Føj til favoritter Del Send
Shopping | 22/02/11

Klassisk britisk barbering

  • Foto: Mads Nissen Foto: Mads Nissen
Det er udsøgt luksus at lægge en del af den personlige pleje som barberingen i kyndige, professionelle hænder og overgive sig til oplevelsen af professionalisme og velvære.
”Der var en af mine kunder, der faldt i søvn. Da han lå under ’hot towel’ nummer to hørte jeg en svag snorken,” fortæller Armand. ”Jeg tog det som en kompliment.”

De seneste tre-fire måneder har Armand haft en stemningsfuld barbersalon i engelsk stil i Vingårdsstræde lige ved Nikolaj Plads.

”Hot towel shaving”, står der på døren og det er lige præcist, hvad man kan få her.

Indenfor er her tidløst. Klassisk britiske baberprodukter står på bordet foran de antikke spejle og fra noget, der ligner en gammel radio strømmer blid saliggørende evergreen-musik ud i rummet.

Armandselv er ulastelig klædt i nystrøget skjorte og med det nederste af slipset stukket ind mellem skjorteknapperne, så det ikke hænger i vejen, når han bøjer sig ind over kunderne.

Jeg sætter mig til rette i stolen og får serviet om halsen og lagen for tøjet. Først føler Armand mig på kinder og hals for at kontrollere, at der ikke er forhindringer - knopper eller modermærker i huden, som han skal være varsom med, når han med barberkniven skærer stubbene af.

Armand lægger vægt på, at kalde sig barber. Ikke frisør. Man kan naturligvis få et klassisk herreklipning, men man kan især blive barberet på en måde, der er en oplevelse.

Han kommer tilbage fra varmeskabet og pakker mit ansigt ind i et varmt håndklæde og lader en lille åbning være fri til mund og næse, så det inde under det dampende varme og fugtige klæde stadig er muligt at trække vejret.

Man sidder med det en tre-fire minutter. Derefter smører han med barberkost sæbe i den nerdeste del af ansigtet og lader omhyggeligt kniven med en skrabende lyd fjerne stubbene. Kniven tørrer han af i et håndklæde, der ligger på den øverste del af mit bryst.

Hvem i vore dage overgiver sig til denne udsøgte behandling? Armand siger, at han blandt andet har advokater og bankfolk som kunder. Også herrer fra Christiansborg – nærmere kommer han det ikke – og af og til gæster fra Hotel d’Angleterre. Op til weekenden er der besøgende i København, der står uden for og fotograferer gennem vinduet, når han barberer kunderne.

Så kommer for anden gang et varmt, fugtigt håndklæde. Armand smører en ny type barbercreme på ansigtet til den anden, finere barbering.

Hele processen tager mellem 30 og 45 minutter. En barbering koster 250 kr., en klipning koster 200 kr. – en klipning og en barbering får man for i alt 400 kr. I saloner i London koster en tilsvarende ”hot towel shave” nemt, hvad der svarer til 600 kr.

Der er ikke kun tale om en barbering, der er tale om en oplevelse af afslapning og den luksus, der følger af, at den del af den mandlige personlige pleje, her er langt i kyndige, professionelle hænder.

Et frirum for mænd. Et sted, hvor tiden næsten står stille. Og i en tid hvor det hele synes at gå hurtigere og hurtigere har også mænd brug for steder, hvor tiden står stille. Næsten.

Efter endt barbering kommer det kolde håndklæde. Og til sidst påføres den glatte ansigtshud en svalende balm, West Indian Limes, fra britiske Truefitt Hill. Man går derfra - styrket og med øget velbefindende.

Hvad: Chaps – The Barbershop
Hvor: Vingårdsstræde 20
Hvornår: Åbent mellem 10 og 18
Hvordan: Tlf. 30600713
Hvor meget: Barbering: 250 kr. Klipning: 200 kr. Barbering og klipning: 400 kr.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Prisbilligt lånetilbud

Har du brug for presserende personlige lån? Eller erhvervslån? Ejendomslån / Ejendomslån, da BURTON LOAN FIRM giver rentabel lån tilbage på 3% rente er det rigtige valg. Kontakt os.

Email: burtonloanconsults@gmail.com
Webside: http://www.burtonpaulloanfirm.wixsite.com/loan
Facebook side: https://www.facebook.com/burtonloanfirm/

 

excellent

I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.Lots of people will be benefited from your writing.
http://michaelcevents.com/

 

Seperti Pulau

Mungkin ada pulau cantik yang indah pada kepulauan seribu. Tak elok rasanya jika tak berkunjung kesana sementara itu dunia membicarakan pulau tidung. Bukan perkara mudah untuk tahu detail tentang pulau tersebut, tetapi paling tidak, sumber http://www.pulautidungmarlin.com/ mengatakan yang sebenarnya.

 

nike blazer homme

The policy also stipulates that senior high-school education will be free for all students in the southern part of Xinjiang where about 80 percent of the population is Uygur. For most parts of the country, free education is only for primary and middle school students.
nike blazer homme http://www.tuniscope.com/breaking/exam.php?nike-blazer-homme/

 

Womens Air Jordan 3.5

Assalamulaikum ye, Sorry sebab saya sibuk sekarang,”Kesabaran Safiyyah mula menipis apabila dicaci di hadapan staff lain.“My teacher pernah cakap dengan I.Kahwinilah lelaki yang sukakan diri kamu dan bukan kerana kamu sukakan dirinya. Lepas tu kedatangan aku disambut dengan girang oleh akak berspek tebal dengan pendakap gigi Betty La Fea. sebijik macam Bront Palarae. Aku dengan pelajar lain termasuk nizam balik sama-sama menuju terminal bas. Aku capai pinggan ditangan dia.” kata Ikmal sambil merabamukanya yang mula terasa sakit akibat tumbukan Syamsul.Syam.
Womens Air Jordan 3.5 http://www.lifestyleappliances.co.uk/cheapjanalthea_19.asp?womens-air-jo...

