Omtale
Føj til favoritter Del Send
Shopping | 13/02/12

De fem bagere nord for København

  • Retrobrød fra Michael H Konditori Foto: Malte KristiansenRetrobrød fra Michael H Konditori Foto: Malte Kristiansen
  • Kager fra Baguette Foto: Malte Kristiansen

    Kager fra Baguette

    Foto: Malte Kristiansen
  • Kajkager hos Vinthers Bageri Foto: Malte KristiansenKajkager hos Vinthers Bageri Foto: Malte Kristiansen
AOK er gået uden om bagerkæderne i denne omgang, for at fortælle om Nordsjællands andre gode bagerforretninger og konditorier, der har historie på bagen og godt brød i vinduet.

Vi har talt med fem bagermestre og dem skal man altså være tidligt oppe for at få fat i – skulle vi hilse at sige …

Michael H Konditori

Gentoftegade 37
2820 Gentofte

Konkurrencebageren

Foto: Malte Kristiansen

Michael H Konditoriet i Gentofte kan godt lide at konkurrere og stiller hvert år op til mesterskaber i brød og kager, hvor de som regel får en topplacering.

I 2011 fik de en sølvmedalje i ’Danmarks bedste brød’ – et brød de kalder for ’Retrobrød’, som kan købes på Gentoftegade for 33 kroner.

Det er lavet på en grunddej af gammeldags sigtebrødsdej, er kørt på kernemælk, og så er der tilsat honning, ristede solsikkefrø, ristet sesam og blå birkes. Ovenpå er det penslet med øl og hvedemel, som giver det et rustikt udseende.

Michael Hjort har haft egen forretning siden 1994 … »…for så er det nemmere at føre mine mange idéer til nye opskrifter ud i livet,« forklarer han. Han har tidligere været ansat på hotel i London og som chefkonditor på Hotel D’Angleterre – og det har kastet gode kager af sig i hans egen forretning.

»Hos Hotel D’Angleterre lærte jeg noget om smagssammenhænge og mousser og cremer – og en af vores kager er inspireret af mine år på Hotel D’Angleterre, for det var dengang, man begyndte at komme blå birkes i kager.

Det er en tærte, jeg har kaldt ’Van Gogh’, som er lavet af en hvid Sara Bernard-creme med blå birkes og jordbærcreme på en bund af mazarin. Den er blevet så populær, at andre forretninger også er begyndt at lave den,« fortæller Michael Hjort.

Læs også guiden: De 5 brunch under 100 kr.

Men verdens bedste kage, synes bagermesteren, er en helt enkel fransk chokoladetærte, der er lavet af smør, æg, sukker og chokolade, hvor halvdel af kagen er bagt og den anden halvdelen er rå.

Hos Michael H Konditoriet bager de brød og wienerbrød flere gange om dagen. Produktionen starter klokken to om natten og slutter først klokken fire om eftermiddagen.

Deres bedst sælgende brød er et ’Oskar-brød’, som de i øvrigt vandt guld med i 2004. Det er et italiensk hvedebrød med ristede solsikkekerner og koster 33 kroner.

»Vores slogan er, at vi vil være Danmarks bedste bager. Det kan man jo afgøre på mange måder, men hvis mine kunder synes, jeg er den bedste, så er min mission opfyldt – og de kommer altså igen og igen og handler,« slutter Michael Hjort.

Hvad: Michael H Konditori
Hvor: Gentoftegade 37, 2820
Hvordan: Se mere på www.konditoriet.dk
Hvor meget: 35 kr for et hjemmebagt rugbrød

Patrick Bosse

Ordrup Jagtvej 42B
2920 Charlottenlund

Yngre kræfter

Foto: Malte Kristiansen

I Charlottenlund har en fyr på 24 år prøvet kræfter med bagerfaget. Han hedder Patrick Bosse, lige som hans forretning, og fik for tre år siden lyst til at starte sin egen forretning.

»Jeg kan godt lide at arbejde meget og lave en masse nye ting, og da jeg havde været hos en bager i Helsingør og en anden på Nørrebro, kørte jeg en tur og fandt den her butik i Ordrup, som jeg overtog, for siden at skifte alt inventar ud i både butik og bageri,« fortæller han.

Og kommer man om morgenen bugner det i disken med wienerbrød og brød. »Jeg laver ikke så mange kager, for det gider jeg ikke stå og nusse om, men til gengæld går jeg meget op i brød. Det er de moderne brødtyper, som er lavet af langtidshævede deje med ordentligt mel uden stråforkortere.

