Føj til favoritter Del Send
Scene | 22/03/12

Skuespilleren, der blev spist af en sofa

  • Foto: Palle Steen Christensen Foto: Palle Steen Christensen
Han er det eneste menneske på scenen i forestillingen "Mørke". Resten er robotter.

...
I forestillingen ”Kærlighed” blev han spist af en sofa.
I ”Legen” blev han beordret omkring af en bossy arkitektlampe, der pludselig fik sin egen vilje.

Og i den nyeste forestilling fra den teknologi-glade teatergruppe Flyvende Grise, ”Mørke”, skal skuespiller Thomas Corneliussen igen dele scene med fjernstyrede tingester og robotter og presses rundt i rummet af emsigt, levende møblement og mekanik – fra køleskabe til kæmpeinsekter.

Læs AOKs foromtale af "Mørke" her: Velkommen i mørket

Corneliussen er det eneste menneske på scenen. Sådan er det altid i Flyvende Grises forestillinger. Resten af de optrædende med- og modspillere på scenen er maskiner, apparaturer og tingester, som teatergruppen selv kalder ”dutbasser” – fordi de manglede et ord.

”De plejer at være nogle krukker, som kan være rigtigt svære at få til at komme på scenen og opføre sig som vi gerne vil have dem til at opføre sig”, siger Thomas Corneliussen om sine mekaniske med- og modspillere.

”Da vi lavede forestillingen Mars, skulle vi have en kopi af den første marsrobot med i forestillingen. Den vågnede først op til dåd og viste sig sceneduelig dagen før premieren. Og lige nu har vi så et stort insekt, som vi arbejder på at få gjort kampklart. Det er et meget, meget spændende forhold vi har til de her dutbasser. Og det er jo selvfølgelig lidt nervepirrende, om de når at komme til at kunne det, som vi gerne vil have dem til”, siger han.

Corneliussen er den eneste skuespiller i det syv mand store, teknikglade teaterensemble. De øvrige er instruktør Tue Biering samt scenograf Nicolaj Spangaa, komponisterne Mark Solborg og Maja Romm samt lysdesigner Andreas Buhl og lyddesigner Janus Jensen.

Og det er ofte dutbasserne, lys- og lydideerne og den Georg Gearløs-agtig mekanik i det hele taget, der bestemmer, i hvilken retning forestillingen udvikler sig. Kunne det for eksempel ikke være sjovt at have en fjernstyret bold…? Eller hvad med en kaktus, der kan tabe alle nålene på kommando? Sådan en har Corneliussen selv lige bygget. Den ender dog med ikke at komme med i forestillingen. Men måske den næste.

”Noget af det, der er sjovt og interessant ved at arbejde på den her måde med det her hold er, at vi får lov til at lege”, siger Corneliussen.

”Indvendigt har jeg lige nu en skuespiller, der er helt vildt stresset over at vi stadig lige mangler noget tekst.  Men samtidig er der en flyvende gris indeni mig, som er lykkelig for at få lov til at arbejde på den her måde, hvor vi eksperimenter og bygger og bliver ved, indtil det føles helt rigtigt", siger han.

Resultatet kan ses på Nørrebro Teaters Frederiksbergscene. hvor "Mørke" fik premiere lørdag 24. marts 2012.