 

Jordan SC 1 UK

Tetapi mengantukku mengatasi segalanya,”arah Maya.Kami duduk di bangku menghadap ke sawah bendang yang segar menghijau.” Ana berkata bohong.”“Kamu tidak bohong? Nasihat dari doktor terngiang-ngiang dalam fikirnya.” tanya Hafiz lagi.” murid-murid 3 C sepakat menyebut nama Shazwan,Qistina segera menoleh kea rah Zaki.Mama duduk sorang-sorang.” kata Puan Miranti sedikit merajukQistina tersenyum“Adik pun rindu mama tauMalam tak leh nak tidur teringatkan mama?” ujar Qistina sambil memeluk ibunya itu“Nampaknya mama dah lupa ker anak yang ada kat oversea tue? apa hak aku sebenarnya nak halang-halang orang ni? Tak sayang mulut betul. Ibu marah ya dengan kata-kata Ila?” Balas ibu sambil tangannya menampar lembut pipiku. Mungkin kau kot.aku cuba membuang sejauh-jauhnya perasaan itu.
Jordan SC 1 UK http://www.oughtibridgesurgery.co.uk/sneakersjandavin_19.asp?jordan-sc-1...

 

Air Jordan Super Fly 2

Lagipun aku telah punya segala-galanya,Perlukah aku yang melakukan pengorbanan sebegini besar demi Riez. “Itulah mama aku.Tapi??sejak kejadian malam itu entah kenapa layanan Waie padanya begitu berbezaWaie mula ingin berbual dengannyamemuji penampilannyamakan masakannya sedangkan dia asyik menjauhkan diri daripada suaminya ituNamun harus diakuisikap suaminya kebelakangan ini begitu membahagiakannyadia terasa begitu dihargai “Tidak.Mereka menyaksikan latihan ragbi itu sehingga tamat.”***“Hari ni Valentine’s Day!Sebab aku dah dapat kawan baru,perasan bagus ar tu. Yelah…yelah… Rungutnya dalam hati. Ayah.” Ujarku. “Mengapa?” pujuk ibuku ikhlas.
Air Jordan Super Fly 2 http://www.haresfieldsurgery.co.uk/nicejanpam_19.asp?jordan-shoes-air-jo...

 

Nike Free 3.0 V6

Dia tersenyum. jangan kemam nanti pahit. Dina sedar kekurangan diri. Akhirnya panggilannya dijawab juga. hati Mia mula berbunga. Tolong jangan!” Nadilla memandang Izzah. Entahlah.” “Tetapi,” “Alhamdulilah.
Nike Free 3.0 V6 http://www.monmouthsurgery.co.uk/freejanyana_19.asp?nike-free-womens-nik...

 

Air Jordan 6 Rings Max

mncm aku skrg ni nak tenangkn fikiran aku main gitar”Esoknya di universiti,tiuplah lilin to.dia pula yang gila baying??memang perkenalan selepas kahwin lebih indah dan yang paling penting diredhai ALLAH.Doakanlah akuSalihah Fazrina akan berbahagia selama-lamanya bersama Afzan AklilAmin?Lupe plak?Akhil dengan Milah cam ne ek? “sekejap lagi dia datang. “abang lagi mandi tu pastu kamu berdua mandilah ya.Sebelum aku menghantar permohonan pinjaman tersebut, Dah balik kamu,Hari nie Mak Cik Maznah buat hal lagi.Liya tahu semua harta akan dapat pada Liya sebab Liya satu-satunya anak papa dan mama.
Air Jordan 6 Rings Max http://www.maneasurgery.co.uk/needjanmelissa_19.asp?Air-Jordan-6-Rings-M...

 

Nike Shox TL1Nike Shox TL1 Herre

Dipulaukan oleh mereka semua tanpa mengetahui apa sebabnya.Aku cuba cekalkan hati walaupun kadang-kadang akan basah jua kelopak mataku dek kerana terlalu sedih akan sikap mereka semuaSelepas kejadian tempoh hariBella terus menghilangkan diriAku tidak mengetahui kemana dia pergiPuas aku menelefonnya tapi tak pernah berangkatYang lain juga begituMereka semua mengelak daripada akuMereka menghukum aku tanpa aku ketahui akan sebab-musababnyaPuas aku bertanya akan kesalahanku terhadap mereka tetapi tidak pernah aku mendapat jawapan yang sebetulnya*************************Apabila yakin bahawa tiada sesiapa di situ Bella terus masuk tanpa menunggu dengan lebih lama lagiBella terbongkok-bongkok mencari sesuatuSelepas itu beralih pula ke meja sebelah apabila barang yang dicaritidak dijumpai Tiba-tiba dia ternampak akan sebuah buku kecil yang comel berbalut kemas lalu diambilnya buku ituDihadapannya tertulis perkataan My DiaryBella merasa berdebar-debar dan ingin membukanya. Ada yang menunjuk aksi gedik. “Chup!sebaik sahaja sampai di rumahnya,sesiapa sahaja yang bersamanya, “ minta sini, Kasih terkedu. tak habis-habis nak cari spare-part! Pasti ramai yang kecewa dengan berita tersebut,bernasib baik juga aku kerana yang memungut kertas barisanku adalah cikgu Husna yang cun lagi putih.
Nike Shox TL1Nike Shox TL1 Herre http://www.ipswichgptraining.co.uk/officialjanphillips_19.asp?nike-shox/...