For mig er det en god udfordring at lave et godt produkt med god smag, så jeg har udviklet vores egne brød, man ikke kan købe andre steder, og det er blevet populært. Vi er også meget kendt for vores rugbrød og har seks-syv forskellige slags, som jo må smage godt, for vi sælger mange af dem.«

Læs også guiden: De 5 lune forretninger

Men er man til søde sager, kan det nu også godt lade sig gøre hos Patrick Bosse, der har masser af wienerbrød, linser, hindbærsnitter og lidt flødekager – for eksempel fastelavnsboller til fastelavn og jordbærkager om sommeren.

Og Patrick Bosse synes salget går godt, selvom han vovede pelsen og startede forretning under finanskrisen.

»Jeg håber, jeg skal være her mange år frem i tiden, og bor også i nærheden. Jeg har næsten lige stiftet familie med et lille barn, og de skal jo også forsørges.

Mine kunder er super søde, og jeg kender dem næsten personligt, fordi jeg selv står i butikken om eftermiddagen og giver mig tid til at snakke med dem. Og det er en af de store forskelle ved at være her fremfor inde i København. Jeg ved hvad mine kunder skal have, og det tror jeg faktisk godt de kan lide,« slutter Patrick Bosse.

Hvad: Patrick Bosse
Hvor: Ordrup Jagtvej 42B, 2920 Charlottenlund
Hvordan: Se mere på kvalitetsbageren.dk
Hvor meget: 33 kr for et hjemmebagt rugbrød

Cafe Vagn

Strandvejen 185
2900 Hellerup

Med historie på bagen

Foto: Malte Kristiansen

Cafe Vagn i Hellerup har eksisteret siden 1903 og er nærmest blevet en institution i Hellerup. Det var her byens farmødre og oldemødre tog hen for at drikke en kop kaffe, da de var unge, og her Karen Wulff startede sin småkagefabrik og havde en tesalon på førstesalen.

Siden 1998 har forretningen været ejet af Carl-Ove Nielsen, og er i dag en bagerforretning med en café i stueplan.

Han har tidligere haft bagerforretning i Søborg og på Nørrebro og har været chefkonditor hos Reinh van Hauen på Strøget i København. »Det grundlæggende er, at vi laver så meget som muligt fra bunden – det gælder blandt andet brød,som vi selv har fundet på opskrifter til og kager, hvor vi selv laver marcipanen og naturligvis altid bruger ren konfekture-chokolade.

Noget af det bedste, synes jeg, er vores Sarah Bernard-kager til 20,50 kroner. De er lavet på piskefløde, ren chokolade, en makronbund og er dyppet ikonfekture-chokolade, og hvis man har spist sådan én, så flytter man ikke så meget på sig,« fortæller Carl-Ove Nielsen. 

Læs også guidenDe 5 brunch for børn

Cafe Vagn leverer desuden brød til femten restauranter i byen - hele Tolstrup-koncernen, som de har specialudviklet et brød til, som de kalder for ’Nyhavnsbrød’. Det er et mørkt ciabattabrød med store huller i, som også kan købes i forretningen til 32 kroner. 

»Det kom sig af, at Thomas Tolstrup havde smagt vores rugbrød et eller andet sted og syntes, at det var så godt, at han ville bruge det på sine restauranter. Det var et glutenfrit rugbrød, som vi også sælger masser af i forretningen – op mod 120 om dagen!,« fortæller Carl-Ove Nielsen.

Og en forretning med så mange år på bagen har naturligvis også mange stamkunder. Nogle sætter sig ned i caféen og drikker kaffe og spiser kage, andre går efter smørrebrød, burger eller pizzaer, som man også kan få her.

»Vi har blandt andet haft besøg af Københavns Kvindelige Diskussionsklub igennem de sidste fem-seks år. De kommer og køber kager hos os, når de skal mødes en gang om måneden,« fortæller Carl-Ove Nielsen.

Hvad: Cafe Vagn
Hvor: Strandvejen 185, 2900 Hellerup
Hvor meget: 34 kr. for et hjemmebagt rugbrød


La Baguette

Ordrupvej 62 B
2920 Charlottenlund

Den franske

...
Den franske
Når man taler om godt brød i Charlottenlund, kommer La Baguette på flere af de lokales læber. Her bliver bagt brød flere gange om dagen i deres stenovn, som står ude i forretningen og sender en liflig duft ud i lokalet.

»Det kan folk godt lide – alene det show med at vi putter brød ind i ovnen og tager det dampende ud igen,« fortæller Tommy Stenbjerg Larsen, der har haft forretningen siden oktober 2011.

Før da havde han Bagergården i Lyngby, som blev købt op af et ejendomsselskab, hvorfor Tommy måtte kigge sig om efter en ny forretning.

