Føj til favoritter Del Send
Scene | 06/02/13

Et meget mærkeligt mesterværk

  • Foto: Per Morten Abrahamsen Foto: Per Morten Abrahamsen
En roman, der ikke rigtig findes, men som slår næsten al anden prosa. Sådan er Kafkas »Processen«, som nu bliver til teater på Republique.

...

Franz Kafkas »Processen« er en af de mærkeligste romaner, der findes. Romanen, som nu kommer op på Teater Republique, dramatiseret og iscenesat af teaterchef Martin Tulinius, er også en af de mest originale og en af de mest skræmmende.

Hvis man skulle udnævne én roman til at være det 20. århundredes vigtigste, skulle det være »Processen«, og ikke bare på grund af dens litterære kvaliteter som sådan, men også, fordi netop denne roman, mere end noget andet, Kafka og nogen som helst andre skrev, handler om det 20. århundredes grundangst: Følelsen af at være fanget i et bureaukratisk, livsfjendsk og absurd system af beslutninger. Underkastet skjulte magter, som man hverken kan gennemskue eller slippe væk fra. Som i et mareridt.

Romanen begynder – ifølge en gængs dansk oversættelse – sådan her: »Nogen måtte have bagtalt Josef K., thi uden at han vidste af at have gjort noget ondt, blev han en morgen arresteret.« På tysk hedder det: »Jemand mußte Josef K. verleumdet haben, denn ohne daß er etwas Böses getan hätte, wurde er eines Morgens verhaftet.«

Læg mærke til de to prikker over a´et i »hätte«. Det er verdenslitteraturens to vigtigste prikker. Her ligger nøglen til hele mesterværket gemt. Fordi der står »hätte« og ikke »hatte« udtrykkes på tysk den tvivl, som på dansk må omskrives til »uden at han vidste af at have gjort noget«.

Vi får lige fra første linje at vide, at det ikke er sikkert, at Josef K, en ung, upåfaldende borger, har gjort noget ondt, så allerede her italesættes den svimlende usikkerhed, som gennemsyrer en roman, der er fortalt i tredje person, men som sjældent beretter om noget, som Josef K. ikke selv oplever eller iagttager. Vi ved ikke, om Josef K. er skyldig, hvad han i givet fald skulle være skyldig i, og hvem det er der anklager ham, og Josef K. selv ved det heller ikke, og han får det aldrig at vide.

Først i kraft af sin egen henrettelse slipper Josef K. ud af mareridtet. Er det da sort i sort det hele? Ikke kun. »Processen« rummer scener og passager, der ville være morsomme, hvis de ikke var så tragiske. En scene, hvor flere og flere mennesker forsøger at mase sig ind i et alt for lille rum giver mindelser om en berømt scene i en skibskahyt i en Marx Brothers-film. Læg dertil, at Josef K. hele tiden forsøger at tænke rationelt og opføre sig rationelt, samtidig med at verden omkring ham boltrer sig i absurditet. Hermed opstår sammenstød, som på én gang er komiske og tragiske.

Læs også: Det bedste i teatret lige nu

Den stadige svingen frem og tilbage mellem noget, der næsten er til at grine af, og så selve mareridtet, som man på Josef K.s vegne i stigende grad får lyst til at slippe ud ad, efterhånden som læsningen skrider frem, er en af grundene til, at »Processen« er Franz Kafkas mest berømte roman. Er man først fanget af dens flertydighed, kan man ikke slippe den.

Og det standser ikke her. En roman består jo af sprog, og det sprog, som Franz Kafka betjener sig af, her som andre steder, er et sprog, som forstærker følelsen hos læseren af, at det, Franz Kafka gør, er konstant at holde modsætninger op mod hinanden. Den sproglige modsætning i »Processen« ligger i modsætningen mellem den krystalklare og ultrapræcise prosa, som lader ane, at forfatteren selv var uddannet jurist, og så selve indholdet og den mareridtagtige uvirkelighed. Det er en meget virkningsfuld modsætning. Meget af Franz Kafkas genialitet ligger her.

Og der er mere endnu, der giver »Processen« dens enorme vigtighed, og som gør, at lige netop den roman er vokset til meget mere end »blot« en roman blandt andre romaner. Dette »mere« har at gøre med, at romanen blev udgivet et år efter Franz Kafkas død som 40-årig i 1924. Kommunismen havde allerede bidt sig fast ovre østpå. Nazismen lå kun få år ude i fremtiden.

Erfaringen i »Processen« af som individ at være prisgivet kræfter, man ikke er herre over, er en erfaring, der kan overføres til den erfaring, som borgeren i et totalitært samfund må leve med dag ud og dag ind.

At Franz Kafka i øvrigt var tysktalende jøde, bosat i Prag, og at hans tre søstre blev deporteret og forsvandt sporløst under Anden Verdenskrig, forstærker indtrykket af, at der er noget profetisk på spil i »Processen« - forstået på den måde, at Franz Kafka fornemmede, ikke bare hvad der allerede var sket, men også, hvad der var på vej, nemlig den totale menneskeforagts kulmination i form af Holocaust. Sådan kan man godt læse »Processen«, også selv om det nok er ikke sådan, den er tænkt. Det (tilsyneladende) profetiske er også en del af forklaringen på dens succes.

I øvrigt er den mærkelige roman »Processen« slet ikke en afsluttet roman af Franz Kafka. Forfatteren skrev de sidste ord i sit manuskript tilbage i 1916, altså otte år før sin død. Det, der på det tidspunkt fandtes af »Processen«, var en række afsluttede kapitler uden angivet rækkefølge, plus nogle fragmenter, og havde det stået til Franz Kafka selv, var det hele blevet brændt, sammen med alt det andet, han aldrig blev færdig med.

Men hans ven, forfatteren Max Brod trodsede hans ønske og udgav »Processen« i den form, han mente bedst, og det var sådan verden første gang lærte romanen at kende. Der er kommet andre udgaver til senere, og der er endda kommet en udgave, der er bundet ind, så læseren selv kan vælge rækkefølgen på kapitler og fragmenter. Det 20. århundredes vigtigste roman findes ikke i virkeligheden. Det gør den ikke mindre mærkelig.

Hvad: »Processen«
Hvor: Republique, Østerfælled Torv 37, 2100 København Ø
Hvornår: 26. februar til 6. april