Føj til favoritter Del Send
Scene | 20/07/11

»Amatørernes glade idioti fylder fladen«

 

 

Aktuelle begivenheder:

  • Teatret vil ikke sige alle mennesker alt. Men teatret har en masse at byde på, fordi det ikke er 1:1, men efterlader et rum, som publikum selv kan udforske, mener Lars Mikkelsen og Troels Lyby. Foto: Mads Nissen Foto: Ikke oplyst

    Teatret vil ikke sige alle mennesker alt. Men teatret har en masse at byde på, fordi det ikke er 1:1, men efterlader et rum, som publikum selv kan udforske, mener Lars Mikkelsen og Troels Lyby. Foto: Mads Nissen

Troels Lyby og Lars Mikkelsen er trætte af »X Factor«-kulturen, hvor underholdning vinder over substans. De to skuespillere er aktuelle i barokkomedien »La Bête«, som diskuterer, hvad kunst kan og skal kunne.

Da Troels Lyby var knægt, var der musikfestival i hans ungdomsklub. Alle øvede sig, fik lidt sceneskræk og trådte så op for publikum for at trykke den af. Bagefter festede alle sammen.

Hans børn har også fordybet sig i processen med at få et musiknummer og en sceneoptræden til at swinge. På deres fritidshjem var rammen bare ikke en musikfestival – men »X Factor«.

»I stedet for at 50 unger havde haft en fed oplevelse med at spille foran et publikum, så stod der en vinder og 49 tabere, som småtudede lidt, da det hele var slut,« fortæller Troels Lyby.

Læs også: Anmeldelse: Klovnen og kunstneren

Tidens »X Factor«-mentalitet ærgrer ham, og den ærgrer også kollegaen Lars Mikkelsen. Sammen er de aktuelle i »La Bête«, som får premiere på Grønnegårds Teatret i morgen. Komedien handler om den finkulturelle og elitære teaterleder Élomire, der er stagneret rent kunstnerisk. Det mener i hvert fald hans mæcen, Marquise de Conti. For at inspirere Élomire tilføjer hun hans trup nyt blod i form af gadegøgleren Vàlere.

»La Bête« diskuterer balancen mellem underholdning uden substans og den mere krævende, men indholdsrige, kunst. Et tema som de to hovedrolleindehavere finder vældig relevant, for de oplever en vis mangel på balance.

Kunsten kræver noget af os
»Skismaet i kunsten er personificeret i de to. Der er dét, som har retning, struktur og vil mere end kun at underholde og dét, der ikke vil andet end at underholde. Man kunne også sige, at det er »X Factor« på den ene side, og på den anden side er noget reelt og indholdsrigt, som den brede masse ikke finder anvendeligt i dag, hvor amatørernes glade idioti fylder fladen,« harcelerer Lars Mikkelsen, som spiller gadegøgleren, mens Troels Lyby har rollen som teaterlederen Élomire.

»Hvis det er nemt, bliver det også spiseligt, men det er ikke ensbetydende med, at det bringer dig en bønne videre. Det eneste, der nogensinde har flyttet mig, er dét, der har været svært at tilegne sig. Dét, der har haft et større kunstnerisk sigte, og som har krævet noget.

Alt, hvad jeg bare har lappet i mig, det har jeg glemt. Jeg kan ikke huske et øjeblik af det. Det har bare fået tiden til at gå,« siger Lars Mikkelsen, der lige som Troels Lyby mener, at man er nødt til investere noget, hvis man skal have noget ud af kulturens tilbud.

»Der er ting, som man skal lære. Hvis du skal kunne lide opera, så skal du lære at lytte til det. Du kan ikke forvente, at du elsker det første gang. Man får oftest mest udbytte af det, som man bruger mest tid på,« siger Troels Lyby.

Kvalitet og folkelighed som modsætninger
»La Bête« er forholdsvis nyskrevet. Stykket havde urpremiere i 1991, men det er siden blevet lettere omskrevet i forbindelse med en opsætning på Broadway i 2010. Handlingen udspiller sig i Frankrig i 1654, hvor Élomires teatertrup er afhængig af mæcenen på samme måde, som det meste af det danske teaterlandskab i dag kun overlever ved hjælp af økonomisk støtte fra staten. Den rolle mener Lars Mikkelsen ikke, at staten og kulturpolitikerne forvalter særlig godt.

»Jeg ville ønske, at der kom en stærk kulturpolitiker og sagde: Teatret er noget. Gå ind og oplev det. Brug jeres tid på det, for vi investerer i det og synes, at det er vigtigt. Men i ti år har det politiske budskab nærmest været det modsatte,« mener Lars Mikkelsen, som oplever, at der er en kløft mellem kunstens verden og dem, som bevilliger pengene.

»Der kører en pseudodebat om hvordan, det vi laver, kan blive mere væsentligt. Jeg synes, at det er under lavmålet at lægge det ud som om, at vi ikke har været gode nok. På teaterområdet er der blevet skåret ned og skåret mere ned. Credoet er flest mulige publikummer.

Økonomien er så er stram, at teatrene ikke tør tage nogen chancer. For hvis bare én forestilling kikser, så har det store konsekvenser,« siger Lars Mikkelsen, som mener, at politikerne må tone rent flag. Skal vi have et kulturliv, som satser på sikre publikumssucceser på bekostning af kunstnerisk udvikling? Eller skal dansk kunst udvikle sig, så den kan begå sig i internationale sammenhænge?

»Som i stykket må vi diskutere balancen. Kan noget både være folkeligt og af høj kunstnerisk kvalitet? I dag diskuterer vi ikke rigtig indholdet. At mange vil se noget er nok. Det er et kvalitetsstempel. Problemet er vel, at vi mangler en bevidsthed om, hvor vigtig kunst og kultur er for vores mentale sundhed,« mener Troels Lyby.

Læs også: Dyst på ord i grønnegårds Teatret

Javascript is required to view this map.
Kort