Omtale
Føj til favoritter Del Send
Shopping | 30/03/11

Fem fine københavner-klassikere

  • Kurt P. Jensen i sin herrehattebutik Petitgas, som har eksisteret siden 1857 og nu er den eneste af sin slags i Skandinavien. Foto: Ikke oplyst

    Kurt P. Jensen i sin herrehattebutik Petitgas, som har eksisteret siden 1857 og nu er den eneste af sin slags i Skandinavien.

Her er en håndfuld hæderkronede butikker, der alle er mere end 130 år gamle, nogle endog 150 år gamle – en enkelt 300 år gammel.

A.C. Perchs Thehandel

Kronprinsensgade 5
1114 København K

A.C. Perch

Foto: Linda Henriksen

Alt i A.C. Perchs tebutik i Kronprinsessegade er, som da butikken åbnede for syv generationer siden, i april 1835 - lige bortset fra, at der er installeret elektrisk lys og at personalet er af noget senere dato.

Det var christianshavnerkøbmanden Jens Bay Perchs søn, Niels B. Perch, der fra en lille butik begyndte at videresælge den te, som faderen købte fra de skibe, der i sidste halvdel af 1700 tallet hjembragte det fra Orienten. Den første butik lå under Børsen, men flyttede siden til Kronprinsessegade 5. Perch-slægten havde tehuset frem til 1894, hvor familien Hincheldey overtog og førte butikken videre som A.C. Perchs Thehandel.

I dag er det 4. generation af slægten Hincheldey, der står for den daglige ledelse. A.C. Perchs Thehandel er Kongelig HofIeverandør og har de sidste 100 år været et familiefirma, hvor der ofte har stået tre generationer bag disken på samme tid. Den personlige kontakt og en seriøs faglig betjening har altid været forretningens højeste mål.

I 2006 åbnede A.C. Perchs Thehandel sin første franchise forretning i Tokyo. Butikken havde officiel åbning 11. november 2006 med deltagelse af den danske ambassadør. I november 2006 åbnede Perchs også et Tea Room på etagen over forretningen. Her severes alle former for te, men naturligvis ikke kaffe.

Hvad: A.C. Perchs Thehandel
Hvor: Kronprinsensgade 5
Hvornår: Man-tors: 9-17.30, fre: 9-19, lør: 9.30-16
Hvordan: www.perchs.dk

Petitgas

Købmagergade 5
1150 København K

Petitgas

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Der har været herrehattebutik på adressen i Købmagergade siden den 23. april 1857 og i dag er den Skandinaviens eneste herrehatteforretning. Den oprindelige Petitgas, Francois Petitgas, kom hertil fra Paris i 1857, og siden dengang er butikken blevet overtaget af familiemedlemmer og solgt til nye kræfter udefra to gange. Oprindeligt var der hattefabrik højere oppe í ejendommen, mens der også blev solgt hatte fra udlandet.

I dag laves der ikke længere fabrikshatte i Danmark, men Petitgas har det meste af, hvad markedet kan tilbyde, bl.a. Borsalino-hatte fra Italien, Stetson-hatte fra USA, tweedhatte fra Italien, pelshuer fra Canada og Finland og Maiserhatte fra Tyskland. I butikken kommer der mange udenlandske kunder, stamkunder og så kongefamilien.

Prins Joachim køber hat her og for år tilbage havde Petitgas æren af et besøg af to konger samtidig, nemlig Kong Frederik den 9., der havde taget sin fætter Kong Olav den 5. fra Norge med. Sidstnævnte købte en homburger - en amerikansk senatorhat med sløjfe. Også Nelson Mandela søgte indenfor. Den nuværende ejer, Kurt P. Jensen, solgte afrikaneren en persianerpelshue, da han frøs om hovedet under sit besøg. Både facaden og det indvendige af butikken er fredet.

Hvad: Petitgas
Hvor: Købmagergade 5
Hvornår: man-fre 10:00-17:30, lør 10:00-14:00
Hvordan: 33136270

Reinh. Van Hauen

Gammel Kongevej 177
1850 Frederiksberg C

Reinh. van Hauen

Foto: Bjarke Ørsted. Foto: Ikke oplyst

Af uopklarede årsager er det tilsyneladende helt forbigået forfatterne til Guinness Book of Records, at man hos københavnerbageren Reinh. van Hauen får verdens bedste kanelsnegle.

Den fine kanelduft, den smørsprøde krumme og den søde, hvide glasur går her op i en helt unik og vellykket forening. Årsagen kan muligvis søges i den omgang med håndværk og tradition, der har været bageriets særkende siden 1876, da ejendommen på Gl. Kongevej 177 blev bygget, og bageren Reinhard van Hauen etablerede bageri i bygningen. I 1900 udvidede han med en bisquitfabrik efter at have købt nabogrunden og Reinhard van Hauens bisquits blev solgt over hele verden og høstede anerkendelse på verdensudstillinger i London, Wien, Paris og Rio de Janeiro. Og nationaldigteren Holger Drachmann hyldede i 1905 Reinh. van Hauen i et digterisk vers tilegnet bageren.

I 1934 blev bageriet overtaget af sønnen James van Hauen, som videreførte virksomheden med vægten lagt på kvalitet og tradition. I 1960 optog han sin søn Knud van Hauen som partner og bisquitfabrikken blev nedlagt. Bageriet blev indrettet til traditionel bageridrift, og ekspanderede hurtigt til nu seks butikker spredt i København og nærmeste omegn. I 1997 overtog den 4. van Hauen-generation, Klavs van Hauen, virksomheden.

