Føj til favoritter Del Send
Scene | 04/02/13

Robin Hood i reggaeskoven

  • Wafande er aktuel med stykket "Robin in the Hood" på Nørrebro Teater Foto: Asger LadefogedWafande er aktuel med stykket "Robin in the Hood" på Nørrebro Teater Foto: Asger Ladefoged
Wafande har ramt plet på hitlisterne med sange, som er helt nede på jorden og anti-bling. Nu leverer han musikken til Nørrebro Teaters opdaterede fortælling om Robin Hood, der skrider fra rotteræset og rykker ud til det frie liv i skoven.

Danske børn er vilde med reggae. Så vilde, at reggae-kometen Wafande, der har scoret både guld og platin for hitsinglerne fra sin debutplade »Du ved det«, giver to koncerter på Vega den 9. februar. En almindelig koncert for de voksne om aftenen. Og en om eftermiddagen, der kun er for børn.

»Nogle af vores allerførste virkeligt dedikerede fans var unger. Første gang, vi spillede live på TV, var på DR Ramasjang. Så nu får de deres helt egen koncert, hvor der bliver plads til, at de kan stå helt oppe foran med deres sodavand og skumfiduser,« griner Wafande.

Wafande Pierre Jolivel Zahor (dansk/fransk mor, afrikansk far) sidder på Nørrebro Teater, hvor forestillingen »Robin in the Hood« er i gang med at blive til. Ligesom i forestillingen »Oliver med et Twist«, som spillede på teatret i slutningen af 2011, er »Robin in the Hood« en sprudlende blanding af comedy og musik.

Wafande leverer musikken sammen med makkerparret Pharfar og Fresh-I, der også producerede hans debutplade. Og selvfølgelig skal soundtracket være reggae, siger Wafande. Det er en folkelig forestilling, som handler om frihed og om at hoppe af ræset, og reggae er den nye folkemusik, smiler han. Som primært er blevet så populær, fordi den er nem og ligetil.

»Reggae er ikke pakket ind i alt muligt glitter, sådan som jeg oplevede meget af hiphoppen, da jeg var lille. Det var en grotesk og aggressiv fantasiverden med Ferrarier og champagne, som jeg ikke følte mig særligt tæt på. Jeg tror, børn og unge har haft brug for, at der kom noget mere sjælfuld og ærlig musik, som passer bedre til, hvordan tingene rent faktisk er«, siger han.

Wafandes hits er da også så helt nede på jorden og anti-bling, som det er muligt, med næsten banale budskaber om, at vi skal være søde ved hinanden, smile til fremmede mennesker på gaden og bare tage det hele lidt mere med ro. Og dét har ramt plet. Den første single, »Gi’ mig et smil«, strøg til tops på hitlisterne, vandt både guld og platin og har nu langt over 2 millioner visninger på youtube.

»Alle kunne bare relatere til den sang. Fra bondemanden i traktoren til pædagogen i børnehaven. De store pladeselskaber havde nærmest ikke villet røre os med en ildtang før, men lige pludselig var reggae det hotteste at signe overhovedet,« siger Wafande.

Der havde ellers været lidt af en reggae-tørke efter Bikstok Røgsystem og Natasjas reggaesucces omkring 2005, men »Gi’ mig et smil« kickstartede en ny bølge, og pludselig væltede det ind med reggae på hitlisterne, fra Klumben og Raske Penge til Shaka Loveless og Kaka.

Og nu leverer den tilbagelænede og afstressede reggae det chillede soundtrack til Nørrebro Teaters finanskriseramte opdatering af Robin Hood, som i skikkelse af standupperen Lasse Rimmer får så meget mavepine af sin gæld i banken, at han beslutter sig for at stige af rotteræset og rykke ud i Sherwoodskoven for at finde en alternativ måde at leve på.

Lasse Rimmers version af Robin Hood er en bedrevidende tætsnakker med store visioner, mens hans side-kick portrætteres af Christian Fuhlendorff som den noget mere praktisk orienterede »Store-John.«

Læs mere om forestillingen: Robin in the Hood

På teatret har mødet mellem de højspændte standuppere og de chillede reggaefyre været lige så dynamisk, som det bliver i forestillingen.

I modsætning til standupperne, som er så speedede, at de ifølge forestillingens instruktør Heinrich Christensen ligger på kanten af en DAMP-diagnose, er reggaefyrene nogle »meget rolige drenge«, der har den tilbagelænede rytme helt inde under huden.

