Omtale
Føj til favoritter Del Send
Scene | 08/01/13

»Slutspil« på Teatret ved Sorte Hest

Tidspunkt

Teatret ved Sorte Hest

Vesterbrogade 150
1620 København V

Åbningstider

man - fre 10.00-16.00

Kontakt

33 31 06 06
 

 

  • Foto: PR Foto: PR
Teatret ved Sorte Hest byder på et knivskarpt, årvågent samspil mellem Mørk og Spanning.

...

Den irske kritiker Vivian Mercer skrev engang rammende om landsmanden Samuel Becketts (1906-89) mest berømte skuespil fra 1947, »Vi venter på Godot«, at det »er lykkedes ham at skabe en teoretisk umulighed - et stykke, hvor intet sker, som holder tilskuerne klæbet til deres sæder. Og hvad mere er, eftersom anden akt er en subtilt anderledes gentagelse af den første, har han skrevet et stykke, hvor intet sker to gange.«

Pointen hos Beckett er ofte, at mennesket sidder fast i håbløsheden og venter på det store punktum: døden. En håbløshed, som han holder nådesløst frem med sin minimalisme for netop at blæse til kamp mod den.

Ordene løber, men har mistet deres betydning i den store nedtælling. Hans stykker berøvet det voldsomt handlingsmættede på det ydre plan. Det gør det naturligvis svært at spille Samuel Beckett.

Ikke mindst i dag, hvor ideen om livets meningsløshed er en velkendt sag og ikke nødvendigvis udløser de spændinger og chokvirkninger, som aburdisterne forårsagede for et halvt århundrede år siden.

Udfordringen ligger i at skabe liv under overfladen.Det lykkes ret flot på Teatret ved Sorte Hest, som genoptager sin succes med Becketts »Slutspil«, der blev hans første store stykke efter »Godot«. Midt i et tomrum troner den blinde og lamme Hamm (Søren Spanning) i sin hjemmefabrikerede rullestol, mens han herser med tjeneren Clov (Thomas Mørk).

I skraldespandene huserer de gamle forældre, (Maria Stenz og Niels Skousen) smidt ud og kasseret - med kun vage minder i behold. Udenfor er verden ved at gå under, og indenfor spiller herremanden og undermennesket det samme rituelle spil om og om igen.

Ikke mindst et knivskarpt, årvågent samspil mellem Mørk og Spanning i Maria Walboms iscenesættelse får os til at spidse øren. »Man lytter til ordene, som ikke får lov at kede, selv om vi godt ved, hvor vi skal hen,« skrev Berlingske ved premieren.

Hvad: Slutspil
Hvor: Teatret ved Sorte Hest, Vesterbrogade
Hvornår: 11. januar - 9. februar. man. - fre. kl. 20. Lør. kl. 17.
Hvordan: Billettlf. 33 31 06 06 eller teaterbilleter.dk.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register