Føj til favoritter Del Send
Roskilde | 28/06/11

Guide: Det skal du se på Roskilde

 

 

 

Aktuelle begivenheder:

  • The Electic Moniker, der vandt dette års P3 KarriereKanonen, spillede søndag på Roskilde Festival. Læs her, hvilke bands du ikke må gå glip af på festivalen.  Foto: Jonas Vandall Ørtvig

    The Electic Moniker, der vandt dette års P3 KarriereKanonen, spillede søndag på Roskilde Festival. Læs her, hvilke bands du ikke må gå glip af på festivalen.

    Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Berlingskes musikredaktør guider rundt i festivalprogrammet blandt engelsk cool, afrikansk stolthed og andre musikalske muligheder over de fire spilledage.

Roskilde Festival annoncerede allerede mandag i sidste uge, at de 78.500 fire-dages billetter til årets største musikalske begivenhed på dansk grund var udsolgt.

Den egentlige festival starter først på torsdag, 30. juni, når de danske electrorockere i Veto kl. 18.00 åbner den store Orange scene, men allerede i ugen op til vil musikken gjalde: Fra ghettoblastere, uautoriserede fester, støvede guitarer og -fra søndag kl. 14.30 -fra den lille Pavillion Jr. scene, hvor Roskilde helt frem til og med onsdag giver en række primært unge, små danske navne chancen for at suge rutine til sig foran et for dem uvant gigantisk og entusiastisk publikum.

De små navne er, ligesom de navne, der er placeret med størst typografi på festivalens plakat, deriblandt Iron Maiden og Kings Of Leon, udvalgt af Roskilde helt eget musikpoliti, med chefbooker Rikke Øxner for enden af det grønne bord. Bare det at spille på Roskilde , er en ære for alle danske navne. Spørg bare rundt i øvelokalet hos det unge danske punkband Iceage, der er nået helt ind i hovedprogrammet og spiller kl. 03.00 fredag nat på festivalens tredjestørste scene, Odeon! Det er uden tvivl allerede deres livs største oplevelse.

Guide: Apps er den nye nøgle til Roskilde Festival

Det er ikke antallet af solgte debutalbum, der har ført Iceage ind i varmen i Roskilde. Det er deres kant og attitude, størrelser, der i det hele taget synes at være den røde tråd i et festivalprogram, der i månederne op til festivalstart har givet Øxner og hendes stab ganske mange hug. Ingen hovednavne, men mellemnavne, der har været på festivalen mange gange før, og som har deres bedste sange bag sig, har kritikken bl. a. lydt. Samt et sammenrend af små og mere eller mindre totalt ukendte navne.

Fra netop Iceage over de hårdkogte Skopje-hiphoppere i Shutka Roma Rap til Jagwa Music fra Dar Es Salaam i Tanzania og deres mchiriku, som er en percussionbaseret musikgenre, der ofte kan lyde som en afrikansk versionering af østeuropæisk bryllupsmusik. Hvordan den skæres på de kanter, altså i Østeuropa, hvor mange danske familier var på rundrejse med telt og combicamp i halvfjerdserne, vil man kunne forvisse sig om, når den bulgarske klarinetist Ivo Papasov & His Wedding Band indtager festivalen natten mellem lørdag og søndag i næste uge.

Det er dermed også konstateret, at selv for det trænede øre byder Roskilde i år på usædvanlig mange udfordringer væk fra den sikre alfavej, som i årtier har været brolagt med den forkærlighed for rockmusik i alle dens hjørner og mutationer, der ofte munder ud i store, kollektive brag foran Orange scene. På papiret er det først og fremmest de engelske triphop-ikoner Portishead, der skal levere et sådant fredag aften kl. 22.00, og man kan med en vis rimelighed forvente det samme af de udviklingsparate himmelstormere i Arctic Monkeys og af amerikanske The Strokes dagen efter kl. 19.30. Derudover skal man bevæge sig ad omveje for at finde hjem til de, på papiret i hvert fald, sikre trumfer.


Soul, Funk og R&B

Charles Bradley, Odeon, fredag kl. 17.00
Svedig soulmusik gennem 40 år knytter sig til den amerikanske sanger, hvis stemme rimer på James Brown. Hans succesrate tåler alt andet end sammenligning med legenden. Men tro mig, der er noget at komme efter hos en mand, der mener sin metier.

How To Dress Well, Gloria, fredag kl. 21.00
Enmandshæren Tom Krell synger vrangen ud på sig selv hen over sine støvede produktioner, der bringer nyt blod og modernitet ind i R&Bmusikken. Det er smukt og intimt.

Dam Funk with Master Blazter, Pavillon, fredag kl. 02.00
Vi finder både 70ernes og 80ernes funk i Dam Funk, en herre fra den amerikanske vestkyst, der har fundet ind til rytmen, sex'en og attituden i funken -uden at gøre den billig og nosalgisk.

Daniel Adams-Ray, Cosmopol, søndag kl. 12.00.
Den tidligere hiphopper droppede for en stund musikken og koncenterede sig i stedet om tøjdesign. Men heldigvis vendte han tilbage til musikken, dennegang til en R&B-holdig pop, som ikke gøres meget bedre på svensk.

Janelle Monae, Cosmopol, søndag kl. 20.00
Den unge amerikanske sangerinde kan gå hen og blive en af festivalens helt store oplevelser med sit genuine blend af R&B og soul tilsat elementer fra rockens verden. Hendes fine, fine langspiller »The ArchAndroid« swinger og gynger helt ubeskriveligt.

Læs også: Kaspar Kaaes bedste Roskilde-anbefalinger


Rock

Tame Impala, Odeon, torsdag kl. 18.00
Fra Australien lander disse charmerende retrorockere, som elsker psykedelia og 60erne lige så meget, som Roskilde -publikummet kan komme til at elske d ´ herrer tilbage efter denne tidlige torsdagskoncert.

