Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 08/02/12

Forbryderbørn og cykler med skudhuller

  • Museumsleder Frederik Strand med den cykel som betjent Falkenaa blev likvideret på under krigen. Foto: Malte Kristiansen

    Museumsleder Frederik Strand med den cykel som betjent Falkenaa blev likvideret på under krigen.

    Foto: Malte Kristiansen
Politimuseets permanente samling på Nørrebro indeholder nogle af Danmarkshistoriens mest spektakulære og dramatiske kriminal- og politihistorier fra enevældens begyndelse til det 21. århundredes nye internationale politisamarbejde.

...

Her kan man opleve efterforskningen af nogle af de forrige årtiers mest interessante drabs-, bedrageri- og tyverisager – samt et indblik i forskellige kriminelle miljøer og menneskeskæbner.

I Vinterferien tilbyder museet et arrangement, der hedder »Hvem er tyven«, hvor børn kan komme ind og lave deres egen efterforskning for at finde frem til en forbryder.

Læs ogsåSyv varme tips til vinterferien, en museumsguide for børn.

Museet indeholder desuden en detention, hvor børn kan komme ind og opleve fornemmelsen af at være forbryderbørn i gamle dage. De kan få taget deres eget forbryderfotografi og prøve at sidde inde i cellerne.

For de voksne er der frem til slutningen af februar desuden en særudstilling om »Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej«, som også er et besøg værd. 

Museumsleder Frederik Strands favorit:
»I vores udstilling om politiet under besættelsen har vi en cykel hængende. Den stammer fra en episode under besættelsen, hvor den unge politimand, Falkenaa, blev skudt og dræbt, mens han cyklede hjem fra tjeneste.

Man kan stadig se skudhullerne, og jeg synes, det er fascinerende, fordi den giver et indtryk af, hvor brutal den periode var.

Det er også en genstand, der er central for politiets historie, for likvideringen markerede til en vis grad politiets opgør med samarbejdet med den tyske besættelsesmagt, for det var en tysk officer, der skød på en helt tilfældig politimand, der intet som helst havde gjort, fordi tyskerne syntes, det danske politi i stigende grad lagde sig ud med besættelsesmagten.

Det var et såkaldt clearingdrab, som tyskerne foretog som hævn mod de tiltagende sabotageaktioner og stikkerlikvideringer.

Læs også guiden: De 5 hemmelige museer

Oftest gemmer politiet ikke så mange genstande, der har relation til sagerne. De bliver destrueret, og jeg tror, at denne her cykel er blevet bevaret, fordi den har en slags symbolværdi, idet den markerer politiets tiltagende opgør med besættelsesmagten.

Det er en helt almindelig klassisk herrecykel, der ligner en cykel fra i dag, og det giver den også et aktualitetspræg.«

Hvad: Politimuseet
Hvor: Fælledvej 20, 2200 København N
Hvornår: Tirs, tors. og søn. fra kl. 11-16 frem til 29 feb. 2012
Hvordan: Se mere på politimuseum.dk

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer