Omtale
Føj til favoritter Del Send
Udstilling | 24/01/12

Amerikanske motiver fra naturen

Tidspunkt

Louisiana Museum of Modern Art

Gammel Strandvej 13
3050 Humlebæk

Åbningstider

Tir-fre: 11.00-22.00, lør-søn: 11.00-18.00 Helligdage: 11-18
Mandag lukket

Kontakt

49 19 07 19
 

 

  • Ellsworth Kelly, Poppy, 2010 Foto: PR, Louisiana

    Ellsworth Kelly, Poppy, 2010

    Foto: PR, Louisiana
  • Fotoudsnit: Ellsworth Kelly, Apples Foto: PR, LouisianaFotoudsnit: Ellsworth Kelly, Apples Foto: PR, Louisiana
  12  
Nok er Louisiana mest kendt - og besøgt - på grund af museets i reglen suverænt tilrettelagte og overlegent iscenesatte megaudstillinger, hvor en kunstner - eller en tendens inden for kunst eller arkitektur - præsenteres.

...

Men sideløbende viser Louisiana også nogle meget fine og mere intime, mindre udstillinger - som nu serien »Louisiana på papir«, der blev indledt med Al Taylor, fortsatte med Josef Alberts og Vija Celmins og nu er nået til Ellsworth Kelly, der tilhører generationen af store amerikanske kunstnere.

Læs også: Anmeldelsen af Louisianas Andreas Gursky-udstilling

Som flere andre betydelige amerikanske billedkunstnere fra den generation - Ellsworth Kelly er født i 1923 - hentede han sin første men til gengæld varige inspiration under ophold i Europa, hvor han både blev påvirket af konstruktivisterne og kunstnere med et mere organisk udtryk som Hans Arp.

Hjemvendt til USA blev han et markant medlem af den kreds af malere, som med det såkaldte hard edge-maleri efterfulgte de abstrakte ekspressionister, der i 1950erne for alvor flyttede tyngden fra Europa til den nye verden.

Hard edge-maleri er i reglen store lærreder bemalet med ofte skarpt afgrænsede, hyppigt geometriske felter eller flader af farve.

Ideen var, at »en form kan stå alene«, og at det helt nonfigurative, forestillingsløse maleri blottet for fortælling i klassisk og figurativ forstand kan have en kvalitet i sig selv. Kelly er repræsenteret med flere værker i Louisianas samling.

Læs også guiden: Gå gratis på museum

Ellsworth Kelly har imidlertid også arbejdet med andre former og medier og herunder skulpturen men så sandelig også tegningen, hvor han igen viser sig som en rigtig europæisk søn.

En livslang optagethed af motiver fra naturen understreger inspirationen fra en billedhugger som Arp men også en maler som Matisse, og det kommer til udtryk i tegninger af mere eller mindre stiliserede blomster og blade på stængler og grene, og det er dem, der er sagen på Louisianas udstilling.

Læs også: Anmeldelse af udstillingen

Blomster anses ofte som et forældet og nærmest reaktionært motiv - men udstillingen vil formodentlig demonstrere, hvordan ethvert motiv, der er blevet afskrevet af skiftende smagsdommere, kan få en renæssance i hænderne på den frygtløse kunstner, og at motiver og temaer kan varieres i det - stort set - uendelige.

At tradition i kunsten er vigtigt - og især når den får et nyt og personligt udtryk. Det vil Ellsworth Kelly-udstillingen sikkert også vise.

Hvem: Louisiana på papir: Ellsworth Kelly
Hvor: Louisiana, Humlebæk
Hvornår: Åben tirs.-fre. kl. 11-22, lør.-søn. 11-18. Kører fra 26. jan. til 13. maj
Hvordan: www.louisiana.dk

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register