Omtale
Føj til favoritter Del Send
Shopping | 15/10/07

Vesterbrogade

  • Vesterbrogade med mand i stol Foto: Søren BidstrupVesterbrogade med mand i stol Foto: Søren Bidstrup
Det er måske sjældent, du når helt hen til slutningen af Vesterbrogade lige dér, hvor Roskildevej insisterer på at tage over. Men, der er god grund til at træde lidt ekstra i pedalerne og cykle ud hvor postadressen skifter fra Vesterbro til Frederiksberg og et dusin butikker gør København lidt mere sjov og spiselig.
 

Området

For mange er det sidste af Vesterbrogade blot en gennemfartsvej til og fra city. Du suser lige igennem, hvis du er på vej ud af byen ad Roskildevej. Men området er bestemt et besøg værd for det er måske det eneste sted i byen, hvor du finder det unikke miks af Vesterbros multietniske miljø og Frederiksbergs smukke huse og områder. Sidevejene afslører nogle af Københavns mest eksklusive boligområder. Fra de engelsk-inspirerede store rækkehuse på Kochsvej, de store villaer på Frydendalsvej til Humlebyen og de attraktive boliger med haver omkring Halls Allé og Rahbeks Allé.

Samtidig er området grønt og indbydende. Du kan tage et hvil på en bænk i Søndermarken, slentre i Frederiksberg Have eller læne nakken tilbage og lade dig fascinere af den tårnhøje silo, der i dag huser fashionable lejligheder, men engang hørte til brygger Jacobsens imperium. Da han byggede sit Carlsberg i 1847 ved Valby Bakke var området flere kilometer væk fra hovedstaden. Det samme var de små familiehaver på Pile Allé, hvor almuen nød te, kaffe og stærkere sager efter en søndagstur på landet.

I de senere år er området blomstret kraftigt op med et væld af små specialbutikker og spisesteder, hovedsageligt beliggende på netop denne del af Vesterbrogade. Så stop op og tag et kig næste gang du er i området.

 

På vej mod stjernerne

Der er ikke meget stjerner og vandbærere over det daglige leben i køkkenet på én af Danmarks mest hæderkronede restauranter »Formel B«. Mindst én af de to ejere og kokke, Kristian Møller, 26 år, og Rune Jochumsen, 27 år, slider hver dag mellem potter og pander og skaber retter af en kvalitet, der har har skaffet Formel B en Michelin-stjerne med pil opad. Succesen er ifølge Rune Jochumsen enkel at forklare: »Vi er dygtige til det, vi laver, og så knokler vi røven ud af bukserne, og holder et højt niveau hver evig eneste dag.«

Restauranten er enkelt indrettet og eksklusivt oplyst af smukke lamper designet af Louise Campbell. Formel B

 

Prismekroner og svenske slagborde

Er du til Madonnafigurer, solide kirkestager, store og små vitrineskabe i en landlig og alligevel fornem fransk stil eller til svensk almue i form af træfade, fletkurve og borde, så er marskandiserbutikken »K & Co.« et sandt slaraffenland.

Med jævne mellemrum drøner ejerne Bjørn og Kim Stiler til Frankrig og Sverige for at købe ind med hjertet. Kriterierne er simple: »Vi vil ikke have en butik, der ligner et loppemarked. Vores ting har patina til en vis grad, for møblerne skal være i ordentlig stand«, siger Bjørn Stiler, der åbnede stedet for et år siden. Specialet er prismekroner fra Frankrig og svenske slagborde.

Hvad: K & Co.
Hvor: Vesterbrogade 177, Frederiksberg C
Hvordan: tlf. 33 31 15 18 Se beliggenhed

 

Dehli møder Valby bakke

Tager du en afstikker fra Vesterbrogade, så drej om hjørnet ved Valby Bakke og gå op til Pile Allé 53. Her finder du 32-årige Cecilia Granaths indiske univers, der blandt andet består af skillevægge med detaljerede udskæringer i træ, broderede silkepuder, fyldige sengetæpper, sandaler i sølv og guld, øreringe, luftige sariskjorter og en håndfuld forskellige tørklæder. Sortimentet er ikke i de ellers så karakteristiske indiske stærke kulører, men er afstemt til vores skandinaviske smag og er derfor holdt i lyse og rolige nuancer.

Cecilias kærlighed til indisk design blev vakt for syv år siden under en rejse til landet. I dag tager hun tre-fire gange om året til Dehli og Jaipur for at købe ind og lande ordrer på specielle varer, som hun får produceret derude. I april åbner Cecilia en butik med tøj og tilbehør til børn to numre længere oppe ad Valby Bakke - det bliver svært at modstå et par sølvglitrende snabelsko i størrelse fire år.

