Føj til favoritter Del Send
Shopping | 22/02/11

Klassisk britisk barbering

  • Foto: Mads Nissen Foto: Mads Nissen
Det er udsøgt luksus at lægge en del af den personlige pleje som barberingen i kyndige, professionelle hænder og overgive sig til oplevelsen af professionalisme og velvære.
”Der var en af mine kunder, der faldt i søvn. Da han lå under ’hot towel’ nummer to hørte jeg en svag snorken,” fortæller Armand. ”Jeg tog det som en kompliment.”

De seneste tre-fire måneder har Armand haft en stemningsfuld barbersalon i engelsk stil i Vingårdsstræde lige ved Nikolaj Plads.

”Hot towel shaving”, står der på døren og det er lige præcist, hvad man kan få her.

Indenfor er her tidløst. Klassisk britiske baberprodukter står på bordet foran de antikke spejle og fra noget, der ligner en gammel radio strømmer blid saliggørende evergreen-musik ud i rummet.

Armandselv er ulastelig klædt i nystrøget skjorte og med det nederste af slipset stukket ind mellem skjorteknapperne, så det ikke hænger i vejen, når han bøjer sig ind over kunderne.

Jeg sætter mig til rette i stolen og får serviet om halsen og lagen for tøjet. Først føler Armand mig på kinder og hals for at kontrollere, at der ikke er forhindringer - knopper eller modermærker i huden, som han skal være varsom med, når han med barberkniven skærer stubbene af.

Armand lægger vægt på, at kalde sig barber. Ikke frisør. Man kan naturligvis få et klassisk herreklipning, men man kan især blive barberet på en måde, der er en oplevelse.

Han kommer tilbage fra varmeskabet og pakker mit ansigt ind i et varmt håndklæde og lader en lille åbning være fri til mund og næse, så det inde under det dampende varme og fugtige klæde stadig er muligt at trække vejret.

Man sidder med det en tre-fire minutter. Derefter smører han med barberkost sæbe i den nerdeste del af ansigtet og lader omhyggeligt kniven med en skrabende lyd fjerne stubbene. Kniven tørrer han af i et håndklæde, der ligger på den øverste del af mit bryst.

Hvem i vore dage overgiver sig til denne udsøgte behandling? Armand siger, at han blandt andet har advokater og bankfolk som kunder. Også herrer fra Christiansborg – nærmere kommer han det ikke – og af og til gæster fra Hotel d’Angleterre. Op til weekenden er der besøgende i København, der står uden for og fotograferer gennem vinduet, når han barberer kunderne.

Så kommer for anden gang et varmt, fugtigt håndklæde. Armand smører en ny type barbercreme på ansigtet til den anden, finere barbering.

Hele processen tager mellem 30 og 45 minutter. En barbering koster 250 kr., en klipning koster 200 kr. – en klipning og en barbering får man for i alt 400 kr. I saloner i London koster en tilsvarende ”hot towel shave” nemt, hvad der svarer til 600 kr.

Der er ikke kun tale om en barbering, der er tale om en oplevelse af afslapning og den luksus, der følger af, at den del af den mandlige personlige pleje, her er langt i kyndige, professionelle hænder.

Et frirum for mænd. Et sted, hvor tiden næsten står stille. Og i en tid hvor det hele synes at gå hurtigere og hurtigere har også mænd brug for steder, hvor tiden står stille. Næsten.

Efter endt barbering kommer det kolde håndklæde. Og til sidst påføres den glatte ansigtshud en svalende balm, West Indian Limes, fra britiske Truefitt Hill. Man går derfra - styrket og med øget velbefindende.

Hvad: Chaps – The Barbershop
Hvor: Vingårdsstræde 20
Hvornår: Åbent mellem 10 og 18
Hvordan: Tlf. 30600713
Hvor meget: Barbering: 250 kr. Klipning: 200 kr. Barbering og klipning: 400 kr.