Foals, Arena, torsdag kl. 20.00
Briterne hører til i den mere festlige kategori af rocknavne på årets festival. De blander alt fra avantgarde til dance og verdensmusik, som spillet live er ganske umulig at stå stille til.

Spids Nøgenhat, Pavillon, lørdag kl. 02.00
Uffe Lorenzens rock-c. v. byder på så meget mere end hans hovedband, Baby Woodrose. Spids Nøgenhat er et af dem. Klassisk 60er-og 70er-inspireret psykedelisk rockmusik med et bizart twist.

Surfer Blood, Odeon, søndag kl. 14.30
De har knap nok fået dun på læben, de fire amerikanere, som blander alt godt fra rockens afkroge -surf, garage, indie, lo-fi. De er blevet sammenlignet med både Weezer og Wampire Weekend, og det er ikke helt skævt.

Tu Fawning, Gloria, søndag kl. 15.00
Amerikansk duo fra Portland, som med afsæt i folk-musikken smyger sig ind og ud af rock, blues, jazz og alternativ country. Enten elsker man deres særprægede udtryk, eller også går man efter tre minutter.


Hiphop

Black Milk, Cosmopol, torsdag kl. 18.00
Hiphopper fra det Detroit, som har givet verden Eminem og Royce da 5' 9", som ungersvenden her også har arbejdet sammen med. En knytnæve af energi kommer til Roskilde , bakket op af live trommer og tangenter.

OFWGKTA, Cosmopol, lørdag kl. 15.45
Kollektiv fra L. A. som er midt i at tage skridtet fra undergrund til superstjerner. Anført af Tyler, The Creator, lander disse sortseende, grovkornede og talentfulde youngsters med en anbefalelsesværdig omgang alternativ hiphop.

Curren$ y, Cosmopol, søndag kl. 16.00
Han har været inde omkring superstjernen Lil Waynes label, men står nu på egne ben, unge Curren$ y fra New Orleans. Genkendelig diktion og et befriende afslappet, næsten stenet flow over legende produktioner.

Big Boi, Arena, søndag kl. 18.00
Han er naturligvis bedst kendt som den ene halvdel af supergruppen Outkast (den anden er Andre 3000). Alene lander Big Boi med et mix af svedige, funkede blaxploitationbeats, pophooks og coolness.

L. O. C., Orange, søndag kl. 19.30
Årets største danske navn har stået på den største af alle danske scener før og sluppet derfra med både æren i behold og publikums gunst. Alle har brug for en sing-along på modersmålet en enkelt gang på festivalen.

Læs alt om Roskilde Festival i AOKs guide


DJ, electronica etc.

Magnetic Man, Arena, fredag kl. 22.00
Dubstep-trioen fra den grønne ø har mere eller mindre fået til opgave at holde en fest i Arena-teltet fredag aften. Det er der ingen grund til at tvivle på, at Benga og hans kumpaner ikke gør -i selskab med bl. a. kometen Katy B.

James Blake, Cosmopol, lørdag kl. 20.00
Den unge brite har leveret et af årets mest hypede og gennemførte album med afsæt i den elektroniske musik, tilsat klassisk klaver og især modet til at eksperimentere. Han bliver et af årets tilløbsstykker, så er du advaret.

Chris Cunningham, Arena, lørdag kl. 23.30
Chris Cunningham er en af musikvideoens helt store og stilskabende instruktører. Med tre skærme og et lasershow vil han i rollen some både DJ og VJ skabe et multimedieshow, som nok skal lamme et par sanser eller tre.

Chase & Status, Cosmopol, torsdag kl. 22.30
Saul »Chase« Milton og Will »Status« Kennard har bl. a. remixet for Jay-Z og Rihanna, ligesom de i år har udsendt deres eget album. Roskildes mulighed for at gå totalt i drum'n'bass-mode -og lidt til.

Matthew Dear, Cosmopol, fredag kl. 18.30
En af disse multimestermaximetermænd, der kan lave det meste -og har gjort det. Dear er både producer, DJ og sangskriver og har kreeret hård dance og lavmælt techno -blandt meget andet.


Verdensmusik

Shutka Roma Rap, Cosmopol, lørdag kl. 13.45
Opkaldt efter Shutka, som er området i Europa med den højeste koncentration af romaer, fokuseres her på hiphop med politisk indhold og den pure alvor. Ikke alt er lige godt, men det er et af de navne, man er nødt til at gå forbi.

Femi Kuti & Positive Force/ Seun Anikulapo Kuti & Egypt 80, Arena, fredag kl. 18.00
Spørger man Roskilde selv, er det første gang overhovedet, at legenden Fela Kutis to sønner står på en scene sammen i et udvidet show -en vaskeægte verdenssensation. Afrobeat, funk og politik i ét.

Ivo Papasov & His Wedding Band, Pavillon, lørdag kl. 00.00
Den bulgarske veteran og legende har siden 70erne givet verden en musik af lige dele brass, jazz og mellemøstlige toner. Fyrigt og fantastisk at feste til.

Yemen Blues, Odeon, søndag kl. 18.30
Israelske Ravid Kahalani med de yemenitiske rødder kender både sin religion og sin lokale musikhistorie. Forvent masser af elegance og grimme eksperimentere fra denne stemningsfulde herre, der synger, så det skærer i hjertet.

Chancha Via Circuito, Cosmopol, søndag kl. 15.00
Latinamerikanske rytmer blandt med electronica til en både smuk og dragende cocktail, der rummer hårdhed og elegance i samme moment. Roskilde har før elsket Buenos Aires, det kan meget vel gentage sig her.

Læs alt om Roskilde Festival i AOKs guide

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester