Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 16/09/11

Breve fra et grænseland

Tidspunkt

Teatermuseet i Hofteatret

Christiansborg Ridebane 18
1218 København K

Åbningstider

Tirsdag-torsdag 11-15 samt lørdag-søndag 13-16

Kontakt

33 11 51 76
 

Type

Kunstmuseer

Oplevelsesmuseer

Udstillingsbygninger

Øvrige museer

 

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
Brugeromtale
Oprettet af: Mikael Kristian Hansen 16. sep 2011
Senest redigeret af Mikael Kristian Hansen 13. jan 2014

Årene omkring midten af 1800-tallet er nogle af de mest dramatiske, men også efterhånden glemte i Danmarks historie. Her blev de første sten til demokratiets fundament, Grundloven, støbt i København, samtidig med at Treårskrigen bragede løs i Slesvig og fik tilværelsen til at bryde sammen for familier og venner, der pludselig befandt sig på hver sin side af fronten.

Treårskrigen 1848-1850 var en voldsom og omkostningsfuld krig mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i Helstaten, det vil sige kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Treårskrigen var på mange måder en borgerkrig, hvor slesvig-holstenerne blev støttet af Preussen. I begyndelsen af krigen vandt den slesvigholstenske hær en række sejre, hvorefter den danske hær trak sig tilbage langs den jyske østkyst. Herefter fulgte en række begivenheder, der faldt ud til Danmarks fordel. Flere europæiske stormagter greb ind og tvang Preussen til at trække sig ud af krigen i 1850. Dermed stod den danske hær igen kun over for den slesvig-holstenske hær, som blev besejret den 25. juli 1850 i slaget ved Isted. Det blev et af krigens blodigste slag, der banede vejen for krigens afslutning og en begrænset dansk sejr.

Midt i det hele stod familien Bauer, der boede udenfor Vesterport i København. Familien bestod af skuespilleren Johan Daniel Bauer (1798-1880) og hustruen, solodanseren Charlotte Amalie Bauer (1800-1882) samt deres 5 børn, heriblandt sønnen August Fridolin (1825-1905).

I 1849 blev han sendt i krig som menig soldat, og de næste år brevvekslede han intensivt med sin far for at holde kontakten til hjemmet. Det er en meget værdifuld brevsamling, der belyser en række aspekter ved Treårskrigen. August Fridolin beskriver krigen, forholdet mellem soldaterne, civilbefolkningen samt mellem de dansk- og tysksindede i Sønderjylland. Johan Daniel Bauers breve gengiver stemningen i guldalderens København og på hjemmefronten: Familiens bekymring for deres søn samt de mange rygter, der florerede i hovedstaden om sårede, døde og tilfangetagne, og ikke mindst Grundlovens gennemførelse og koleraens hærgen i hovedstaden beskrives i brevene.

I dag er det svært at forestille sig, at så dramatiske begivenheder kun kunne kommunikeres via breve, der var dagevis undervejs. Eller hvad afstanden i tid betød for de involveredes forståelse af, hvad der skete i krigen. Brevvekslingen står tilbage som samtidsseismografiske, topografiske og personalhistoriske beretninger fra en social, national og kulturel brydningstid, som vi stort set har glemt. Brevene er skrevet i fortrolighed mellem far og søn, de er humørfyldte og ærlige. De indeholder detaljerede beskrivelser af kultur- og mentalitetshistorisk interesse, men også af krigens gru, f.eks. i de voldsomme og blodige slag ved Isted og stormen på Frederiksstad i 1850. Brevene udgør et stykke spændende kulturhistorie i krydsfeltet mellem de personlige levnedsskildringer og den samfundsmæssige udvikling i en hovedstad plaget af kolera på den ene side og den national- og regionalhistoriske samfundsvikling på den anden. Udstillingen er et billede på denne tid og dets historie.

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register