Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 15/10/07

Børnevenlige museer

  • Foto: Sigrid Nygaard Foto: Sigrid Nygaard
Ta' ud med de små.
Uanset om man er på udkig efter skygge eller ly for regn byder museerne på gode ferieoplevelser med masser af oplevelser og kulturel hygge. Her er fem af de bedste, som kan underholde alt fra sprælske spradebasser til kræsne små prinsesser.

Zoologisk Museum

Universitetsparken 15
2100 København Ø

Zoologisk Museum - dyr og opgaver i massevis

Foto: Bax Lindhardt

Enhver børnefamilies drøm af et museum ligger på 5. og 6. sal i en stor bygning i Universitetsparken.

Start turen på 5. sal, og tag først en tur rundt i den faste udstilling om Danmarks dyreverden gennem 20.000 år, hvor du kan stirre en gigantisk langhåret mammut ind i øjnene og se masser af udstoppede dyr i dioramaer (kunstige naturlandskaber). Der er også et sjovt område med byens dyr, hvor du kan skæve lækkersultent ind gennem ruderne hos en bager og i en stue og se nærmere på de dyr, der huserer i en dansk park.

På 6. sal finder du udstillingen "Fra pol til pol", hvor en enorm søelefant ligger tung og barsk bag ruden, side om side med montrer med kongepingviner og andre arktiske havdyr. I den store Oceanhal finder du, fra 5. februar 2009, museets nye udstilling Evolution, der er en hyldest til Darwin og hans banebrydende værk Om Arternes Oprindelse.

Er I ikke så meget for at vandre kronologisk rundt i udstillingerne, eller vil de større børn gerne kigge rundt selv, så læg vejen om Skoletjenesten på 5. sal, som har en helt mappe fyldt med opgaveforløb, som fører børnene rundt i udstillingerne og stiller spørgsmål undervejs.

Mad: Museets glimrende og fortrinsvis økologiske café ligger lyst og rart i et hjørne og serverer både børnetallerkener og pølsehorn. Medbragt mad kan spises i et lokale lidt længere henne ad gangen.

Louisiana - Børnehus og søndagsværksted

Louisianas park med skulpturer af Henri Laurens og Henry Moore. I baggrunden Øresund.  Foto: PR, Shigeo Anzai
Siden 1994 har Louisiana kunnet prale af sit store Børnehus, som ligger ud til Søhaven og består af 500 m2 fordelt på tre etager. På øverste etage ligger Fortællerummet, der skifter udseende med hver særudstilling og som er fyldt med billedbøger. Hver torsdag er der højtlæsning, ved skuespiller Thomas Knudsen.

På de andre etager er der masser af åbne værksteder, hvor poderne og deres voksne kan arbejde løs med forskellige materialer og teknikker, som undersøger og bygger videre på temaer fra særudstillingerne.

Der er søndagsværksted hver uge fra kl. 14.00-16.00. De mange aktiviteter i Børnehuset er tilrettelagt, så de passer til aldersgrupperne 4-6 år, 7-10 år og 11-14 år.

Børnehusets åbningstider følger museets.

Mad:Det er desværre ikke tilladt at spise medbragt mad indenfor på museet, men om sommeren kan i spise madpakken udenfor i det grønne. Ellers har Louisianas café et udvalg af børnesandwiches.

Statens Museum for Kunst

Sølvgade 48 - 50
1307 København K

Statens Museum for Kunst - Videncenter og kunstlaboratorier

Foto: Ida Tietgen Høyrup

Børnenes Kunstmuseum blev i 2008 genåbnet efter en flytning og en fornyelse og skiftede samtidig navn til Børnenes Museum for Kunst. Her vises en række skiftende kunstudstillinger, der er særligt tilrettelagt for børn. Her kan du se udstillingerne "Drømmerier" for de større børn og "Dans, dans, dans" for de mindre. Udstillinger som både stimulerer børnenes kreative og fysiske kræfter.

