Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Scene | 25/02/13

Anmeldelse: »Vildanden«

  • Kristian Halken og Bodil Jørgensen kan opleves i "Vildanden" på Det Kongelige Teater. Foto: Per Morten AbrahamsenKristian Halken og Bodil Jørgensen kan opleves i "Vildanden" på Det Kongelige Teater. Foto: Per Morten Abrahamsen
Klar, kølig og lidt kedelig Ibsen på Det Kongelige Teater.

Slutbilledet fortæller det hele i Det Kongelige Teaters opførelse af Henrik Ibsens skuespil »Vildanden«, forårets eneste klassikerpremiere i Skuespilhuset: 14-årige Hedvig glider langsomt ned ad den kæmpemæssige skrånende bagvæg, der skjuler det loft, hvor hun netop har skudt sig en kugle for brystet som offer – og kærlighedsgave til den far, der netop har forstødt hende.

I den ene side står han, der uforvarende er blevet hendes banemand ved sin tankeløse fremfærd, den idealistiske logerende Gregers Werle, som har gjort den lille fotograffamilie til sit eget eksperiment, der skal udleve den »ideale fordring«, kravet om ærlighed for enhver pris, der er hans kongs- og tvangstanke i tilværelsen. I den anden familievennen Relling, der forsvarer livsløgnens nødvendighed for at holde sammen på det hele – det er ham med den berømte replik om, at tager man livsløgnen fra et gennemsnitsmenneske, tager man samtidig lykken fra ham. Pro et contra.

Og i midten altså den smadrede familie – den knuste familiefar Hjalmar Ekdal og hans kone Gina, der i mange år har ladet ægtemanden tro, at han var far til hendes datter. Løgnen afsløret, men livet slået i stykker.

Lige til at dissekere

Jo, der er klarhed og kyndighed over instruktøren Thomas Bendixens Ibsen-iscenesættelse. Han har villet lufte ud i den naturalistiske sumpluft, der omgiver Ibsen, og har i stedet sat dramaet fri i et ingenmandsland uden for tid og sted, hvor forfatterens sindrige optrævlingsmekanik og tunge symbolisme kan træde nogenlunde tidløst frem i de mange dæmpede samtaler, der udgør stykkets omhyggelige konstruktion frem mod den uafvendelige, bitre ende.

Karin Betz har indrettet familien Ekdahls atelier stort, åbent og nødtørftigt, klædt karaktererne moderne på, og om det så er rekvisitterne, er alt overflødigt gemt væk og ordnet i sorte kasser på hylderne under de skrånende vægge.

Strategien lykkes pænt. Vi lytter til Ibsen, og »Vildanden« er et af hans bedste og mindre programmatiske stykker, hvis centrale problemformulering nok kan være en tanke værd i en tid, der kræver det meste af tilværelsen belyst.

Klarheden i intentionerne er på plads – enhver gymnasielærers drøm om en klassikerforestilling. Lige til at dissekere. Lige til at diskutere. Hvem sagde rene linjer? Men den kølige strategi gør måske også denne Ibsen en lillebitte smule kedelig, hvor udmærket den ellers spilles hjem –med streg under »spilles«.

Kristian Halken har fin og vittig dækning for Hjalmars naivitet og teatralske selvmedlidenhed med Bodil Jørgensens enkle, gæve Gina og Neel Rønholts søde Hedvig, en lille skat med pagehår, som aktive medspillere i den skrøbelige familiebalance. Joen Bille får en god figur ud af den fallerede Gamle Ekdal, der krabber rundt i periferien, mens Waage Sandø med sleben replik knejser som grosserer Werle, familiens hemmelige velgører og den egentlige far til barnet – på vej mod en ny – ærlig! – fremtid med Camilla Bendix’ lattermilde elskerinde.

Peter Gilsfort samler sympati om sig og siger Rellings replikker med vægt, men mest interessant er nu Morten Suurballes optændte Gregers Werle, en ødelægger, fordi han selv er ødelagt. Ude af stand til at leve, derfor vil han frelse andre. Med andre ord en »vildand«, der redegør mere end den ryster. Ræsonnerer mere end den rører.

Hvad: »Vildanden«

Hvem: Iscenesættelse: Thomas Bendixen. Scenografi: Karin Betz.

Hvor: Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Store Scene. Til 8. maj.