Hvad: Reinh. van Hauen
Hvor: Gl. Kongevej 177
Hvornår: Man-tors 6:30-18, fre 6:30-18:30, lør 6:30-17, søn 6:30-17
Hvordan: www.rvh.dk

Hviids Vinstue

Kongens Nytorv 19, kld.
1050 København K

Hviids Vinstue

Foto: Keld Navntoft

Hviids Vinstue Lokalerne i Hviids Vinstue er næsten 300 år gamle. Officielt regner man Hviids Vinstue som grundlagt i 1723, men det årstal er i virkeligheden kun tidspunktet, hvor de to franske vinhandlere, Paul Bion og Pierre Boué, der etablerede stedet, blev optaget i det københavnske vintapperlaug. Det havde taget sin tid for også dengang blev udlændinge set grundigt an og der havde i årevis forinden været skænkestue på adressen.

Her er det som om 300 års historie hvisker fra det klassiske interiør, de gamle stik og portrætter og krogene i de seks rum, der udgør den atmosfærerige beværtning. Her har man bestyrtet talt om byens to store brande i 1728 og 1795, som vinstuen og huset ovenover kun med nød og næppe undslap, og her har man drøftet forløbet af Englandskrigene i 1801 og 1807, de slesvigske krige, den første verdenskrig og besættelsens fem forbandede år. Og i dag også luftvåbenets aktion i Nordafrika.

Kigger man nærmere efter, finder man fotografier og autografer af så forskellige kendisser som H.C. Andersen og Pierce Brosnan. Stedets nuværende navn er fra 1882, hvor det blev overtaget af Ernst Hviid. På trods af navnet tilbydes kun et mindre udvalg af vine. I stedet kan man vælge mellem 27 forskellige slags dansk øl. Vinstuens hjemmelavede gløgg er også et besøg værd. Den blandes allerede i august og opnår derved den rigtige styrke inden det første glas serverers 11. november klokken 11. Juleaftens dag er der rakt 50.000 glas over disken.

Hvad: Hviids Vinstue
Hvor: Kongens Nytorv 19
Hvornår: Søn-tor 10-01, fre-lør 10-02
Hvordan: www.hviidsvinstue.dk

P. Hertz - Kgl. Hofjuvelerer

Købmagergade 34
1150 København K

Kgl. Hofjuvelerer P. Hertz

Foto: Iris

Danmarks ældste, stadig eksisterende juvelerfirma, Kgl. Hofjuveler P. Hertz, er fra 1834. Den kun 14-årige Peter Hertz kom i 1825 i lære hos guldsmedemester Johan Isbrand og blev udlært i 1830 og videreuddannede sig bl.a. i Østrig for i 1834 at vende tilbage til København. Her smedede han et par sølvlysestager, der blev fremvist som mesterstykker for magistraten. Hermed opnåede han borgerskab som mester i lauget og samtidig var også forretningen P. Hertz grundlagt. Peter giftede sig med Rose og de fik 10 børn, af hvilke to sønner, Sally og Jacob, blev guldsmede. Sally døde før han blev gammel, så Jacob Hertz førte firmaet videre.

I hans tid blev der knyttet flere kendte kunstnere til firmaet - bl.a. Thorvald Bindesbøll - og i samme periode begyndte en omfattende produktion af sølvbestik, der fortsatte helt frem til 1960. Men allerede i 1906 fik Jacob Herz brev om, at det ”har behaget Hans Majestæt Kongen ved allerhøjeste resolution allernådigst at tillægge Firmaet Peter Hertz prædikat af Kongelig Hofjuvelerer” og dette prædikat har P. Hertz beholdt siden.

I 1906 blev også den gamle butik bygget om. Arkitekten Bernhard Ingemann byggede hele forretningens indre op i rødlig teak og den indretning er bevaret til i dag, hvor 6. generation, Berit Herz, firmaets nuværende indehaver, råder. Og kikker man indenfor, bliver man også nu som før mødt af en stedse opmærksom og venlig betjening, uanset om man køber stort, meget stort - eller småt.

Hvad: Kgl. Hofjuvelerer P. Hertz
Hvor: Købmagergade 34
Hvornår: man-fre 10-18, lør 10-14.30
Hvordan: www.phertz.dk

 

Det mener brugerne..

Eksempler på klassiske/gamle

Eksempler på klassiske/gamle københavnske "geschæfter"

1. Hviide Lam på Kultorvet fra 1807.

2. Sankt Peders Bageri, Sankt Peders Stræde, hvor der har været bageri siden 1652. Det er et rigtigt stamkundebageri, hvor man er på fornavn og på 'kridt'.I byens ældste bageri sælger de en specialitet på alle hverdage. Fx. onsdagssnegl.

3. Kgl. Hof Sadelmager. Fortunstræde 5. Brødrene F. & L. Dahlman's Eft. Grundlagt 14. september 1807

 

Conditori La Glace -

Conditori La Glace - Skoubogade...grundlagt 8. oktober 1870 og har ligget der lige siden : )

 

Petitgas og Andersen & Berner

Petitgas er charmerende i al sin gammeldagshed og en god historie, men indholdet, altså hatte, caps mv., virker desværre til at være det sædvanlige, som man finder så mange steder i dag, fx på nettet.

Andersen & Berner forarbejder og sælger til gengæld sine helt egne hatte. De har ingen hjemmeside, men man finder noget om dem på bla. Stiljournalen: http://stiljournalen.blogspot.com/2010/11/hattemagerens-vrksted.html

VH Torsten

 

EDIT: A.C. Perch ligger pa Kronprinsensgade

A.C. Perch ligger pa Kronprinsensgade, ikke Kronprinssesegade.

 

hattefabrik i københavn

der er en hattefabrik i københavn. den hedder andersen &berner og ligger oven over rud rasmussens snedkeri i stengade på nørrebro, det er anden generation der har den .så det er ikke en nyhed.