelig bliver siddende i den lille loge og for eksempel lytter til et radiospil, hvor Grevinde Danner fortæller om, hvordan det var at sidde sammen med Kong Frederik 7., kan jeg tage mig selv i at kigge til højre efter ham.

Jeg kender ikke andre rum, der har så fysisk en indflydelse på mennesket. Rummet ligger stort set uforandret hen siden det blev til i 1766-67.

På scenetrappen løb H.C. Andersen rundt som lille balletbarn, og i en anden loge sad Struensee den aften, han blev anholdt sammen med den daværende teaterdirektør, og blev siden henrettet og sat på hjul og stejle.«

Hvad: Teatermuseet i Hofteatret
Hvor: Christiansborg Ridebane 18, Kbh. K
Hvordan: Se mere på teatermuseet.dk

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register