Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 02/10/12

De 5 lærerige museer for børn

  • Foto: Jan Jørgensen Foto: Jan Jørgensen
Opdateret d. 2. oktober 2012.

Thorvaldsens Museum

Bertel Thorvaldsens Plads 2
1213 København K

Thorvaldsens Museum - fuld af farver

Foto: Torben Christensen Foto: Ikke oplyst

Midt i København ligger en stor gul skattekiste fuld af eventyr. Skulpturerne i museet forestiller græske guder og helte, som i skolernes ferier vækkes til live af museets fortællekompagni. Men selv på egen hånd er det ikke svært at finde gode historier, og ellers er der hjælp at hente i museets butik, hvor man kan få udleveret gratis hæfter til børn.

Til de mindre børn findes »Figurkik«: Et lille hæfte med tegninger af ni skulpturer. På hver tegning mangler der noget, som børnene selv skal tegne. Imens kan de voksne høre, hvad museets nyindspillede audio-guide fortæller om de skulpturer, børnene tegner.

Huset i sig selv er en oplevelse. Uanset hvor man kigger hen, er der noget at se på: en engel i loftet, noget, der glimter, og flotte mønstre på gulvene. Flere børn har noteret sig, at museet faktisk ligner Harry Potters skole Hogwarts.

Bonusinfo: Thorvaldsens Museum har desuden en virtuel tilbygning på tilbygningen.dk.

Hvor: Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 KBH K
Hvornår: Tir-søn: 10.00-17.00
Hvordan: Entré: voksne 40 kr. Børn og unge under 18. år: gratis

Tycho Brahe Planetarium

Gammel Kongevej 10
1610 København V

Tycho Brahe Planetarium - rumrejser i 3D

Foto: Peer Lauritzen
Med en billet til Planetariet på Gl. Kongevej kan man rejse til fremmede planeter, ud i Afrikas jungle eller tilbage til dinosaurernes tid. Begynd med en film i en af de to 3D-biografer, hvor billederne er så livagtige, at man dukker hovedet for ikke at blive ramt af dinosaurernes haler. Det er nærmest som at være der selv, og måske sidder de historiske, geografiske og biologiske facts i filmene også lidt bedre fast, når man næsten har mærket dem på egen krop. Men tjek lige programmet på forhånd. Det er ikke alle seks-årige, der synes, at en rejse med biologer gennem Afrikas urskov er lige så spændende som en tur til månen med Martin og Ketil. De voldsomme dino-film fraråder man til børn under syv år.

Bagefter kan man gå om bord på Martin og Ketils rumskib, som de fleste børn kender fra TV. I rumstationens imponerende kommandocentral er der masser af computere, hvor man kan klikke på spørgsmål som »Hvordan sover man i rummet«, »Hvad spiser I derude« og »Hvordan går man på toilettet?« Martin og Ketil toner frem og fortæller, så man næsten tror, de har været der selv.

Overalt i Planetariet er der masser af interaktive skærme, flotte billeder og livagtige modelller at kigge på. Størstedelen af den permanente udstilling kræver dog, at der er en voksen med til at forklare. I weekenderne er der guidede ture kl. 11.30, 12.30, 13.45 og 15.00.

Bonusinfo: Planetariets hjemmeside har en stor sektion, der særligt henvender sig til børn. Finder man ikke svar på sine spørgsmål her, kan man sende det videre til Planetariets astronom.

Hvor: Gl. Kongevej 10, 1610 KBH V
Hvornår: Mandag 11:30-20:30, tirsdag-torsdag 09:30-20:30, fredag 10:00-20:30, lørdag og søndag 09:30-20:30
Hvordan: Entré inkl. film i Rumteatret: Børn (op til 12 år) 89 kr., voksne 139 kr.

Arken - skibet er ladet med kunst

Arken har skiftet udtryk og ligger nu på en kunstig ø. Foto: Henrik Jauert

Man kan ikke besøge museet i Ishøj uden at reagere på det mærkelige hus. Derfor har museet også ladet en del af sin formidling til børn tage udgangspunkt i netop oplevelsen af arkitekturen. Tag f.eks. på eventyr med albatrossen Albert og hans ven Rud, som i børnebogen »Albert og Arken« inviterer på udforskning af museets arkitektur. For de små vil billederne af de tegnede figurer og fortællingen om deres eventyr i museet være passende. For de større børn er der geometriske opgaver og lidt sværere spørgsmål. Bogen koster 25 kroner.

