Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Scene | 19/10/12

Anmeldelse: »Vølvens Spådom«

  • Foto: PR Per Morten Abrahamsen Foto: PR Per Morten Abrahamsen
Nordisk mytologi og ny nordisk mad kædes opfindsomt og sanseligt sammen i Republiques opsætning af »Vølvens Spådom«.

...

Livets træ, Yggdrasil, spiller en vigtig rolle i madteaterforestillingen »Vølvens Spådom«. For det er ved Yggdrasil, at publikum både starter og slutter den tre og en halv time lange, labyrintiske og sanselige rejse rundt i Edda-digtet, »Vølvens Spådom«, fra verdens skabelse gennem ragnarok til verdens genskabelse.

En rejse, hvor publikum rent fysisk bliver ledt rundt i Carlsberg Byens interessante rum lige fra havens drivhus til en stor sal højt oppe i en bygning, hvor Loke holder banket, inden vi fortsætter lukt ned i kælderens rum og lange gange til ragnaroks blod-, ild- og isritualer.

Hele spillet sættes i gang af den gamle spåkone, Vølven, der både taler islandsk og engelsk og forudsiger verdens undergang. Ved hvert stop på den mytologiske rejse fra fortid til nutid og fremtid bliver historien ikke blot fortalt gennem ord, lyd og billeder i scenografen Dorte Holbeks flotte installationer.

Vi sanser også fortællingen gennem fantasifulde og i sig selv billedskabende kulinariske kreationer skabt af kokken Mette Sia Martinussen, kendt fra bl.a. Madeleines Madteater.

Ved verdens skabelse, hvor solen finder sin plads i universet, ligger en lækkert tilberedt æggeblomme og stråler ved siden af en jomfruhummer på trætallerkenen. Og retten indtages i rundkreds, mens et kor af unge piger omkranser publikum med den smukkeste islandske sang.

Til festbanketten i Lokes flotte bibliotek, hvor selv det lange spisebord er bygget af bøger, får vi serveret den delikate hovedret, grisen Særimner, som i Eddaen kan skæres i det uendelige, fordi den hver aften vokser sig hel igen.

Men det er farligt at være til fest hos Loke, der i skikkelse af Morten Burian er en skruppelløs charmør og helt i trit med nutidens underholdningsindustri laver konkurrencer og tilmed en fatal pistolleg, der indleder det ragnarok, verden nu befinder sig i.

Billedrigt og smagfuldt er også det dystre ragnarok. Men heldigvis er der lys og håb forude, når verdenstræet Yggdrasil rejser sig igen i den meget gennemarbejdede og originale forestilling.

Hvad: »Vølvens Spådom«.
Hvem: Instruktør: Martin Tulinius. Scenografi: Dorte Holbek. Madkunst: Mette Sia Martinussen. Dramaturgi: Alette Scavenius.
Hvor: Republique i Carlsberg Byen, sidste dag 24. november.