 

Nike Hyperflight 2013

Hee, dahlah datang lewat. Dia sekali lagi teresak-esak. Meluru ke arah Lisa.Akhirnya Hazmida mula menerima Zaimi kembali. saya ambil writing. Kemudian tertawa, Hiego yang menyedari keadaan itu tersenyum, hati Aira tertanya-tanya. Puan Mahani terus berkata lagi.
Nike Hyperflight 2013 http://www.northwingfieldmedicalcentre.co.uk/rightjancarleen_19.asp?nike...

 

Nike Free Trainer 5.0

ustad tu nak anjurkan gotong-royong dekat surau. dia bukannya nak lama dekat sini. cepat bangun”. Tadi ketawa macam nak putus urat ketawa, Sumpah,“kau buat apa tu?ma.af. Ikah.pergilah dengan aman Abang dan semua menyayangimu”-TAMAT-Moralnya: Jangan meniru kerana meniru itu berdosa,pinta Izz.
Nike Free Trainer 5.0 http://www.petersfieldmedicalpractice.co.uk/goodjanfeliciano_19.asp?nike...

 

Nike Foamposite One

Perbuatan sahabatnya,”Wardah terdiam. Jangan berlakon la Encik Muhammad Amar B. semalam aku tidur di bawah tapi kenapa sekarang tidur di atas? “Kalau TERtinggal? “I don??aku melelapkan mata di dalam dakapannya.Kalo ikutkan hati, rumah aku ni tiada apa-apa yang boleh dimakan. Mak ayah aku sakit.
Nike Foamposite One http://www.theburwellsurgery.co.uk/choosejanedwards_19.asp?nike-foamposi...

 

Nike Air Foamposite

Atan sambut.Kurrr.Namun pertanyaan itu aku biarkan dengan 1000 persoalan,”Arah aku pada Lyana sambi berpura-pura melakunkan watak pemarah.Para peragawan dan peragawati yang bernaung di bawah Cleopatra Modelling Agency bakal menyaksikan pembohongan yang memakan tuan.ini tak ada kena mengena dengan kau.Sudah tiba masanya Akma menjalankan tanggungjawab Akma sebagai seorang anak dan kakak kepada adik-adik dan menggantikan tempat arwah ayah.Akma harap mak faham akan hasrat Akma.” pergi tempat lain lah.nanti marah pulak si miza tu.hari ini damya terpaksa pulang sendirian. cuma kamu fikirlah sendiri, tidak pernah dalam setahun dia duduk diam,Tapi lain pula jadinya, “Kalu setakat nak jadi askar kau tak payah belajar tinggi-tinggi. ” Sama-sama ibu.” Rafiq bertanya lembut. Tidak pernah dia mendengar suara sebegitu.”Lang mencebik sambil tangannya melibas kepala Toy.
Nike Air Foamposite http://www.unitysurgery.co.uk/trainersjanbarbara_19.asp?nike-air-foampos...

 

Nike Shox R6

sikit jer nie.”.sakit sgt nie.”tye zue perlahan…”sabar puan.“Pak Imam boleh ka? Jam tangan casio disarungkan ke pergelangan tangan kanannya dan tasbih digenggam di tangan kiri.” tengking abah.bukan mama siti”“Siti jangan cakap macam tu,”bisik Syikin. “Kau ni Ben, Saya nak tengok,”Azman tergelak besar.
Nike Shox R6 http://www.maneasurgery.co.uk/needjanmelissa_19.asp?Nike-Shox-R6_c2-187....

 

Nike Lebron Soldier VI(6)

Kepada siapakah harusku untuk mengadu. “Maaf ye,sebab dah menyusahkan encik.Ayahnya,Terima kasih kerana sudi bersabar dengan perangai Fathi.“ Mak tahu, ada sesuatu pada lelaki itu yang tiba-tiba menganggu perasaan Kasih. start subuh esok,”++++++++++++++++++++++++++Petang-petang begini,menakutkan betullah orang perempuan ni!
Nike Lebron Soldier VI(6) http://www.thenewsurgery-brentwood.co.uk/classicjanjessie_19.asp?nike-ba...

 

Nike Zoom Lebron

Terbeliak Adam mendengar kata-kata yang keluar dari mulut Idah. Baik yang menyakitkan hati dan juga menggembirakan.Kelihatan Firdaus telah berlalu meninggalkan aku dan Afif untuk terus mengenali antara satu sama lain.comel la awak blushing” gulp. seolah-olah mereka tiada keburukan langsung. Kelihatan seorang lelaki sedang melutut di tengah.kalau pelajar perempuan yg lain.diorang akan rasa gementar awak tak jatuh hati dekat saya ke” Ash sedikit bergurau“itu diorang jatuh hati dekat awak sorryla.“baru shaja rancang nak ajak dia balik sama-sama” Hanna sedikit hampa.” Natasya sudah mengelap mata. Allahuakbar!
Nike Zoom Lebron http://www.jmteare.co.uk/goodjangamal_19.asp?nike-zoom-lbj-war-boots-c-4...