Hvad: Granath
Hvor: Pile Allé 53, Frederiksberg
Hvordan: Tlf. 33 79 10 50 Se beliggenhed

 

Kunstnerkollektiv, værksted og butik

For ti år siden fik Karsten Lauritzen den idé, at han ville samle en god håndfuld designere og kunsthåndværkere i et hus og give dem hver sit værksted. Alle de producerede varer skulle så sælges i en butik tilknyttet huset, så kunderne var i direkte kontakt med kunsterne og derfor ikke skulle betale dyre penge for at dække udgifter til et forhandlerled.

Ideen blev hurtigt ført ud i livet, og konceptet holder. Designer Zoo er i dag en blanding af et kunstnerkollektiv, en butik og en række værksteder for otte designere, heriblandt Karsten Lauritzen selv, der er mest kendt for sine bønneformede sofaborde i alverdens farver. De andre kreative kræfter beskæftiger sig med keramik, beklædning, glas og smykker. Den store butik rummer også en del design og kunsthåndværk lavet af designere, som ikke er fast tilknyttet Designer Zoo.

Hvad: Designer Zoo
Hvor: Vesterbrogade 137, København V
Hvordan: tlf. 33 24 94 93 Designer Zoo

 

Comeback til andefødderne

Det kan godt være, at der ved første øjekast er lige lovligt meget folkeskolelærer og fredsmarch anno 1973 over de fodformede herre- og damemodeller i garvet læder og med såler i rågummi, men hvis du fastholder blikket i mere end ti sekunder, så lur os, om du ikke pludselig kan se dig selv eller kæresten i et par andefødder, der sat sammen med de rigtige jeans, skjorte og blazer bliver top trendy at skue.

De luftige sko, støvler og sandaler i Butik Grey Zone er alle af mærket »Originale danske andefødder« og kommer fra den jyske flække Skærbæk, hvor et helt firma lægger vægt på at give os danskere naturproduceret fodtøj, der holder vores fusser mere end almindeligt sunde. I et par andefødder kan du være sikker på, at selv lilletåen har plads til at gå sine egne veje og ånde behageligt ud i takt med sine fire kolleger. Ifølge firmaet bag andefødderne skal sko have mindst 24 timers hvile for at blive helt tørre. Du er derfor nødt til at investere i mindst to par andefødder eller begrænse dine ture ud ad døren til hver anden dag.

Hvad: Grey Zone
Hvor: Vesterbrogade 175, Frederiksberg
Hvordan: tlf. 33 23 77 10

 

Japansk i København tilsat newyorkerstil

Siger du »Omakase« til en sushichef i Japan, er det suverænt op til hans humør og evner at tilrettelægge, hvad du skal stikke pindene i lidt senere. Samme regel gælder i den forholdsvist nye take-away sushibar Omakase.

For 250 kroner kan du komme hjem med en række ruller, tangsalat, bønner og en håndfuld nigiri, der som noget ganske særligt på vores breddegrader kan være både flamberede og grillede. Du kan også være heldig at én af barens fire spisepladser er ledige. Bag stedet står Alim Malkiyiv fra Kazakhstan og Simon Ravnlykke, der mødte hinanden, mens de begge arbejdede på Letz Sushi.

Hvad: Omakase
Hvor: Vesterbrogade 171, Frederiksberg
Hvordan: Tlf. 33 23 40 44 Omakase

 

En appetitlig kærlighedshistorie

Det er de færreste kogekoner og kokke, der kan prale af at lave mad til omkring 300 mennesker hver dag, men det kan amerikanske Richard Duer. Og han er ikke engang uddannet kok, men arbejdede som skibskaptajn på en lystyacht med kurs mod hele verden, da han for nogle år siden mødte sin danske kone Nynne Encke. Hun var til gengæld ombord, fordi hun er uddannet kok.

Efter en rum tid på verdenshavene bosatte parret sig i Danmark, hvor de siden 1999 har drevet frokostbutikken Encke & Duers, der foruden salg af deres lækre retter på Vesterbrogade også leverer frokost til en del firmaer og tilbyder catering til bryllupper, begravelser, filmoptagelser m.m. Efter en god gang humus og grøn salat, så und dig selv dagens friskbagte kage - bare en gang imellem.

Hvad: Encke & Duers
Hvor: Vesterbrogade 204, Frederiksberg
Hvordan: tlf. 33 22 22 32 Encke & Duers

 

Andre gode steder

l Blærede bælter og unikke tasker med hjemmelavet touch.Killefreya, Vesterbrogade 171, Frederiksberg

l Farverige retrolamper.www.lampshop.dk, Vesterbrogade 180, Frederiksberg, tlf. 50 57 58 75.

l Sikker morgenkaffe hos 'Boghandel'. Den lille hyggelige café åbner allerede kl. 8, perfekt til morgenfriske mødedeltagere. Vesterbrogade 169, Frederiksberg.

l Græsk lammegryde hos Oregano - en stemningsfuld restaurant og café med græske retter på menuen til aldeles overkommelige priser. Vesterbrogade 187, Frederiksberg, tlf. 33 22 60 70

 

Send et tip til AOK

Har du set en ny butik på din vej gennem byens gader?

Send en mail til shopping@aok.dk

 

Det mener brugerne..