Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 16/07/12

De 5 hemmelige museer

  • Lille Mølle. Foto: Linda Henriksen Foto: Ikke oplystLille Mølle. Foto: Linda Henriksen
Byens museer er meget mere end gamle klassikere som Nationalmuseet. Oplev f.eks. livet på et fyrskib, tag på veterinærhistorisk museum eller kig ind i mindestuerne i Nyboderne. Her er fem små museer, der fortjener at være lidt mindre hemmelige.

Opdateret 16. juli 2012.

Nyboder Mindestuer

Sankt Pauls Gade 24
1313 København K

I de små gule huse

nyboder Foto: Brian Bergmann
Nyboder, flådens gamle kvarter i det indre København, er forebeholdt ansatte i forsvaret, men alle andre kan kigge ind i Nyboders Mindestuer, der viser, hvordan officererne boede i Nyboder i 1700-tallet. Her kan nysgerrige, der har læst Gudrun Eriksens bøger om Obaldo og hans søstre opleve, hvordan officererne boede i Nyboder, kigge på husbøger og billeder af de skibe, som beboerne på Holmen arbejdede på.
Og når man har været længe nok i Nyboder, kan man gå på restaurant Biom, byens eneste certificerede økologiske restaurant, som serverer frokost i aldeles nutidige rammer, lige rundt om hjørnet.

Hvad:
Mindestuerne i Nyboder
Hvor:
Skt. Pauls Gade 24, Kbh. K
Hvornår:
Søndag kl. 11-14 Læs mere her

Lille Mølle

Christianshavns Voldgade 54
1424 København K

Sådan bor mølleren

lille mølle Foto: Lars Møller
For alle os, der af og til kommer til at kigge lidt ind af andres vinduer, er en tur i Lille Mølle en fest. Her kan man kigge ind i en af de gamle voldmøller på Christianshavn, der står som da ingeniør Ejnar Flach-Bundegaard købte og indrettede møllen som sit og hustruens hjem i 1916. Hjemmet er bevaret, som de to boede i det, så det fremstår som et personligt hjem – men et af dem, man gerne må kigge ind i. Før eller efter omvisningen er et besøg på Løven og Bastionen oplagt.
Her serveres en af byens mest populære brunches, men frokostretterne i de små stuer med udsigt til alt det grønne er heller ikke en dårlig sommeride.

Hvad:
Lille Mølle
Hvor:
Christianhavns Voldgade 54, Kbh. K.
Hvornår:
Åben for omvisninger søndage i juni-sep, kl.13,14,15. Billetter købes på dagen i Restaurant Løven + Bastionen Læs mere her

Den store kunst

Den Kongelige Afstøbningssamling Foto: Linda Henriksen
Kunsten er verdenskendt, fra gamle antikke græske statuer til afstøbninger af verdenskunsten. Samlingen er oprindeligt skabt til brug for de studerende på Kunstakademiet i 1700-tallet, men overgik ved oprettelsen af Statens Museum for Kunst til især at være til almen dannelse af borgerskabet.
Brug for en sådan? Så findes en kvikguide til ni hovedværker til absolutte nybegyndere udi skulpturer. Andre kan bare kigge løs på de tætstående statuer,som forsøger at vise sammenhænge mellem værkerne. Bagefter kunne man jo spise smørrebrød på Told og Snaps, der ligger i Toldbodgade 2, mens man taler lidt om livet og døden og den store kunst.

Hvad:
Den Kongelige Afstøbningssamling
Hvor:
Toldbodgade 40, Kbh. K
Hvornår: Tirsdage kl. 10-16 og søndage kl. 14-17 Læs mere her

Fyrskib XVII i Nyhavn

Nyhavn v. Charlottenborg 0
1051 København K

Skibet er ladet med...

Foto: Torben Christensen Foto: Ikke oplyst
I Nyhavn pladrer kanalrundfarterne rundt, en kajakroer forvilder sig forbi og teenagere smider øldåser i kanalen. Men vil man opleve skibsstemning fra verden af i går, så gå om bord på Fyrskibet Gedser Rev, der tilbyder et blik ind i, hvordan livet på fyrskibet så ud, da det sidste skiftehold forlod skibet så sent som i 1972. Bagefter kan man fortsætte det maritime tema og gå på Custom House, den tidligere flyvebådsterminal og drikke et glas vin eller en cola med udsigt over havnen.

Hvad:
Fyrskibet Gedser Rev
Hvor:
Nyhavn ved Charlottenborg
Hvornår:
Åbent juni-august lørdage fra kl. 11.00-15.00 Læs mere her

Veterinærhistorisk Museum

Bülowsvej 17
1870 Frederiksberg C

Heste, grise, køer og...

haven ved landbohøjskole Foto: Brian Bergmann

Der er så yndigt ude på landet... men er der for langt ud, er den forhenværende Landbohøjskole, der nu går under navnet KU Life Science, et godt bud på lidt landlig idyl midt i byen med dens yndige haver, blomsterbede og fornemmelse af stald. Det Veterinærhistoriske Museum huser en stor samling beslag (amatører ville kalde dem hestesko), gamle instrumenter og nutidige grove dyrlægeinstrumenter (læs kæder og store sakse) som er en drabelig omgang. Bagefter kan man genfinde idyllen med en kop kaffe i cafeen i haven på bænken under træet i den lille bitte sø.

Hvad: Veterinærhistorisk Museum

Hvor: Bülowsvej 17, Frb. C

Hvordan: Museum er åbent efter aftale med museumsleder Hans Henrik Smedegaard, som kan kontaktes på mail: hhs@life.ku.dk

 

Skriv en kommentar