Og her i Charlottenlund er han glad for at være – blandt andet fordi den tidligere bagermester har arbejdet en forretning op, med et rigtigt godt ry.

»Jeg har ført mange af den tidligere ejers opskrifter videre – blandt andet wienerbrødet, som er lavet på smør i stedet for margarine – og det kan altså smages!

Derudover laver vi brød af kvalitetsråvarer uden tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler, og jeg er helt overbevist om, at vores kunder kan lide brødet – kig bare på min forretning i weekenden. Her er tætpakket med mennesker! Derudover gør vi det meget i tærter inden for konditori.

Vi har ikke små kager, men laver rigtig mange tærter, der alle sammen koster 87 kroner. En af favoritterne er La Baguette-tærten med fransk chokolade, der er smeltet, og med masser af smør i – og den er altså meget tung i det!

Så har vi desuden en Prinsessetærte med chokolade- og hindbærmousse, der er lagt i en ring oven på en chokoladebund, som også er meget populær,« fortæller Tommy Stenbjerg Larsen, der holder meget af sit fag.

Læs også AOKs filmguide: Mere fransk om mandagen

»Min far var mestersvend i Skovlunde, og jeg var ind imellem med ham på arbejdet om natten, da jeg var dreng. Det syntes jeg virkelig var sjovt og kom så selv i lære.

I starten var det hårdt at stå op om natten, men det har jeg fuldstændigt vænnet mig til i dag. Vækkeuret ringer i al fald kun en gang. Den bedste søvn for mig er middagssøvnen!

Jeg knækker min søvn af to omgange – ved middagstid sover jeg fra 12 til 15.30, og så går jeg i seng ved halv ti-tiden for at stå op igen 0.45 og bager fra 01.30 til klokken 10.00 om formiddagen,« fortæller han. Og heldigvis holder kunderne af hans resultater.

Rugbrødet er deres absoluttebedstsælgere, som alle sammen bliver lavet på gammeldags surdej – og her sælges mest af et græskarrugbrød, som de hver dag langer hen ved 200 styks af henover disken.

Hvad: La Baguette
Hvor: Ordrupvej 62 B, 2920 Charlottenlund
Hvordan: labaguette.dk
Hvor meget: 32 kr. for et hjemmebagt rugbrød

Vinthers Bageri

Sorgenfri Torv 18
2830 Virum

Stærke sager

Foto: Malte Kristiansen

På Sorgenfri Torv ligger Vinthers Bageri, som siden 2001 har været ejet af John og Birgitte Jensen. Her bliver blandt andet bagt i stenovn – en Bago-line-ovn, som ifølge John skulle være Ferrarien indenfor stenovne.

Bageriet bestræber sig på hele tiden at arbejde med de nye tiltag indenfor brød. Derfor har de netop lanceret et Manitoba brød, som er lavet på noget canadisk mel, der oprindeligt blev dyrket af indianerstammen ’Manitoba-stammen’.

»Kornet lever under forhold, der gør, at det kan suge en masse vand, og det betyder, at det kan holde sig i mange dage. Jeg behøver ikke at blande en masse gær i, men lader det stille og roligt hæve i to døgn, og det giver mere smag.

Jeg fik tilsendt en prøve på melet for noget tid siden, har arbejdet med det og synes, det er helt fantastisk. Derudover laver vi et kartoffelbrød, hvor der er kartoffelflager i, som også gør, at det holder på fugtigheden, og det kan jeg altså også anbefale,« fortæller John Jensen.

Læs også guiden: De 5 tesaloner

Derudover kan John Jensen bryste sig af, at deres stamkunder kalder hans glutenfri rugbrød for verdens bedste og mener, at forklaringen skal findes i, at de blander ingredienserne selv og benytter deres egen surdej.

I kagemontren kan man desuden finde nogle små tegneserieagtige kager, somkun de laver. »Vi har fået ny konditor, som får smidt en masse sjove kager ud i forretningen - blandt andet nogle Angry Birds-kager, som er inspireret af Angry Birds-spillene på mobiltelefon.

Det er en total kopi af Angry Birds, men er altså en lagkage- og mazarinbund med mørk og lys chokolade og appelsincreme. De koster 19,50 kroner,« fortæller John Jensen.

Måske man også skal prøve en romsnegl, når man er inde og handle hos Vinthers Bageri. Her er glasuren nemlig lavet af florsukker, 70 procent rom og piskefløde, som giver en speciel og meget stærk smag. Så behøver man ingen gammeldansk til morgenbordet!

Hvad: Vinthers Bageri
Hvor: Sorgenfri Torv 18, 2830 Virum
Hvordan: Se mere på vinthersbageri.dk
Hvor meget: 33 kr. for et hjemmebagt rugbrød

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register