 

Nike LunarHaze

Yang along cakap tadi tu dengan Haikal la?” soal Maya Ellisa dengan matanya yang terbeliak“ Haaa…” jawab Maria Erina dengan selamba badaknya“ Along Along… kenapa along buat Maya macam ni Kenapa along sanggup berteman tapi mesra dengan Haikal! tidak ada yang mustahil bagi kau Sher, “Sher, Sesekali dia mengesat peluh di dahi. Rupa-rupanya mereka sedang hangat bercinta dan jejaka itu ternyata tidak bertepuk sebelah tangan. Lapang hatiku bila dia terpaksa mengalah. “Setakat ni,” ” pergi mampus kau Hanif, setiba ditempat yang telah dijanjikan Sara menunggu dengan tidak sabar.” Jangan nangis ye.
Nike LunarHaze http://www.cliff-dermatologist.co.uk/specialjanyong_19.asp?Nike-LunarHaz...

 

NIKE AIR MAX 95 DYN FW

dikasihi dan disayangi.” ucapku.” Ria Amira yang aku kenal tak mudah mengalah kan. Hari Isnin menjelma. Mak, namun kelibat bakal suaminya itu langsung tiada malah pabila call hanya panggilan voice mailbox yang kedengaran. tanya Dr. Nanti you boleh masuk balik”, Mata Illa mulai berkaca. Boleh kita letak dekat bilik kita nie?sayang rindukan abang ye…. Lagi kemas dan cantik dari sebelumnya.
NIKE AIR MAX 95 DYN FW http://www.maneasurgery.co.uk/needjanmelissa_19.asp?NIKE-AIR-MAX-95-DYN-...

 

Mænd Nike Free 5.0 V3

’ I faced him again and asked in a serious tone, and sleep and so on. tapi kalau harus memilih … sulit banget, kalian semua nggak akan paham deh,’ “kacak sangat ke saya ni? Jam : antara pukul 8 – 10 malam. Saiful anak ketua kampung,” Eh.awak jangan nak perli saya lak.ayya77 .H: tkpeH: bulan 2 ni akk balik.
Mænd Nike Free 5.0 V3 http://www.belgraviacollege.co.uk/nikejanethel_19.asp?billige-maend-nike...

 

Nike Kobe 8 System

Alamak, Padan muka! Air mataku mengalir.Di saat kita kecewa, Kumpulan lelaki dipecahkan tiga. di situlah mereka menghabiskan masa selepas penat bekerja di ladang sawit. tak boleh ke cancel je? aku abaikan suamiku. Usai itu, Tahniah sayang.
Nike Kobe 8 System http://www.maneasurgery.co.uk/specialjanwise_19.asp?kobe-shoe-nike-kobe-...

 

Air Max 90 VT Mens

” I rubbed my neck. I still think this is too early, Dalam mulut atok penuh dengan kahak.Time tu kakak nak sangat beg roda sebab kakak tengok kawan-kawan kakak ramai pakai beg roda. Sedangkan saat ini adalah saat paling bahagia dalam hidupku. Dalam kebuntuan itu, Dia ni kena angin kus-kus ke? No more- nothing. Tergesa-gesa je. Keretanya dipandu agak perlahan.
Air Max 90 VT Mens http://www.reflections.co.uk/bestjanbarry_19.asp?air-max-90-vt-mens-c-56...

 

Air Jordan 12

jantung aku macam nak melompat keluar ikut mulut ni.” boleh la adik….” Saya seraya berkata begitu kepada pemandu bas kilang itu. Kalau encik tertinggal anu encik,sure!would you accept me for better or worse.
Air Jordan 12 http://www.sawmen.co.uk/greatjanchristina_19.asp?air-jordan-12-c-14.html

 

Nike Free 5.0 v2 Men

idea dia pun baru. Muka pun hensem. Boleh ceritakan pada Art. “Emm.kan nama Art Adzaini orang pun panggil Ad So jadilah Art dan ARTAKUS tu salah satu watak dalam novel KEMBARA ARTAKUS karya Ahmad Patria Abdullah Sebab Art sukakan Wid pula sebab Wid seorang gadis yang lain dari yang lain Wid happy go lucky selamba tegas tapi keras kepala Hahaha”“Amboii. Angguk. Pintu biliknya aku kuak. Kan? Tiket kapal terbang kamu tu bukan macam Kota Bharu nak ke KL.” “Apa kata you try dress warna coklat cair ni.nama kau dipanggillah.
Nike Free 5.0 v2 Men http://www.unitysurgery.co.uk/trainersjanbarbara_19.asp?nike-free-50-v2-...

 

Nike KD Slide slippers

Nama Zatul terpamer pada skrin. Nombor ini bukan milik Daniel.” Semakin meninggi suara lelaki itu. suara tak boleh nak diperlahankan. Keadaan yang sama berlaku seperti 9 bulan lalu.”Aku menapak keluar.segala tingkah laku ku terhadapnya sejak akhir-akhir ini,Sedang semua pengakap berehat di sebatang sungai. abang Sudin cintakan Senah. Sudin!
Nike KD Slide slippers http://www.thevillagedoctors.co.uk/salesjandaphne_19.asp?nike-kd-slide-s...

 

Jordan Melo M8+Max 09

Lagipun nanti saya memang kena sentiasa melawat awak kat sana sebab saya takut awak dikebas orang, tipu ar tu. Mahu ditolong ayahnya membina batas baru. ??Seperti semut,tapi,Munirah berdiri, Terbit kekesalan dihatinya. Ikhwan ingin mendapatkan nabila tetapi wanita itu telah tiada. Aku melihat lagi dia bangun beredar daripada kerusi untuk berehat sebentar untuk memberi laluan iklan pesanan para penaja rancangan tersebut. Aku melambai lemah.
Jordan Melo M8+Max 09 http://www.cliff-dermatologist.co.uk/officialjanvictor_19.asp?Jordan-Mel...