Hver lørdag og søndag kl. 13.00 er der gratis omvisninger for børn og deres voksne, og i weekender, helligdage og skoleferier er der åbent i Værkstedet fra kl. 10.30-16.30, hvor børn i alle aldre kan få lov til at prøve kræfter med alt fra skulpturformning til maleri og andre kreative kunsteksperimenter. Værkstedsbesøget koster 20 kr. pr. barn, og billetten købes i billetsalget, frem til kl. 15.45. Hold også øje med museets hjemmeside, hvor der løbende annonceres om gratis familieaktiviteter på børnescenen.

Til de lidt ældre fra 12-20 er åbnet den store satsning, Egmont Videncenter, som fylder hele 1600 m2 og bl.a. består af en række digitale kunstlaboratorier, der både befinder sig fysisk på museet og på internettet.

Mad: I museets café kan man købe en børne- og rugbrødstallerken, og det er også muligt at spise medbragt mad i kælderetagen.

Nationalmuseet

Ny Vestergade 10
1471 København K

Nationalmuseet - middelalderborg og besøg hos Haddas bedsteforældre

nationalmuseet Foto: Brian Bergmann

Museet her er enhver aktiv storfamilies drøm: der er gratis adgang for alle, og så er der en hel afdeling, hvor børnene kan tumle rundt blandt vikingeskibe og middelalderborge, mens de bliver klogere på svundne tider.

Børneafdelingen hedder Børnenes Museum og består bl.a. af et rum med en kopi af et gammelt vikingeskib, en middelalderborg og en afdeling, hvor de små kan lave deres helt egne udstillinger i montrer. Der er også en pakistansk bazar med købmandsdisk og farverige klæder, og et middelalderkøkken (med indbygget rotte) og endelig er der en komplet skolestue fra 1920erne.

Besøg en lille del af Lahore hos købmanden i basaren, Haddas bedstemors køkken eller se en video fra Pakistan på husets tag.

Børnenes Museum følger resten af museets åbningstider, men lukker en halv time før i weekenden.

Der er også et tegnerum og en afdeling med historiske børnebøger, og som på de fleste andre museer gælder reglen om, at børnene skal være ifølge med en voksen.
På søndage kan man møde de ”frivillige bedsteforældre”, der fortæller om alle de forskellige ting.

Mad: Der er områder, hvor børn og deres voksne kan spise medbragt mad. Museets restaurant, som ligger over for hovedindgangen, har også børnemenuer.

Cirkusmuseet - omvisninger og artisteri

Foto: Ikke oplyst

Det er ikke kun Ålen og resten af Zentropa-slænget, der er med til at sætte kulør på det gamle militæranlæg, Avedørelejren, i Hvidovre.

I den gamle kommandantbygning ligger Europas største museum for cirkus og artisteri, som åbner på ny den 8. februar til skolernes vinterferie. Med sin farverige samling og sjove aktiviteter er et oplagt udflugtsmål for børnefamilier.

Museet startede som jungløren Ølund Barlys gigantiske privatsamling af artisterier, der siden er spædet op med en lang række effekter, som museet har modtaget af kendte tryllekunstnere, klovner og akrobater.

Gå med på en omvisning rundt i samlingerne, og bl.a. komme forbi salen med tryllekunstnereffekter og høre mere om charmøren og skørtejægeren Truxa, om Professor Tribini fra Dyrehavsbakken og om udbryderkongen Bernardi fra Løkken, der endte sit liv i en brændende sæk.

Der er også en klovneafdeling, en om kinesiske artister, et børnerum, hvor I kan klæde jer ud og gå på line, og snyd endelig ikke jer selv for bugtalerafdelingen, hvor bugtaleren Preben Palsgård og hans talende, behårede københavnergris optræder i loop på tv.

Mad:Det er muligt at spise medbragt mad i "Badeanstalten", hvis blot I husker at underrette museet om det på forhånd.

 

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register