Føj til favoritter Del Send
Scene | 04/04/08

Mit København - Jakob F. Schokking

  • Jakob F. Schokkung Foto: PR-fotoJakob F. Schokkung Foto: PR-foto
Det var den store kærlighed, der i 1981 lokkede den hollandske iscenesætter og billedkunstner Jakob F. Schokking til Danmarks hovedstad – både kærligheden til kunsten og til en dansk kvinde. Så Schokking flyttede hele sit liv fra Rotterdam til København, giftede sig med kvinden (video- og billedkunstneren Ane Mette Ruge) og kastede sig ud i undergrundens performancemiljø, først i den eksperimenterende Værkstedet Værst med bl.a. Christian Lemmertz , siden som sceneinstruktør og kunstnerisk leder af teatret Holland House, der i år (2008) fejrer 20 års jubilæum.

Hvad betyder København for dig?
"Jeg synes, at her er plads! Masser af luft og rum. I Holland hvor jeg oprindeligt kommer fra, er der en fysisk tæthed mellem mennesker i de større byer, som vi er fri for her. Samtidig er her også generelt rent og pænt. København er meget skandinavisk organiseret. Det kan jeg godt lide."

 

Har du et fast tilholdssted i København?
"Kontoret på Holland House ude på Holmen er mit andet hjem. I '94 flyttede jeg og min familie fra København til Møn for at udleve drømmen om mere plads, så kontoret er min Københavnerbase. Området herude er skønt. Man er nærmest på landet midt i byen. Og så ligger bygningen lige bag Lynetten, som Lord Nelson sendte sin kanonild ind over, dengang København blev sat i flammer (i 1807, red.). Så ud over frisk luft er her også masser af historie."

 

Hvad ville du vise en turist?
"Faktisk synes jeg, at København er en by der skal opleves og ikke guides rundt i. Byen er utrolig smukt og overskueligt indrettet med masser af mulighed for oplevelser og hyggelig shopping uanset i hvilken retning man går. Det er en meget særlig kvalitet i forhold til andre storbyer, hvor man let kan føle sig fortabt."

 

Hvad er det bedste ved København?
"Svømmehallerne! Jeg er kæmpe fan af DGI-byen. En god svømmetur holder kroppen i form og hovedet frisk. Lige nu hvor jeg arbejder på K2 (Kaleidoskops store scene på Østre Fælled Torv, red.), er det Øbro-hallen, jeg er storforbruger af."

 

Hvad savner du i København?
"Egentlig synes jeg, at det med at »savne noget« i en by som København , er lidt lige som hentehår, forstået på den måde at vi tit forsøger at sammenligne os med metropoler af en helt anden størrelse som for eksempel Berlin og London. På den anden side oplever jeg både som kulturforbruger og teatermand, at byen efterhånden er fuldstændig tørlagt for steder med ordentlig kapacitet til uafhængige kunstproduktioner. Steder som for eksempel Turbinehallerne og Østre Gasværk er blevet lukket eller »knappet til«, uden at noget nyt er åbnet. Det er meget, meget ærgerligt for bredden af byens kunstudbud, der indsnævres til hovedsageligt at omfatte statens og kommunens kunstinstitutioner".

 

Gå, cykle eller bil?
"Nu er jeg jo født i et cykelland, så selvfølgelig var cyklen min klare favorit til at komme rundt med, da jeg boede i København i '90erne, og hvis jeg flyttede tilbage ville den blive det igen. Men nu hvor jeg bor på Møn og kører herind, er bilen blevet min mere magelige måde at komme rundt på - desværre og meget politisk ukorrekt".

 

- Mere Schokking: Jubilæumsforestillingen "Mand møder kvinde: Teori og praksis" - Læs mere her.