På den måde lægger de det perfekte soundtrack til Sherwoodskoven, der kan få de stressede standupperes præstations-pressede finanskrisemavepine til at forsvinde.

Wafande er da også selv født og opvokset i Danmarks egen version af Sherwoodskoven, Christiania, og han er ikke i tvivl om, at det har betydet meget for hans musikalske karriere.

»Jeg har altid fået rigtig meget plads til at udforske min kunstneriske side. Det er i det hele taget et fantastisk sted at vokse op. Der er også nogle ting på Christiania, som tvinger en til at få lidt hård hud. Man kan være løbet op på voldene for at lege med sine kammerater, og lige pludselig er der politi med tåregas. Det er ikke sjovt, når man er lille. Man ser nogle folk, der ryger helt ned med næbbet på grund af druk. Man ser i det hele taget mange af de ting, som forældre generelt prøver at skjule for deres børn. Men netop fordi tingene ikke var skjult for os, prægede de heller ikke vores verden så meget«, siger han.

»En af de drenge, jeg voksede op med, har aldrig røget en joint. Det har overhovedet ikke interesseret ham, fordi det aldrig er blevet skjult for ham. Han passede bare sin skole, og nu er han blevet en rigtig business guyog sidder og jonglerer med kæmpebudgetter,« smiler Wafande. Kæmpebudgetter interesserer ham tydeligvis ikke det store. Det gør det der med at dømme tingene på indpakningen til gengæld.

»Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, når folk har en negativ holdning til Christiania uden at have været der. Det svarer til at hoppe tilbage i børnehaven og sige, at man ikke kan lide avocado, fordi den ser lidt underlig ud udefra. Danmark ville ikke være det samme land, hvis vi ikke havde Christiania«, siger Wafande.

Blandt andet fordi det er vigtigt at have et sted, hvor der er plads til dem, der ikke føler, de rigtigt passer ind i det ’normale’ samfund. Ligesom Sherwoodskoven. Og netop derfor bliver historien om Robin Hood ved med at være aktuel, siger Wafande

»Hvis jeg nu fik min vilje, og hele samfundet blev omdannet til én stor peace, love and harmony-lejr med reggae over det hele, så ville der stensikkert sidde en eller anden og tænke »aij, det her gider jeg ikke!« Der vil altid være nogen, der bliver træt af samfundet, som det er, og får lyst til at rykke ud i skoven.«

Læs mere om forestillingen: Robin in the Hood

HER KAN DU OPLEVE WAFANDE I VINTERFERIEN

Kom med til testaften på Robin in the Hood
Inspireret af kunstnerne fra standup-miljøet, hvor det er helt naturligt at få feedback fra publikum undervejs i udviklingen af et show, har Nørrebro Teater indført testaftener som en fast del af forestillingernes udvikling. Testaftenerne bruges til at få publikums umiddelbare reaktion, som så er med til at forme forestillingens færdige form. Alt kan ske sådan en aften. Måske bliver den samme scene spillet på tre forskellige måder for at teste, hvilken der virker bedst. Måske skal I folde en Robin Hood-hat af papir. Testaftenerne finder altid sted i ugerne op til premieren, så holdet kan nå at forholde sig til testpublikummets respons. Den helt færdige »Robin in the Hood« har premiere 23. februar.

Hvad: Testaften på Robin in the Hood
Hvor: Nørrebro Teater, Ravnsborggade 3, Kbh. N
Hvornår: Fredag 15. februar 2013 kl. 20-22.30. Dørene åbnes kl. 19. Testaftenen starter præcis kl. 20, så kom i god tid. Hvordan: Gratis. Bestil plads via mail på billet@nbt.dk. Pladserne fordeles efter først til mølle-princippet. Du modtager en mail fra teatret, når din bestilling er gået igennem. Husk at oplyse dit navn, antal pladser (maks. 4 pr. bestilling) og antal unge (u. 25 år)/voksne.

Koncert for børn
Hvad:
Wafande giver eftermiddags­koncert for børn
Hvor:
Lille Vega, Enghavevej 40, Kbh. V.
Hvornår:
Lørdag 9. februar kl. 16 (dørene åbner kl. 15)

Hvordan: 100 kr. Voksne kan købe en ledsagerbillet til 75 kr. (begrænset antal). Pladsen foran scenen er forbeholdt ­ungerne. Efter koncerten vil Wafande skrive autografer. Samme aften kl. 22 giver Wafande koncert for voksne samme sted.


Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester