Føj til favoritter Del Send
Shopping | 31/05/17

Her er Ikeas kommende varehus på Vesterbro

  • Foto: Ikke oplyst
Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har vedtaget lokalplanen for Kalvebod Brygge, hvor verdens første urbane Ikea-varehus skal ligge.

Et Ikea-varehus med en grøn park oven på taget har fået grønt lys til at blive opført ved Dybbølsbro på Vesterbro.

Byggeriet er blevet godkendt som en del af den endelige lokalplan »Kalvebod Brygge Vest II« af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune.

»Lokalplanen baner vej for en Ikea, hotelbygninger og hundredvis af ungdomsboliger, og lige så interessant er det, at der også bliver skabt et grønt, landskabeligt strøg, som alle kan gøre brug af. Dermed kommer byggeriet til at give noget tilbage til københavnerne, hvor der længe har været et kedeligt, ubrugeligt grusareal,« udtalte teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) i en pressemeddelelse efter beslutningen blev taget på et møde mandag aften.

Se også: Postbox er Københavns nye chillout-containerby

Den grønne park får et areal på cirka 18.000 m2 med udsigt ud over byen og havnebassinet ved Kalvebod Brygge.

Foto: Ikke oplyst

Planen betyder også, at hullet mellem de to brodæk på Dybbølsbro fyldes ud, så der kommer bedre plads til at færdes for gående og cyklende. Samtidig er der fokus på at skabe bedre cykelparkering. Den udvidede version af Dybbølsbro ventes at stå færdig ved udgangen af 2019.

Generelt har indkomne kommentarer i høringsperioden for lokalplanen bevirket, at der under den grønne park ved de planlagte ungdomsboliger bliver mere plads til kultur og idræt i stedet for parkeringspladser, oplyser kommunen.

Og for syns skyld har Ikea indvilget i, at lave transparente facadepartier med delvis begrøning af de helt lukkede facader.

Se også: Københavns nye Ikea skal være et forbillede i hele verden

»Vi har aldrig tidligere bygget et varehus i hjertet af en storby, og derfor går vi til opgaven med ydmyghed og respekt for Københavns grønne profil og med et ønske om at bidrage til København som en bæredygtig hovedstad,« udtaler administrerende direktør i IKEA Danmark, Dennis Balslev, i en pressemeddelelse.

Mens planerne blev vedtaget af et flertal i Teknik- og Miljøudvalget var de konservative imod. Gruppeformand Jakob Næsager (K) fortæller Politiken, at partiet frygter, det nye Ikea-varehus bliver for dominerende.

»Den store, blå kasse kommer til at fylde for meget og se for dominerende ud«, siger han til avisen.

Desuden frygter han, at der ikke er taget tilstrækkelig højde for den øgede trafikmængde, der vil komme i området.

Når Ikea-varehuset står færdigt, forventes det at bidrage med cirka 325 arbejdspladser. Varehuset kommer til at udgøre cirka 37.000 m2 og det ventes at stå færdig omkring udgangen af 2019. Nord for varehuset bygges to hotelbygninger, mens 2 bygninger med ungdomsboliger på op til 77 meter opføres syd for.