Omtale
Føj til favoritter Del Send
Shopping | 10/02/12

Nordsjællandske butikker fra en svunden tid

  • Foto: Andreas Beck Foto: Andreas Beck
De fleste er væk, men få har holdt stand på handelsgaderne i Nordsjælland – specialforretningerne med historie og masser af år på bagen. Vi inviterer indenfor i et par af slagsen, får lidt historie og et godt gavetip.

Apollon Musik

Strandvejen 90
2900 Hellerup

50'er lyd

Foto: Andreas Beck

Det giver igen kredit blandt de helt unge at spille guitar, og skal man finde en god begynder-guitar, kan det lade sig gøre hos Apollon Musik i Hellerup, der har langet det seksstrengede instrument over disken siden 1956. Men der har nu været musik i luften på Strandvejen 90 mange år tidligere. Helt tilbage i 1924 åbnede frøken Ragna Andersen nemlig en pladeforretning netop her, og den blev med tiden til byens førende med lytterum på førstesalen.

I 1956 overtog Svend Høgenhaven Jensen forretningen og gik langsomt over til kun at føre musikinstrumenter. Da Beatles for alvor slog igennem, fik det positiv indflydelse på Apollon Musiks omsætning, for alle ville have den samme VOX-forstærker, som de fire Liverpool-drenge bankede deres nye lyd ud igennem, og den forhandlede Apollon Musik. I 1976 skete endnu et skift.

Ole Skaarup, der havde spillet guitar i de to rockbands Anybody og Pocket Size og havde arbejdet i forretningen siden 1967, var blevet træt af at give koncerter om natten og overtog Apollon Musik, som han stadig driver. I dag spiller han kun til lukkede koncerter sammen med de andre gamle drenge, men sælger til gengæld instrumenter til alle os andre, der kan gøre forsøget. Og det gælder både professionelle og amatører.

»De kommer næsten alle sammen – Sanne Salomonsen, Lis Sørensen og Shu-bi-dua. Bernadotteskolen ligger lige rundt om hjørnet, og elever som for eksempel Kasper Winding, begyndte at handle her og er så blevet ved. Vi går ikke og tæller dem, men de kommer næsten allesammen igen og køber lidt forskelligt,« fortæller Ole Skaarup. Forretningen har også omkring 500 instrumenter at vælge imellem, hvor guitar, trommer, klaverer og forstærkere er de mest fremtrædende. Men har man trang til at spille på banjo, sækkepibe, harmonika, mandolin eller kazoo, så kan det skaffes her.

Det er der så ikke så mange, der har. Hos Apollon Musik er guitar og keyboards de mest solgte instrumenter. Og selvom undergrundsscenens tendenser lige nu går i retning af de mere specielle instrumenter, så sælger Ole Skaarup altså i snit kun en banjo om året, mens han i 1960erne, hvor Jan & Keld – Banjo Boys – klimprede derudaf på deres banjoer, kunne sælge op mod 100 banjoer om året.

Har I et godt gavetip til et barn, der gerne vil i gang med at spille et instrument? »Ja, den lille Ukulele-guitar er en sjov guitar med kun fire strenge, som er nem for børn at starte på. Den kan fås til mellem 400 og 600 kroner.«

Hvad: Apollon Musik
Hvor: Strandvejen 90, Hellerup
Hvornår: Man-tors 10-17.30, fre 10-18 og lør 10-14

Britannia

Strandvejen 187
2900 Hellerup

Herrernes magasin

Foto: Andreas Beck

»Vores kunder er typisk herrer fra 45 år og opefter. De er i reglen tilknyttet eller pensionerede fra erhvervslivet,« fortæller Marianne Moesgaard, der i dag står for drift og administration af Britannia på Strandvejen. Det er hendes far, Niels Moesgaard, der ejer forretningen, og det har han gjort siden 1954. Forretningen blev grundlagt tilbage i 1904 og overgik i 1929 til N. N. Moesgaard.

Han var skrædder og havde et tilskærerakademi i København, og efter hans død overtog arvinger af familien Britannia. Når man træder ind i forretningen i dag, kan man fornemme, at den har været i en skrædderfamilies hænder gennem generationer. Her værner man om tidløs og klassisk beklædning af høj kvalitet, og her er mange forskellige tøjmærker på hylderne, hvor enkelte stykker tøj fra hver produktgruppeer nøje udvalgt ud fra et kvalitetsmæssigt kriterium.

»Det er mærker, hvor man får meget kvalitet for pengene. For eksempel forhandler vi det tyske mærke Eduard Dressler, der er kendetegnet ved, at produktionen er tilrettelagt på samme måde, som en skrædder, der syer fra grunden. Og så har vi blandt andet også det schweiziske undertøjsmærke Zimmerli, der kalder sig for verdens fineste undertøj, fordi valget af bomuldstråde er meget fine. Et sæt koster omkring 1.000 kroner,« fortæller Marianne Moesgaard.