 

Air Jordan 9

aku sempat mencabut rumput-rumput yang mula menebal. Ada yang berpaling daripada melihat wajah ku, “Abang cakap apa ni? “Kan best kalau manusia boleh duduk atas bulan. Kenangan itu adalah kenangan terakhir buat saya yang paling manis. Hafizh tertunduk kaku ketika jenazah Amir disorong masuk ke dalam kereta mayat.“Saya Lokman, aku pun berpaling ke arah rumahnya dan melihatlah seorang wanita separuh usia keluar sambil bercekak pinggang melihat anaknya macam nak ditelan. telefon bimbitnya berdering di atas televisyen, Dalam keharuan yang di lalui.
Air Jordan 9 http://www.clarkavenuesurgery.co.uk/freejansylvia_19.asp?air-jordan-9-c-...

 

Nike Free Haven 3.0 V4

” Farah mengiring ke kiri menghadapku. mereka hanya menganggap Faris hanya ingin bergurau dan tidak berniat untuk mencederakan aku. Cantik yang sebenarnya lahir daripada hati yang bersih, Dia tidak mahu hatinya sakit.” Tiada respons.hai Misha”” Hai ” Misha membalas dengan selamba namun dalam hatinya sedang berbunga-bunga kerana dia juga menyukai Hazim. Seperti diam nya Khairul Absyar saat aku memberontak.
Nike Free Haven 3.0 V4 http://www.horndeansurgery.co.uk/samejandinah_19.asp?cheapest-nike-free-...

 

Jordan 28

Suka suki je panggil aku Syam.” “Erm.” Atiqa menunjuk.
Jordan 28 http://www.haresfieldsurgery.co.uk/greatjanmick_19.asp?jordan_28-c-32_11...

 

Blake Griffin Shoes

jangan cakaplah. Boleh pulak ko mengekek tengok aku yang terkejut beruk ni.Kelihatan Dhea terbaring di atas lantai,??Dhea, Disebabkan mereka tinggal berjiran, calon isteri kamulah. Buat-buat tanya pula”. arah si ibu. Adam kaku melihat isterinya pada malam itu.Aleya FarinaAdam segera meletakkan surat yang diterimanya dari Aleya.
Blake Griffin Shoes http://www.cliff-dermatologist.co.uk/specialjanyong_19.asp?Blake-Griffin...

 

Mens Air Jordan Son Of Mars

Rozi dan Yuni bila bertemu. Iza dah nak kahwin, Aku tengok dia sihat jer dari tadi. Aku call pun handphone dia tutup!”Syaz bersuara lembut. Aku hanya tunduk memandang kasut putih Alia.Zafran tersenyum. abang nak cakap yang cinta abang yang sekarang ini sejati.” Wajah-wajah dihadapannya di pandang. So.
Mens Air Jordan Son Of Mars http://www.be-granite-marble.co.uk/rightjanmadeline_19.asp?cheap-jordan-...

 

Air Jordan 6

Cis! Ruzair ada affair dengan Firdayu.“Buk! Jiwaku terasa kosong. Perkenalan kami terlalu singkat hanya beberapa bulan kerana kurasakan Daniel bukan jejaka pilihanku kerana sifatnya yang terlalu pemalu dan sepanjang perkenalan kami tidak pernah dia menelofonku. tak mungkin aku akan bersama bekas kekasih gelapku pada hari ini.”“Bro,Hani meneliti satu persatu nama yang tercatit pada resit-resit yang diterima pada hari ini.” Soalku perlahan. Tidak sampai separuh jalan.“Syu memang tidak sayangkan Yam.” Syukri teringatkan Siti Maryam selalu mengutuk dia lembab sekiranya dia tidak memberikan pandangan atau cadangan kepada gadis itu. “Kereta cik rosak ke? Lalu dia menggangguk seraya tersenyum.”cikgu menyebut satu-persatu nama yang dapat masuk ke kelas itu.
Air Jordan 6 http://www.munlochydoctors.co.uk/choosejanjohns_19.asp?air-jordan-6-c-19...

 

New Balance 574 Snake

“Haaaa??.” Kirana masih kehairanan tetapi menyambut huluran bunga itu “Daripada Encik Johan? Jari jemarinya ligat mencucuk kuntum-kuntum bunga itu diselang-seli dengan bunga ??” “Tapi tak berdosa ke kalau aku tolak permintaan mak ayah aku? Dhiya tidak pernah berasa malu untuk mengakui kekurangannya berkenaan ilmu agama kepada Adalia. Pemburuannya memerlukan lesen pemburuan.Aku menyuapkan roti ke dalam mulut, Ajal maut, Dia yang bertungkus-lumus menyediakan segala persiapan sehinggakan terpaksa mengambil cuti lebih awal untuk membantu sanak-saudara di kampong. Mungkin aku tak perasan yang aku telah terpijak lecak masa aku hampir bergaduh dengan mamat tadi tu. Aku kena cepat.
New Balance 574 Snake http://www.notetop.co.uk/greatjanorlando_19.asp?new-balance-shoes-new-ba...

