Omtale
Føj til favoritter Del Send
Scene | 15/10/07

Betty Nansen Teatret

  • Foto: Rumle Skafte Foto: Rumle Skafte
  • Betty Nansen Teatret Foto: Linda HenriksenBetty Nansen Teatret Foto: Linda Henriksen
  12  
Betty Nansen Teatrets repertoire spænder fra originale (til tider radikale) nyfortolkninger af klassikere over musikforestillinger til ny nordisk dramatik. Særligt er den svenske dramatiker og samfundsrevser Lars Noréns stykker nærmest blevet Betty Nansens varemærke.

Betty Nansen Teatrets repertoire spænder fra originale (til tider radikale) nyfortolkninger af klassikere over musikforestillinger til ny nordisk dramatik. Særligt er den svenske dramatiker og samfundsrevser Lars Noréns stykker nærmest blevet Betty Nansens varemærke.

Indretning
Betty Nansen Teatret er et fornemt, gammelt hus, og det ser man tydeligt i både foyer og selve teatersalen. Her er fine træpaneler, plyssede sæder og lysekroner fra dengang, hvor teaterture var forbeholdt det bedre borgerskab. Der er såvel balkonpladser som pladser foran scenen, medmindre hele teatret er ommøbleret og ustyret med en helt alternativ scenografi, som det sker nu og da.

Betty Nansen Teatret har også en eksperimenterende scene, »Edison«, som har til huse i et nedlagt elektricitetsværk på Frederiksberg. Repertoiret består af såvel klassikere som nyere dansk og udenlandsk dramatik.

Folkene bag teatret
Ledelsen har siden 1992 bestået af den kunstneriske leder instruktøren Peter Langdal, men i 2014 fik teateret en ny ledelse, Vibeke Windeløv og Stefan Larsson. Deres mission med Betty Nansen Teatret har været at tilføre mere dansk dramatik.

»Det er en vigtig opgave for Betty Nansen Teatret at præsentere ny dansk dramatik. Mange vil gerne se det, man kender,« siger Vibeke Windeløv.

Derfor er der satset på at spille helt nyskrevne værker, som tager temperaturen på Danmark og verden lige nu.

Teatrets historie
Bygningen åbnede i 1857 som musik- og ølhallen Odeon. Navnet blev senere ændret til Frederiksberg Morskabsteater, og i sommeren 1889 blev stedet indrettet til serveringsteater, der lagde ud med en række små folkelige stykker og senere udvidede med revyer, farcer, opretter, koncerter og lystspil.

I 1914 skiftede navnet til Alexandra Teatret. Tre år senere vendte den danske skuespillerinde Betty Nansen tilbage til Danmark efter et mislykket forsøg på at blive verdensberømt filmstjerne i USA. Hun satte sig i direktørstolen, gav teatret sit eget navn og gik som instruktør og administrator i gang med at realisere sin ide om en ny kunstnerisk scene på Frederiksberg.

Publikum fik den hjemvendte primadonna at se allerede i åbningsforestillingen, en fransk komedie, hvor fru direktør Nansen optrådte som sprudlende ung enke i sølvkjole.

Betty Nansen ledede teatret i 26 sæsoner frem til sin død i 1943. Herefter blev navnet ændret til Allé Scenen, idet fruens sidste vilje var, at intet teater efter hendes død måtte bære hendes navn. Dette forbud trodsede Morten Grunwald imidlertid, da han tiltrådte som direktør i 1980, og siden har teatret på Frederiksberg Allé stået som et mindesmærke over en af dansk teaters største kvindelige personligheder.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.