Omtale
Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Scene | 15/10/07

Operaen

  • Foto: Steen Larsen Foto: Steen Larsen
Store oplevelser i storslåede omgivelser. Københavns eget operahus står strunkt ved vandet. Det er verdens mest moderne. Meningerne om arkitekturens æstetik har været delte, men rammerne giver både operaen og balletten optimale betingelser.
Transport: De 5 veje til Operaen

Store oplevelser i storslåede omgivelser. Københavns eget operahus står strunkt ved vandet. Det er verdens mest moderne. Meningerne om arkitekturens æstetik har været delte, men rammerne giver både operaen og balletten optimale betingelser.

Operaen rummer både en stor scene og en intimscene og egner sig derfor til såvel store som intime værker.

Indretning
Det nye opera- og ballethus blev taget i brug januar 2005, og det medførte også bedre vilkår for publikum: ingen dårlige tilskuerpladser, flere dametoiletter (dvs. slut med at bruge pausen på at stå i toilet-kø) og en forrygende akustik.

Når man træder ind i Operaen er det slående, hvor lyst her er. Udefra kan bygningen forekomme lukket og mørk, men lyset strømmer ind fra oven og fra hver af de fem etagers glasfacader.

At betragte skyerne glide forbi over hovedet giver en fornemmelse af, at verden fortsætter sin gang udenfor, mens man her i Operan befinder sig i en tidløs kunst-boble.

Vellyd for alle pengene
Verdens førende eksperter i akustik og sceneopbygning har vejledt under bygningen, og det har haft den ønskede effekt. Husdirigenten Michael Schønwandt beskrev efter første prøveopførsel Operaen som en Stradivarius, han var blevet givet og nu skulle lære at spille på.

Arkitekten bag
Arktitekten bag det store hus er Henning Larsen, som står bag en lang række berømte bygninger i landet, senest fx udvidelsen af Frederiksberg Hovedbibliotek, musikhuset i Stavanger og IT-højskolen i København.

Indretning
Foyerens gulv, vægge og trapper er i lyst Carrara-marmor. I midten hvælver et ahorn-beklædt moderdyr sig ud i rummet og skaber en varm kontrast til de lyse, hårde omgivelser med sin kastanje-farvede træhud: Store Scene.

Indenfor er der plads til 1400 tilskuere, mens der alene i orkestergraven er plads til 110 musikere.

Ved indgangen ud mod Holmen finder du Takkelloftet, som er Operaens intimscene med plads til ca. 200 tilskuere. Under havets overflade er der indrettet øvelokaler og kulisselager.

Kunst i Operaen
Til den højloftede foyer har den internationalt anerkendte kunstner Olafur Eliasson skabt tre store lysekroner. De måler hver især tre meter i diameter og er monteret med med 8000 spejle og 300 lamper, som tilsammen giver en helt særlig lysspredning og farvevirkning. Det ligner magi fra en anden planet og skaber modspil til den øvrige rene klassiske linie.

Dansk billedkunsts to 'grand old men' Per Arnoldi og Per Kirkeby har stået for hhv. Operaens logo og fortæppe og to store bronzerelieffer i foyeren.

Restauranten
Kokken Ramus Bo Bojesen og hans cateringfirma driver operaens restaurant, som både er værd at besøge på grund af maden, servicen og udsigten.

NB: Der er gratis parkering på Nordøen, dog ikke hverdage kl. 02-15.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.