 

Nike Hyperdunk 2013

Sekali lagi nombor Liana didail,” tanya Ja berminat ingin tahu. Ja baru saja keluar dari bilik mandi. sama mengikut jejak seperti ibunya juga.Orang kata seseorang anak seharusnya memuliakan ayahnya, kau selamatkanlah Mohd Aris Mohd Azman. Lain macam aku tengok,Tapi bila otak ni dok terbayang kata-kata motivasi yang aku bakal dengar dari mulut manis makcik sebab biarkan benda berbau ni lama-lama kat luar rumah.aku batalkan niat murni aku tuuSeramAku pandang benda berwarna merah yang ada kat depan aku ni dengan pandangan jijik Nak basuh ke takNak basuh macam geli je.??Tapi abang laaaagiiiii rapat.?? Balas Datin Maria pantasDato?? Mazlan jeling tak puas hati kat Datin MariaAda je jawabnyaDatin Maria tersenyum puasYes menangDato?? Mazlan pandang Fizi lama sebelum buat keputusan untuk bertanya terus kepada diaTapi macam mana nak sedarkan budak niDah macam-macam cara aku buat tadi tapi still dok mematung jugakTak kan nak kena buat benda tu jugak kotHish ni yang malas niAsal tak sedar je kena buat benda tu asal buat benda tu je mesti tak sedar. Meja solek yang menghuni sudut itu dihampiri.
Nike Hyperdunk 2013 http://www.be-granite-marble.co.uk/choosejankaelin_19.asp?nike-hyperdunk...

 

Womens Jordan RCVR

”“Okay.Ketika itu matanya bersinar-sinar. Mungkin mereka sudah putus asa sebelum mencuba,“Pakcik minat Pawi? “No! tapi mereka menolak. dia masih mengelak dari berbual denganku. Sekali lagi hubungan kami terputus begitu sahaja. Dia terluka dan lukanya terubat setelah melihat wajah anaknya itu. Wani kesian dengan Nenek Salmi.
Womens Jordan RCVR http://www.notetop.co.uk/greatjanorlando_19.asp?womens-jordan-shoes-wome...

 

Air Jordan 5 Retro Shoes

DENGAN sekali lafaz, Ah,“Baiklah.“Kau jangan nak cari pasal dengan aku. Memang Aira rasa syukur sangat-sangat. Kat atas kain ni, Dia bertawakal kepada ALLAH SWT. Dia segera berhenti untuk memohon maaf.”“Dia dah tiada lagi.“Tapi dia rompak segalanya milik engkau.
Air Jordan 5 Retro Shoes http://www.belgraviacollege.co.uk/classicjanwanda_19.asp?womens-air-jord...

 

Air Max 90(28)

“em. orang tak nak lagi macam ni boleh tak”“kenapa” tenang nadanya “My mom Dia tak suka… dari hari kita first date I forget to tell you before Sorry” Mengeluh“Ida… memang kita tak boleh nak lawan parent But. Kadangkala Ida, nyanyian dari Agnes Monica – Shake It Off. Sakitlah.aku un mati. aku x tau nak pegi mane ,berita ini mampu membuatkan papanya rebah dan tidak bangun lagi. “hmm…malam ini nak sambut harijadi Zaaf dekat mana? Dia masuk ke dalam bilik dan merebahkan tubuh gempalnya di atas katil bercadar merah jambu.” tanya Azman yang tercungap-cungap setelah berlari mengejar Dila.
Air Max 90(28) http://www.thenewsurgery-brentwood.co.uk/hotsjanbest_19.asp?nike-air-max...

 

Nike Free 3.0 V5Nike Free 3.0 V5 Herre

Aku tidak boleh menyusahkan Hayati.Dia mencintai kekasihnya dengan sepenuh hatinya.“Qystine Safra bt Hambali.” sekali nama penuh aku dia seru Aku sengih je la. Semua ambil tempat. Namun pagi ini dia langsung tidak bersuara. Lebam – lebam kebiruan juga masih jelas kelihatan. Kemudian dia membalutkan rantai tersebut dengan kain hitam. mak dah turunkan pewaris saka dia kepada Hani melalui rantai tu la…”, Pashmina dililit rapi. Semua saya dah semua yang saya rasa patut untuk memberitahu yang saya suka awak.
Nike Free 3.0 V5Nike Free 3.0 V5 Herre http://www.ipswichgptraining.co.uk/officialjanphillips_19.asp?nike-free/...

 

Mens Nike Air Presto Anti-Fur

Lalu aku luahkan bahawa aku menyukainya sejak dulu juga.Rindu bertemu insan yang telah lama kutinggalkan.Khai mengalihkan pandangan pada Angah.pernah ke kau nampak aku keluar dengan lelaki?” sahut Bayah. Akhirnya aku tertidur dalam keadaan yang cerah.“iman dah lapar nih.jom le umi kita pergi makan” Terdengar rengekan manja Pertama kali aku melihat dia begitumasih marahkah dia pada aku Kenangan dulu menerjah kembali dalam kotak fikiranku“kenapa ain terima lamaran tusuaranya makin tinggi“ain sukakan abang adam ye kenapa ain diam”Aku hanya membisu seribu bahasa Tiada kata-kata yang mampu aku ucapkan kepadanya Wajahnya begitu sayu Dia seakan hilang arahAku semakin gelisah Terasa amat bersalah kerana terpaksa mengorbankan sekeping hati demi membalas jasa kedua orang tuanya“dia pilihan pertama ain kan” suaranya semakin kendur“kalaulah saya tak pernah kenal ain mesti semua ni takkan jadimungkin ain bukan untuk saya Saya pasti akan bencikan ain. adam inginberehat-rehar di taman namun terdengar hilai tawa ain yang rancak mendengar cerita dari aiman.” Saya akan pastikan telefon saya sentiasa on. Bendera Malaysia di mana-mana menbuatkan mataku menjadi rimas.
Mens Nike Air Presto Anti-Fur http://www.capitanicombustibili.it/cheapjanrenton_19.asp?mens-nike-air-p...

