Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 27/04/11

Galleri genåbner Ai Weiwei-udstilling

Tidspunkt

Galleri Faurschou

Store Strandstræde 21
1255 København K

Åbningstider

tir-fre 11:00-17:00, lør 11:00-14:00, Sommerlukket i juli.

Kontakt

33 91 41 31
 

 

  • Den kinesiske kunstner Ai Weiwei. Foto: Peter ParksDen kinesiske kunstner Ai Weiwei. Foto: Peter Parks
Verden over protesterer regeringer, organisationer og enkelte mennesker mod den kinesiske regerings behandling af kunstneren Ai Weiwei. I Danmark åbner galleri Faurschou CPH sin netop afsluttede udstilling igen.

Den kinesiske verdensberømte kunstner Ai Weiwei blev arresteret af kinesisk politi søndag den 3. april i lufthavnen i Beijing. Siden da har han været i politiets varetægt, og nu rejses der tiltale mod ham for økonomisk kriminalitet og bigami og for at sprede pornografi på internettet.

Weiwei er ikke den eneste kunstner og oppositionelle, der er ramt af de kinesiske myndigheders stadig stærkere indgreb mod ytringsfriheden, men da Ai Weiwei er Kinas bedst kendte kunstner, er hans sag blevet symbolsk for kampen for friheden i Kina. En lang række regeringer, organisationer og enkeltpersoner har protesteret mod behandlingen af Ai Weiwei.

Herhjemme har galleriet Faurskou, der netop havde lukket en udstilling med Weiweis kunst, besluttet at genåbne udstillingen. Den kører foreløbig frem til 1. juli. På facaden af Tate Modern i London, hvor Weiwei har en stor udstilling, har museumsledelsen placeret en stor plakat, hvor der står »Løslad Weiwei«.

Den 13. april udsendte europæiske intellek­tuelle et åbent brev om frigivelse af Weiwei. Medunderskrivere var bl.a. Vaclav Havel, Ivan Klima, Elfreide Jelinek og Adam Mich­nik. Der er arrangeret demonstrationer og happenings i en række lande for at protestere mod behandlingen af Weiwei. Således arrangerede kunstnere i New York den 17. april en happening, der hed »1001 stole for Ai Weiewei«, hvor demonstranterne den 17. april skulle medbringe stole og sætte sig ned for at støtte Weiwei. Solomon R. Guggenheim Foundation og Den Internationale Forbund af Museer har samlet underskrifter ind til støtte for Weiwei og har på nuværende tidspunkt over 100.000 underskrifter.

Kampagne fra myndighederne Kampagnen mod Weiwei fra de kinesiske myndigheders side er foregået siden begyndelsen af året. Det var ingen hemmelighed, at Weiwei var yderst kritisk over for regimet og dets undertrykkelse af landets borgere. Han har klart udtrykt sin kritik og sagt, at han håbede på, at demokratiske forhold kunne indføres i Kina.

Som en af de meget få kunstnere i Kina har han haft mod til at rette sin kritik direkte mod kommunistpartiet. I en kommentar den 20. april trykte Salman Rushdie en artikel i New York Times, hvor han bl.a. skrev: »Kunst kan være farlig. Ofte viser kunstnerisk berømmelse at være en fare for kunstneren selv.

Ai Weiweis kunst er ikke polemisk – den hælder mod det mystiske. Men hans overvældende berømmelse som kunstner har tilladt ham at tage menneskerettighedsspørgsmål op og vække opmærksomhed om Kinas ofte mangelfulde svar på katastrofer. Autoriteterne har ydmyget og chikaneret ham tidligere, men nu er de slået ind på en farlig ny offeniv.«

Salman Rushdie påpeger i sit indlæg, at rejseforbud og chikane også har ramt en række af Kinas førende forfattere som Liao Yiwu, Ye Du, Teng Biao og Liu Xianbin og han slutter med ordene: »I dag er Kinas regering blevet den største trussel i verden mod ytringsfriheden.«

Hvad: Genåbning af Ai Weiwei-udstilling
Hvor: Galleri Faurschou, Store Strandstræde 21
Hvornår: Til 30. juni

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register