Hun er kommet i forretningen og har hjulpet til, siden hun var barn, og kan genkende mange ansigter, ældre herrer, der er kommet her gennem hele hendes liv og endda også før. Den ældste kunde er 98 år og bor i området. Britannia har også stamkunder, der kommer langvejs fra og er trygge ved den legendariske forretning, der gør sig umage for at give en meget professionel og voksen betjening. Så det er ikke her, man finder ekspedienter med hip hop huer og hængerøvsbukser.

Men de har lagt sig i selen at følge med tidens tendenser og farver, dog inden for den klassiske beklædning. Man kan blandt andet få kjole og hvidt, og så har de holdt fast i gamle beklædningsdele som ærmeholdere og sørgebind, der kan købes for henholdsvis 70 og 175 kroner. »Jeg plejer at sige, at hvis huset brænder ned, og der ikke er noget tilbage, så kan man komme herind og få alt, hvad man har brug for. Det gælder sokker, sko, busker, undertøj, skjorter, slips, butterflies, lommetørklæder, hatte, huer, slåbrokker, jakker, frakker og lædervarer,« slutter Marianne Moesgaard.

Hvad er en god gave til manden, der har alt? »Et krokodilleskindsbælte fra L’Aiglon. Det er naturligvis i ægte krokodilleskind fra farmede krokodiller med et certificeret stempel – så alt er i orden i forhold til opdrætningen af krokodillerne, og ja, så er det bare et meget lækkert bælte. Det koster 3.150 kroner.«

Hvad: Britannia
Hvor: Strandvejen 187, 2900 Hellerup
Hvornår: Man-tor 10:00-17:30, fre 10:00-18:00 og lør 10:00-14:00

Greens Boghandel

Sorgenfri Torv 20
2830 Virum

Et kulturcenter i provinsen

Foto: Andreas Beck

På Sorgenfri Torv ligger en boghandel, som blev åbnet, umiddelbart efter torvet blev etableret i 1956. Torvet kan bryste sig af at være et af Danmarks første butikstorve, og her ville Arvid Green gerne have en boghandel. Han havde været leder af Berlingske Boghandel på Rådhuspladsen og sagde sin stilling op, da han åbnede sin boghandel, hvor han også etablerede galleri og eget forlag, Greens Forlag.

Han havde nemlig et lille kulturcenter i tankerne, som han forestillede sig ville gøre den nye generation af tilflyttere fra København til sovebyen Sorgenfri godt. Arvid Green var også billedkunstner selv, havde en tilknytning til Cobra-bevægelsen og udstillede sine billeder i eget galleri.

Ét af dem er blevet solgt til The Museum of Modern Art i New York. Da forretningen åbnede, fremstod den som en af Danmarks mest moderne forretninger, hvortil der var blevet specialbygget reoler og podier i teaktræ og svensk fyr. Inventaret er bevaret og betragtes af Søren Barslund, der i dag ejer forretningen, som et lille stykke kulturhistorie.

Han overtog forretningen i 2001 efter Arvid Greens søn Johannes Green. Søren Barslund havde været boghandler tidligere og arbejdet i forlagsbranchen, så han passede som fod i hose til den fine boghandel i Sorgenfri. Og Søren Barslund har kørt det hele videre: Der er stadig galleri i kælderen, og på forlaget er seneste udgivelse ’Skolen i byens hjerte’ af Peter Dürrfeld, der er et portræt af N. Zahles skole.

Derudover har Søren Barslund indrettet et lille antikvariat i kælderen og arrangerer desuden vin- og bogarrangementer, læsergrupper og bogsigneringer i forretningen. Og som mange andre forretninger med historie, har Greens Boghandel naturligvis en stor gruppe af stamkunder, der er kommet i forretningen siden dens begyndelse.

»Det er en meget lokal boghandel, men vi har også kunder udefra – måske fordi vi er meget kundeorienterede. Vi gør ALT for kunderne og skaffer for eksempel rigtig mange bøger, som ikke kan fås længere. Og så emmer vi jo af historie. Vi er den eneste boghandel, der er blevet omtalt i det amerikanske tidsskrift Bookseller.

Det var tilbage i 1960erne og på grund af vores moderne indretning, hvor ekspeditionen ikke foregiv ved en disk, men midt i lokalet henover bogpodierne, og sådan ekspederer vi faktisk stadig,« siger Søren Barslund.

Hvad er dit bud på den bedste bog lige nu? »Peter Øvig Knudsens Hippie. Personligt kender jeg mange af de portrætterede, og så synes jeg, det er sjovt at læse om den tid, og desuden er den i det hele taget bare en rigtig god læseoplevelse. Den kan du hos os få til 350 kroner.«

Hvad: Greens boghandel
Hvor: Sorgenfri Torv 20, 2830 Virum
Hvornår: Man-fre 9.30-18 og lør 9.30-14

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register