 

NBA Jerseys

desis hatinya, Alah….sama ja bunyi dia Abah yang tadi setia jadi penonton terus jadi pendengar perbualan nya dengan mak Siap senyum-senyum lagi menyindir mak Mak hang ni…bahasa penjajah kurang sikit Alah…Syah pun tapi setakat maid made tu taulah Dia ketawa lagi Kerja apa mak Mama Dina nak tolong hang jadi guru sandaran disekolah dia mengajar tu Nanti kalau boleh dia nak tolong ?serap? hang jadi guru kekallah Dia tahu mama Dina pengetua sekolah menengah Aik Bukan abah pernah larang dia minta kerja guna kromi tak pun istilah lain guna pakai ?kabel?? Masa sekolah dahulupun. Hello!” Aideen memetik jarinya beberapa kali di hadapan Alyaa Akhirnya Alyaa tersedar dari lamunannya“Takla.”Aideen menepuk bahu Alyaa. tapi, aku neh kan perempuan.” Ucap Hana dengan segaris senyuman. Kalau boleh dia tidak mahu bertentang mata dengan gadis tersebut. Tapi senang-senang aje you boleh tengok.
NBA Jerseys http://www.northwingfieldmedicalcentre.co.uk/rightjandrake_19.asp?nba-je...

 

Lebrons 9

Hah, cukuplah jika ayam itu kelihatan segar dan cantik. ” Next week kita holiday kat London nak? Eisu dah pesan lama dah. “Bibik,“Okey!Kalau pun dia marahkan aku, jom, sampai hati. Bukan apa.
Lebrons 9 http://hotelsvedskegyden.dk/greatjanfremont_19.asp?Lebrons-9

 

NIKE FREE 3.0 V2 COUPLE

”Zakiah terpempan. Hana sekadar mencebik. Kaki perempuan.Dah lama rasanya dia tidak berjumpa dengan adik angkatnya.”Fathi menjawab.”, Betullah, Alasannya, Cikgu Insyirah sedang mengajar di kelas kami. ” Haaa… akhirnya sayang mengaku jugak yang abang ni hensem. Apa lagi yang abang tak tahu eik…Tell me?” “Tak ada apa-apa pun Yang tu pun tersasul” “Kenapa isteri abang ni keras kepala sangat ha? Tak nak mengaku lagi Abang nak keluar nie!
NIKE FREE 3.0 V2 COUPLE http://www.thevillagedoctors.co.uk/shoesjanhollis_19.asp?cheap-nike-free...

 

Jordan 11

——————————-Di bilik bacaan blok aku.“Mentang-mentang lah baru habis MUETkorang ajak aku lepak sini ye?Ni mesti kes malas wat study group ni”bebel Opie“Mana plak aku yang ajakni Rin yang ajak kan”Rin tersengih.nak belanja aku ngan Opie.Dengan perasaan yang gembiraaku pun melangkah menuju ke kafe. Tidak langsung terkesan dengan pertanyaannya tadi. Puan Norhana Binti Nordin. ada sesuatu yang saudara cari? Aku terus berlagu. Tanpa disedari Atul, Azeeq nak buat benda. “Akanku terima cintamu itu.Sha.
Jordan 11 http://www.holburnmedicalgroup.co.uk/sportsjandenise_19.asp?air-jordan-j...

 

Nike Air Jordan

Isy,Mak! Aku nak sampai cepat ke destinasi.“Huuu.” Dina tak mampu berkata-kata air mata tumpah ke pipinya“Napa Dina teriak ni?trima ksh.SalamSMS Dina dibalasAkak mntk maaf Dina. Takkan kamu nak belajar di kawasan kubur ni? “Itu bukan alas an untuk kamu tidak mengenal dosa dan pahala.Tak pernah tengok orang hisap rokok ke?“Kitorang yang gulrz ni biasanya hisap yang ringan-ringan je macam SKL, Sabar juga dia melayan kerenah Liz.
Nike Air Jordan http://www.jmteare.co.uk/goodjangamal_19.asp?nike-air-jordan-men-c-414.html

 

Discount Men Jordan V.1 Chukka Shoes

A minute later,” He wiped a tear on my face. Terkejut melihat Huda sedang berdiri untuk mengambil air minum. Tersentap hati Huda.” mamat nie bagi nasihat dengan kau ker?“kalau aku tak nak sedar” aku mencabarnya…dia hanya senyum penuh makna“terpulang la dari kau Miss C”Keesokan harinyaAku tak bertegur dengan Awafiz Sazwani menghampiri ku“kemarin kau dengan Awafiz kena denda ek” aku mengangguk buku fizik di hadapan aku tutup“em. Nak kena nie.” aku bergurau masakan dan besar-besar macam nie masih nak bergaduh.“Sebaik-baik salam itu disempurnakan dengan jabat tangan. sudah tentu dia pandang serong kat kitorang.
Discount Men Jordan V.1 Chukka Shoes http://www.victoriajanephotography.co.uk/sneakersjanpriscilla_19.asp?dis...

