Omtale
Føj til favoritter Del Send
Scene | 31/10/12

Man kan være muslim på mange måder

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
Brugeromtale
Oprettet af: KVINFO 31. okt 2012
Senest redigeret af KVINFO 31. okt 2012

KVINFO ARRANGERER DEBATAFTEN OM KØN OG IDENTITET MELLEM RELIGION OG KULTUR

Kan man være muslim og gå ind for homo-ægteskaber? Hvorfor har tvangsægteskaber intet med Islam at gøre? Var Profetens hustru en foregangskvinde for ligestilling i ægteskabet?
Mød tre muslimske kvinder, der giver svar på tiltale på disse spørgsmål, og som er alt andet end traditionelle og forudsigelige.

"Kulturelle traditioner udlægges fejlagtigt som religion. Et godt eksempel er tvangsægteskaber. Men intet i islam dokumenterer, at tvangsægteskaber er acceptable. Det er fortolkningerne og kulturen, man skal rette sin kritik imod."
Tehmina Kazi, britisk advokat

"Jeg fik en invitation til at komme med på en klatretur op til toppen af Kilimanjaro. Men folk blev chokerede, når jeg fortalte om det. Sådan noget må kvinder åbenbart ikke. Så fortalte jeg om Profetens hustru, Khadija. Hun besteg hver dag et bjerg for at besøge ham i den hule, hvor han modtog åbenbaringen om Koranen. Her har vi et eksempel på noget, som er så rodfæstet i islam, og så får jeg at vide, at det er noget, jeg ikke må, fordi jeg er en kvinde."
Shelina Janmohamed,
britisk forfatter og debattør

"Vi arbejder sammen med andre - både religiøse og ikke-religiøse, progressive grupper, hvor vi også inkluderer homoseksuelle og transkønnede i vores fællesskab. Det er det første skridt til at arbejde med homoseksuelles rettigheder i islam. Som muslim er det mit ansvar at ændre på den praksis og de kønsskævheder, som der er inden for min tro. Det er nødvendigt, at kvinder gør det indefra."
Ani Zonneveld, direktør i den amerikanske organisation MVP (Muslims for Progressive Values)

Sådan fortæller de tre kvinder, der sammen med 6 andre progressive muslimske mænd og kvinder medvirker i den danskproducerede undervisningsfilm "Ijtihad", som bl.a. bruges i de danske gymnasier.

Du kan nu møde de tre til en debataften i Den Sorte Diamant tirsdag 20. november kl. 17-19.30.

Tehmina Kazi, Shelima Janmohammed og Ani Zonneveld er repræsentanter for nye strømninger i vestlige lande som USA og Storbritannien, hvor muslimer i langt flere år end i Danmark har været en rodfæstet del af disse landes samfund.

Aftenens tre gæster har på hver deres måde fundet deres egen vej inden for rammerne af det vestlige og verdslige, hvor de både kan handle som selvstændige, frie individer og være tro mod deres religiøse rødder.

Der bliver vist klip fra filmen, og undervejs interviewer journalist Bjarke Stender, DR, aftenens gæster, mens den dansk-tyrkiske politiker (S) Yildiz Akdogan står for den efterfølgende debat. Aftenen indledes af KVINFOs direktør, Elisabeth Møller Jensen.

Arrangementet er gratis og åbent for alle, men det er nødvendigt at tilmelde sig på kvinfo.dk.

 

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register