Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Scene | 22/01/13

Anmeldelse: »Stalins støvler«

  • Foto: PR-foto, Susanne Mertz Foto: PR-foto, Susanne Mertz
»Stalins støvler« er et ujævnt, men underholdende forsvar for ytringsfriheden.

...

Det er noget af et kludetæppe, som instruktør og dramatiker Rhea Leman har sat sammen med »Stalins støvler«, der gæstespiller på Teater Grob. Sidste sæson satte skuespilleren Ina-Miriam Rosenbaum ind med en veritabel tour de force i første del af Lemans politiske teatertrilogi, hvor alle tre stykker har en Josef på scenen, »Hitler on the Roof«. Her var det demagogen Goebbels, der sprællede levende foran publikum.

Og nu er turen så kommet til Josef Stalin, Sovjetunionens landsfader, der myrdede løs, og ikke mindst holdt landets kunstnerere i et jerngreb. Han kommer på scenen i skikkelse af en vellignende, snadebappende Lars Knutzon, men de fleste ord er lidt dramatisk uligevægtigt lagt i munden på den kvindelige forfatter og systemkritiker Anna Akhmatova.

Også hun er hentet fra virkeligheden og opsøger ham som plageånd en sen aftentime på hans fødselsdag for at stille ham til ansvar for hans ugerninger. Ina-Miriam Rosenbaum spiller hende i en teatralsk insisterende, galgenhumoristisk, intens og sorgramt tone, der gør indtryk.

Læs også: Omtalen af »Stalins støvler«

Men stykket væver også andre fortælleplaner ind i handlingen på den lille scene: Dels skal vi tilbage til Stalins sultne og trøstesløse barndom i et forgæves forsøg på at finde årsagerne til tyrannens psykologi med en dansk litteraturprofessors fiktionaliserede biografi som indgang. I skikkelse af en alvorsstemt, stærkt bekymret Ole Lemmeke optræder han på et nutidsniveau, hvor han skal præsentere sin bog på en konference, men selv får øjnene op for, at Putins Rusland også har det svært med kunstnere, der siger, hvad de har lyst til.

Læg hertil cabaretsang, harmonikastemning, dokumentarbilleder fra Ruslands bevægende historie og en masse – for mange? – velmenende ord om ytringsfrihed. Forestillingen, der får stor driftshjælp af sine gode skuespillere og en følelse af at have noget på et bankende hjerte, svinger mellem sammenbidt patos og finurlig revykomedie, men har lidt for svært ved at finde en overbevisende balance mellem alle ingredienserne i sin russiske salat. Ikke desto er den båret af en reel indignation, som er smittende. 

Hvad: »Stalins støvler«.
Hvem: Manuskript og iscenesættelse: Rhea Leman. Scenografi: Lone Ernst.
Hvor: Borscht, gæstespil på Teater Grob
Hvornår: Til 9. feb.

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer