Omtale
Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Scene | 03/05/15

Det Kongelige Teater

  • Det Kongelige Teater - Gamle Scene på Kongens Nytorv. Foto: Erik HansenDet Kongelige Teater - Gamle Scene på Kongens Nytorv. Foto: Erik Hansen
På trods af alderen er den gamle dame med sine tre smukke scener et af byens mest sikre kort, hvis man vil have en oplevelse for både øjne, ører og hjerte.

Danmarks Nationalscene, grundlagt i 1748 og siden da privilegeret og forpligtet ved lov til at præsentere et alsidigt repertoire af høj kunstnerisk kvalitet inden for de tre kunstarter: Skuespil, opera og ballet.

Det Kongelige Teater råder over tre faste scener:

Desuden omfatter teatret på Kongens Nytorv en balletskole, Det Kongelige Kapel, Operaakademiet i samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium - og uddannelse af teaterskræddere og teatermalere.

Loven om Det Kongelige Teater indeholder en slags tænk-dansk-klausul: Danske værker og klassiske traditioner bør tilgodeses. Desuden står der i loven, at teatret skal prioritere nutidig scenekunst og dermed tilføre dansk teaterliv nye initiativer og ny inspiration.

En ordentlig mundfuld

Teatret modtager da også omkring en tredjedel af de midler, der er afsat til teaterformål på finansloven.

Indtil 1848 havde Det Kongelige Teater monopol på teater inden for voldene - eller som det blev formuleret af en af den tids provoer Edvard Brandes i Politiken i 1901: "I hundrede Aar, fra 1748 til 1848, var Det kongelige Teater ikke den fornemste Scene i Hovedstaden, men det eneste Teater i Kjøbenhavn."

Den nuværende teaterbygning, Gamle Scene på Kongens Nytorv, blev indviet 15. oktober 1874, hvor 2000 festklædte tilskuere lod sig imponere af det nye teaters fornemme udsmykning. Aftenens program bød blandt andet på Kuhlaus ouverture til Elverhøi og Holbergs Det Lykkelige Skibbrud.

Teatret ledes af en bestyrelse på otte medlemmer udpeget af kulturministeren. Den daglige ledelse består af en teaterchef, en skuespilchef, en balletmester, en musikchef og en operachef.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.