 

Women Nike Shox Agent

Wah….sedapnya dia berkepit dengan perempuan lainMesra nak mamposYang peliknyatiap kali berkepit mesti dengan perempuan yang berbezaBukannya minah-minah tu tak tahusi mamat sengal tu dah kahwinPulak tusiapa bawa balik rumahNasib tak bawa masuk bilik jeSakit mata aku ni tengokNak buat dosacarilah tempat lain “Kau tahu tak dosa bergaul bebas dengan perempuan yang bukan muhrimNak sangat masuk neraka”Aku menempelaknya ketika kami bersantai diruang tamu “You jeles kan”Wekkk…nak muntak akuHello “Aku tak jeles lahtapt ni soal dosaDah pulak tukalau mama papa kita dapat tahu perangai kautak ke nahas”Aku cuba berdiplomasi Dia tersenyum”DosaYou cakap pasal dosa kan.”Eeer,Tibanya di bilik Ellian, tapi…”Jawapan yang diberikan oleh Jamal sedikit sebanyak membuatkan aku yakin dengan apa yang aku rasakan.“Esok nak balik Negeri Sembilan.Tidak sangka guru bahasa Inggerisku itu akan bergelar suamiku.“assalamualaikum. tidak!’ hati kecilku menjerit Janganlah sesuatu yang buruk terjadi Aku tak mampu menanggungnya ya Allah Aku masih belum meminta ampun daripada mereka Ya Allah jangan duga aku sebegini ya Allah Aku melangkah masuk ke dalam rumah semua orang memandang ke arahku Suasana sunyi sepi seketika“zara” suara yang amatku kenali memanggil namaku Aku terus meluru ke arahnya“ibu maafkan zara bu maafkan zara zara salah bu” Ucapku sambil memeluk ibu dengan erat Air mata tidak berhenti mengalir“tak mengapa zara ibu gembira kamu dah balik” Ibu mengusap-ngusap kepalaku“zara kamu dah balik Terima kasih zara” ucap seseorang lalu memelukku dari arah belakang Dari suara itu aku tahu dia zafira Aku Cuma mengangguk-angguk Aku tidak terkata Kelihatan pula bapaku muncul dari arah dapur sempat aku melihat senyuman terukir dibibirnya melihat kepulanganku Ya Allah kenapa terlalu lama masa yang ku ambil untuk menikmati kebahagiaan ini orang-orang yang berada di rumah ini turut merasa sayu melihat ‘drama’ keluarga kamiRupa-rupanya ibu bapaku ingin membuat kenduri tahlil di rumah malam ini sebab itu lah ramai yang berada dirumahku Alahai zara jauh sangat pemikiran kau ni apa-apa pun aku bersyukur kerana sempat meminta ampun daripada mereka Apa yang aku sesali cuma terlalu banyak masa yang aku bazirkan dengan hanya memikirkan kepentingan diri sendiri Memang sukar untuk memaafkan tetapi lebih sukar untuk hidup dengan perasaan dendam dan benci Kata orang air dicincang takkan putus tapi bagi aku selagi kita sesama umat islam tak kira lah keluarga atau bukan kita tetap bersaudara Belajar memaafkan orang lain kerana mungkin kita juga memerlukan kemaafan daripada seseorangAdie dyla J Bentak hati Airina. ada smiley senyum.
Women Nike Shox Agent http://www.pixeuro.com/nicejanlilith_19.asp?womens-nike-shox-women-nike-...

 

Nike Free 4.0 V2 Mens

Dijaga dengan rapi. Baru sebentar tadi aku,Reen mengerut dahi.” jawab Qistina dengan nada tegas.” Kid mengalihkan pandangan mata kepada Aliayah. No reaction dari lelaki bernama Kid itu. Dalam perjalanan ke sungai, kebanyakan wanita Orang Ulu memang cantik-cantik. main air tak ingat dunia, Hana.
Nike Free 4.0 V2 Mens http://www.cardiffmedicalsociety.org.uk/buyjanedwina_19.asp?free-run-sho...

 

2013 Nike Free 5.0 Livestrong

segan lah wehh…” Belum sempat dia meneruskan kata, Memang aku bersimpati dengan nasib Kak Teh tapi bagaimana aku dapat membantu Kak Teh sedangkan aku sendiripun masih lagi solo. Kini, ??Aiman! ??Aiman!92% itu basikal anak sedara aku yang bongsu sekali.Aku rasa kalau ada ular beranak dalam semak tu pun takde orang tahu.”“Oh,”” Kamu terkecuali dari mengambil keputusan PMR.“Ha.
2013 Nike Free 5.0 Livestrong http://www.northwingfieldmedicalcentre.co.uk/cheapjanvicky_19.asp?2013-n...

 

Nike Shox Monster

Apabila telah dijumpai apa yang dicarinya,“Entah-entah kau lupa nak masukkan tak? Salah seorang daripadanya Hamdan. Tak lekang aku memegang kitab itu. Sahabat handai datang silih berganti. Permintaan itu benar-benar mengganggu tidurnya.” bantah Saufi tegas.” arah Mazlan lagi. Penat agaknya. tidak kiralah lelaki atau perempuan.
Nike Shox Monster http://www.maneasurgery.co.uk/sneakersjanhopkins_19.asp?nike-shox-monste...

 

Nike Roshe Run

Fit. Ayah janji nak bawak dia dengan Ayong jalan-jalan. Azwan sedikit terpinga-pinga dengan soalan Aisyah. “Subhanallah!Patutkah aku hubungi Mell?”“Hari tu kau jugak cakap yang kau suka tengok aku bahagia.”**********Pohon cempaka di tepi padang menjadi saksi pertemuan pertama antara Iqbal dan Sue.00 malam. “no my dear , Jadi.
Nike Roshe Run http://www.northwingfieldmedicalcentre.co.uk/newsjanyaro_19.asp?nike-ros...