Arkens tilbud bygger grundlæggende på den idé, at børn skal opleve kunst sammen med deres voksne. I Børnerummet kan børn og voksne sammen undersøge kunsten gennem opgaver, der knytter sig til aktuelle udstillinger. Børnerummet har åbent i hele museets åbningstid og lægger både op til at tænke over værkerne og til selv at lege med farver og former. Man kan desuden gå på opdagelse i museet med opgaveark.
Museet har også kastet sig over de helt moderne hjælpemidler: Med en iPod i ørerne kan børn høre historier og lyde, der hjælper fantasien på vej, når de ser på de udstillede værker. iPods kan lånes gratis på museet. På museets hjemmeside kan børn også selv sende tekst og billeder ind i forbindelse med udstillingerne.

Hvor: Skovvej 100, 2535 Ishøj
Hvornår: Tirs-søn 10-17, dog ons 10-21
Hvordan: Voksne: 95 kr., studerende 75 kr., børn og unge under 18: gratis

Post & Tele Museum

Købmagergade 37
1150 København K

Post og Tele Museum - en tur i tidsmaskinen

Foto: PR Foto: Ikke oplyst

Brokker ungerne sig over, at jeres internetforbindelse er for langsom? Så tag dem med på Post og Tele Museet og lad dem få et indblik i gamle dages kommunikationsveje: det vil sige, dengang I selv voksede op og sendte breve med posten og ringede fra telefonbokse med drejeskiver.

Er farfar god til at fortælle om mekanik, er her rig mulighed for at få sig en på opleveren. Stort set alle de former for transportmidler, som har været brugt til at fragte breve og telegrammer gennem de seneste 375 år er repræsenteret. Og så er der alle de tekniske vidundere, som gennem tiden har gjort det muligt for folk at kommunikere på afstand: morse, radioer og telefoner.

Mens en del af den permanente udstilling er relativt nørdet, udmærker museet sig til gengæld ved at have et værksted der er åbent i udvalgte weekender samt i skolernes ferier. Se aktuelt program for udstillinger og aktiviteter i børneværkstedet på museets hjemmeside.

Husk at kaste et blik ud ad vinduet, når elevatoren er på 4. sal. Der kommer I helt tæt på den flotte skulptur af de græske guders postbud Merkur, som er på vej hen over byens tage.

Hvor: Købmagergade 37, 1012 KBH K
Hvornår: Alle ugens dage kl. 10-16
Hvordan: Gratis

Teatermuseet i Hofteatret

Christiansborg Ridebane 18
1218 København K

Teatermuseet i Hofteatret - Børneomvisning og trylleshow

teatermuseet Foto: Bjarke Ørsted
Det gamle hofteater byder på børneomvisning i de mange, historiske rum som en smuk ramme. Der fortælles blandt andet om Hofteatrets historie, om konger, dronninger, prinser, prinsesser samt store skuespillere og sjove maskiner. Alle må færdes overalt i Hofteatret. Tryllekunstneren Erik Jensby underholder efterfølgende med et trylleshow fyldt med rutineret artisteri og historiefortælling, drillende trylleri, lun og slagfærdig humor, almindelig galskab og original musik. Det hele er gratis, og man skal blot ringe på 33 11 51 76 eller skrive til info@teatermuseet.dk for at tilmelde sig.

Hvor: Christiansborg Ridebane 18, 1218 KBH K
Hvornår: KUN I EFTERÅRSFERIEN - Tirs og tors 11-15, lør 13-16

 

De 5 børnevenlige museer

Foto: Ikke oplyst
Uanset om man er på udkig efter skygge eller ly for regn byder museerne på gode ferieoplevelser med masser af oplevelser og kulturel hygge. Her er fem af de bedste, som kan underholde alt fra sprælske spradebasser til kræsne små prinsesser.

Læs mere

 

Det mener brugerne..

næsten

Bagefter kan man gå om bord på Martin og Ketils rumskib, som de fleste børn kender fra TV. I rumstationens imponerende kommandocentral er der masser af computere, hvor man kan klikke på spørgsmål som »Hvordan sover man i rummet«, »Hvad spiser I derude« og »Hvordan går man på toilettet?« Martin og Ketil toner frem og fortæller, så man næsten tror, de har været der selv. Overalt i Planetariet er der masser af interaktive skærme, flotte billeder og livagtige modelller at kigge på.

 

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register