Omtale
Føj til favoritter Del Send
Scene | 27/10/14

Østre Gasværk Teater

  • Østre Gasværk Teater / Gasværket Foto: PR-fotoØstre Gasværk Teater / Gasværket Foto: PR-foto
Bygningen Østre Gasværk blev opført i 1883 og er tegnet af arkitekten Martin Nyrop, der også er ansvarlig for formen på Københavns Rådhus.

Oprindeligt var der gas i bygningens enorme beholder, men i 1970 blev værket overhalet af mere tidssvarende foranstaltninger, og bygningen stod til nedrivning.
Mens Østre Gasværk ventede på dødsstødet, blev den brugt som henholdsvis tørvelager og dekorations-magasin for Det Kongelige Teater, indtil Morten Grunwald og Pelle Sadolin i 1976 erobrede bygningen og omformulerede den til teatret med Københavns smukkeste scenerum.

Efter Grunwald og Sadolins overtagelse undergik Østre Gasværk en drastisk udvikling. Hallen i den store gasbeholder blev fritskrabet, og effekten af de rå mure er både dramatisk og imponerende. Teatret fik sine gigantiske publikumspodier bygget i 1983.
Bag opbygningen afskærmer et enormt, sort scene-tæppe teatrets foyer og forhal.

I de første par år blev teaterbygningen lånt ud til bl.a. KITs store, internationale gæstespil, men i 1986 begyndte Østre Gasværk også selv at producere forestillinger. Den første store egenproduktion var Peter Langdals iscenesættelse af "En skærsommernatsdrøm".
I 1992 investerede teatret i den gigantiske drejescene i forbindelse med Morten Grunwalds kæmpe satsning: "Les Misérables".

Morten Grunwald ledede Østre Gasværk Teatret fra 1976 og frem til 1. juli 1998, hvor Lars Kaalund startede som teaterchef.

Fra 1. juni 2007 blev Gasværket af den nye teaterchef Jon Stephensen, der tidligere var teaterchef på Aveny-T. (Det er ham, der har omdøbt Østre Gasværk Teater til det mundrette "Gasværket"). Jon Stephensen blev imidlertid fyret fra jobbet i slutningen af 2009, da Københavns Teater mente, der var rod i regnskaberne.

Siden 2009 har skuespiller og instruktør, Pia Jette Hansen, været direktør på Gasværket.

Sjov detalje: Oprindeligt stod gastanken med fødderne i et vandbassin, så den, som et teleskop, kunne bevæge sig op og ned på skinner, alt efter hvor meget gas værket skulle producere.

Lille Gasværket: I efteråret 2008 åbnede Gasværket en ny foyerscene kaldet Lille Gasværket

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.