Føj til favoritter Del Send
Scene | 20/12/11

Årets 10 bedste teaterforestillinger

  • Foto: Axel Schütt Foto: Axel Schütt
Berlingskes kulturredaktion har udvalgt årets højdepunkter på scenen. Det Kongelige Teater står markant.


1. »Mågen«: Det Kongelige Teater
Russiske Anton Tjekhovs klassikere plejer at blive dvælende serveret. Ikke i den britiske iscenesætter Katie Mitchells version, der ganske vist var hyperrealistisk i detaljen, men som overraskende skruede tempoet i vejret og viste os »Mågen« som en kollektiv myretue af mennesker, der spiste, læste avis, snakkede om vejret og skreg af ensomhed og ulykkelig kærlighed – før det hele var forbi. Et fascinerende udsnit af mennesketilværelsen, der mindede os om vores egne alt for korte liv. Kan ses til 13. januar.
Læs anmeldelsen

Læs også: Her er årets 10 bedste kunstudstillinger

2. »Hvid magi«: Edison, Betty Nansen Teatret
Teaterkollektivet Sort Samvittighed marcherede ind med spejderknæ og glamourmakeup og satte sig på tværs i det indre univers med teaterkoncerten med sange af Anne Linnet. En smittende og overrumplende oplevelse, der væltede alle forsvarsværker. Endnu en fuldtræffer af intruktøren Elisa Kragerup, som også fik skabt en fin version af Brechts »Det gode menneske fra Sezuan«.
Læs anmeldelsen

3. »Teaterkoncert med sange af Leonard Cohen«: Aarhus Teater
Poesi, humor og patos gik hånd i hånd i den både smukke og uhysteriske »Teaterkoncert med sange af Leonard Cohen« - spændt op mellem sortsyn og melankoli og håbet om trøst og samhørighed. Liderlige, men følsomme mænd og sexede, handlekraftige kvinder lånte på skift stemme til Cohens vidende sange. Kan ses til foråret på Aarhus Teater og til næste efterår på Aveny-T på Frederiksberg.
Læs anmeldelsen

Læs også: Krysters Kartel er sprunget ud af dit TV

4. »Kvinden uden skygge«: Det Kongelige Teater, Operaen
Hugo von Hofmannsthals og Richard Strauss’ mærkelige mesterværk »Kvinden uden skygge« er en udfordring for ethvert operahus. Hvilken fortolkning skal man vælge? I Kasper Holtens iscenesættelse på Operaen var der truffet valg, som forekom indlysende, og sangligt var vi også helt i top. Mageløst.
Læs anmeldelsen

5. »Et folkesagn«: Den Kongelige Ballet, Operaen
Nikolaj Hübbes og Sorella Englunds nyiscenesættelse af Bournonvilles »Et Folkesagn« i Mia Stengaards fortryllende flotte scenografi bød på tradition og fornyelse i fornem forening.
Læs anmeldelsen

6. »Smerten«: Teater Får302
Helt alene med en stol og en bog i en time og 20 minutter: Ulla Henningsens nøgterne, afdæmpede tilgang til den franske forfatter Marguerite Duras’ »Smerten«, der handler om en kvinde, der i Paris 1945 venter på, at hendes mand skal komme hjem fra koncentrationslejren, rystede i al sin nøgterne smertefuldhed.
Læs anmeldelsen

7. »Om baronessen«: Folketeatret.dk
Årets danske drama kom på falderebet: Karen-Lise Mynster var den genopstandne Karen Blixen – fascinerende heks og kærlighedshungrende sjæl – i Thor Bjørn Krebs’ velkomponerede og fængslende drama om forfatterindens altfortærende venskab med den unge digter Thorkild Bjørnvig. Kan ses til 28. januar, herefter turné.
Læs anmeldelsen

Læs også: I kløerne på Karen Blixen

8. »Misantropen«: Det Kongelige Teater
Lars Mikkelsen cementerede sin position som landets førende klassikerskuespiller med sin overlegne fremstilling af en mand helt i sit eskalerende temperaments vold. Med ham i rollen blev »Misantropen« til kærlighedens tragedie.

9. »Hjørring Revyen 2011«: Vendelbohus
Efter seks års pause fandt den genopstandne og gennemmusikalske Hjørring Revyen sin egen elegante vej mellem det sikre og det uforudsigelige.

10. »Udslet Hornsleth«: Teater V
En skrap, begavet og stærkt underholdende kunstdiskussion med verbale tæsk til parnas og publikum og med den diabolsk charmerende og flertydige titelfigur som domptør i cirkusmanegen.
Læs anmeldelsen

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer