Omtale
Føj til favoritter Del Send
Roskilde | 23/06/11

Guide: Apps er den nye nøgle til Roskilde Festival

  • Foto: Kasper Olsen Foto:
Smartphones-apps er en glimrende medhjælper i dagligdagen og de seneste år også på festivaler. I år er der flere digitale hjælpemidler til Roskilde Festival end nogen sinde før.

Når man ikke lige gider slæbe rundt på det fysiske program, er det digitale program en kær ven - i hvert fald hvis det er nemt at finde rundt i og ikke reagerer for langsomt. Det er også dejligt at have beskrivelser af alle festivalens bands direkte i sin lomme, sammen med informationer, kort og oversigt over festivalens øvrige tilbud og her er smartphones en næsten uundværlig hjælp til den moderne festivalgænger.

Roskilde Festival har i flere år været på banen med en officiel smartphone applikation, men i år har festivalen selv opfordret uafhængige udviklere til at lave apps i en konkurrence med navnet
Roskilde labs. Det er der kommet en række sjove applikationer ud af.

AOK har kigget nærmere på de digitale tilbud til årets festival og giver dig her en guide til de forskellige apps.

Den officielle

Foto: Ikke oplyst

Roskilde Festivals officielle smartphone app er i år blevet betydeligt forbedret siden den mere eller mindre ubrugelige app, de sendte på markedet sidste år. Der er dog stadig et par ulogiske huller i app'en, som konkurrenterne har lavet bedre løsninger på.

Lad os tage det gode først. Reaktionstiden er blevet en hel del hurtigere i forhold til sidste år, hvor man lige så godt kunne gå fra den ene scene til den anden, i stedet for at vente på svar fra app'ens programliste.

Der er let adgang til Festivalens næsten uundværlige nyheder og det er fint at app'en indeholder alle festivalens praktiske oplysninger, der er gode at have ved hånden. App'ens bedste feature er næsten oversigten over "More Than Music" aktiviteterne, det er vist første gang, at disse aktiviteter kan samles i ens smartphone. Her kan man finde vej til kunsten, gøglen og biografens spilletider.

Det er naturligvis også dfedt at have et oversigtskort, der oven i købet viser sattelitbilleder, men hvorfor har udviklerne dog ikke inkluderet smartphonens indbyggede gps, så man kunne se, hvor på kortet man stod, samt evt lavet en slags vennetjeneste, så man kunne finde sine venner?

Bandlisten er fin at have, men men men. Hvor er der ikke et indeks? Scroll funktionen er utroligt langsom og hvis man gerne vil læse om Zun Zun Egui, skal man have god tålmodighed for at nå til bandbeskrivelsen.

Roskilde Festivals officielle app er en fin, men langt fra optimal digital hjælper til den moderne festivalgænger og fungerer bedst med følgeskab af nogle af de uofficielle apps.

Navn: Roskilde Festival 2011
Platform: iPhone, Android
Pris: Gratis
Karakter: 3/6

Den appetitlige

Foto: Ikke oplyst

En digital guide til Roskilde Festivals madsteder er en helt oplagt idé, som i år bliver ført ud i livet i form af app'en 'Appetizer'. Det er Roskilde Festival selv, der står bag app'en, der nemt og overskueligt kan guide sultne festivalgæster til nærmeste madsted.

Appetizer giver brugeren mulighed for at vælge madtype, område og prisklasse, eller blot søge på alle steder.Man kan også få alle stederne i listeform og her er der fin beskrivelse af de enkelte steder, et foto, samt indikation af prisklasse. Og så kan man selv give stedet en karakter.

Appetizer skal nok blive brugt på dette års festival, men lige som den officielle app, kan det undre, at man ikke har taget smartphonens gps i brug på kortdelen, og lavet en slags direkte vejviser, som man kender det fra blandt andet Krak. Men ikke desto mindre er app'en en rigtig god idé og en formodentlig en god digital hjælper når promillen bliver for høj og man ikke kan huske, hvor man fik den der gode burger.

Navn: Appetizer
Platform: iPhone og Android
Pris: Gratis
Karakter: 5/6

Den uofficielle

Foto: Ikke oplyst

Alle de steder, den officielle RF app halter, der træder Robocat til med en langt mere brugbar løsning. Robocats uofficielle festival app leverede allerede sidste år en langt mere overskuelig og især hurtig oversigt over både program, bandlister og bandbeskrivelser.

Robocats app er ukompliceret, hurtig og ekstremt velvirkende, med en behagelig grafik og uden de store armbevægelse, kort sagt langt mere brugbar end den officielle app. Hvis Robocats app mangler noget, skulle det være et oversigtskort, men det er af mindre betydning. En kærkommen funktion er også, at man kan bookmarke sine favoritter til en personlig spilleliste.

Robocat har i stedet brugt energien på at indbygge et sjovt foto community i app'en. Funktionen er designet til at skabe en slags visuel debat, hvor man kan kigge på andre brugeres billeder, samt selv uploade billeder fra det sted, man nu befinder sig, som et såkaldt billedsvar.

Robocat er vinder af Roskilde Festivals udvikler konkurrence i år, og med to års meget brugbare apps, burde festivalen måske lade Robocat udvikle næste års officielle app.

Hent iPhone version

Navn: Roskilde - The Unofficial Festival Guide
Platform: iPhone
Pris: Gratis
Karakter: 6/6

Den venlige

Foto: Ikke oplyst

Kan du huske den gang, man ikke havde mobiltelefoner og slet ikke mobilt internet? Den gang, der på Roskilde Festival stod en række høje søjler rundt omkring på pladsen, som fungerede som overdimensionerede opslagstavler, hvor der hang en skov af sedler med beskeder som: "Hej Mikkel. Lad os mødes her i morgen klokken 3, så vi kan gå ned og se Toto på Orange."

Den slags opslagstavler har for længst udlevet sin berettigelse, men idéen om at læse beskeder som andre har efterladt er stadig sjov og det er lige netop det, Scoop RF giver mulighed for.

App'en giver dig mulighed for at efterlade en besked, tekst, foto eller video på det eksakte sted, du befinder dig. App'en bruger din smartphones indbyggede gps og du kan kun lægge beskeder der, hvor du er i det øjeblik.

På samme måde kan du læse andre folks beskeder, hvis du altså er tæt nok på dem. Denne version af app'en er lavet til årets Roskilde festival, men virker naturligvis også uden for festivalpladsen. Man kan allerede finde mange beskeder rundt omkring i København, hvis man har installeret denne app.Scoop er måske ikke strengt nødvendig for den garvede festivalgænger, men er en rigtig sjov og hyggelig tilføjelse til de mere programorienterede apps.

Hent iPhone version

Navn: Scoop RF
Platform: iPhone
Pris: Gratis
Karakter: 5/6

Den krigeriske

Foto: pr foto

Flag er ikke nogen ny opfindelse på Roskilde Festival. Men i år kan man vifte med virtuelle flag gennem spilapplikationen 'Fang Flaget'.

Spillet er et traditionelt "Capture The Flag" spil, hvor det gælder om at holde fast i et (virtuelt) flag så længe som muligt. Der vil blive placeret tre virtuelle flag på festivalpladsen, som man så kan kæmpe om.

Spillet benytter smartphonens indbyggede gps og man kan angribe flagholderen, hvis man kommer indenfor en radius af 50 meter af ham. Og det er oplagt at hele lejre kan rotte sig sammen om at forsvare et erobret flag.

For der er nemlig mere end stoltheden og æren på spil. Hver aften klokken 20 bliver de tre flagholdere præmieret med en kasse kolde øl.

Fang Flaget applikationen kan ikke guide dig rundt mellem koncerterne, eller vise øvrige informationer. Applikationen gør blot det, den lover og er et rigtig sjovt indslag i det efterhånden store applikationskatalog i forbindelse med Roskilde Festival.

Spillet er simpelt, men en rigtig god idé, fin tidsfordriv mellem koncerterne og så er det lavet helt i Roskilde Festivals ånd. Kampen er i gang.

Hent til iPhone
Hent til Android

Navn: Fang Flaget
Platform: iPhone, Android
Pris: Gratis
Karakter: 5/6

Den oplysende

Foto: Ikke oplyst

Crowd Pulse App kan kun én ting, men i festivalsammenhæng en ikke helt ubetydelig ting. App'en reagerer nemlig på lydbølger og Crowd pulse kan du hive op under en koncert, hvor den så vil sende lysblink ud over mængden i takt med musikken.

Mobiltelefonerne har for længst overtaget de gamle analoge lightere når det gælder om at skabe stemning ved koncertens følsomme højdepunkt, men Crowd Pulse er nok mere beregnet mod de mest rytmiske koncerter, hvor blinklyset virkelig kan folde sig ud.

Crowd Pulse er ikke et vitalt hjælpemiddel til festivalgængeren, men en af de ting, der kan gøre det hele lidt mere festligt.

Hent Iphone version

Navn: Crowd Pulse
Platform: iPhone
Pris: Gratis
Karakter: 3/6

Den Androide

Foto: pr foto

Uafhængige udviklere står bag Artist Recommender, som er gået helt uden om iPhones markedet og kun præsenteres til Android telefoner.

Artist Recommender genererer gode råd til koncerter, bygget på playlister fra Last fm. Anbefalingerne bliver således personlige, og man kan også få gode råd til anden musik, der svarer til ens smag.

Og så indeholder app'en naturligvis biografier på alle årets kunstnere.

Hent til Android

Navn: Artist Recommender
Platform: Android
Pris: Gratis
Karakter: Ikke testet

Øvrige

Foto: Ikke oplyst

Når ens smartphone nu kan gå på nettet - forudsat at man kan finde signal på festivalpladsen - så kan man benytte sig af en af de webbaserede applikationer til årets festival.

Toiletapp
Sjovest er toilettjenesten, der giver gæsterne en hele tiden opdateret status på, hvor man finder de toiletter, der er i bedst stand, samt hvor køerne er kortest. Tjenesten er i høj grad afhængig af festivalgængernes egne opdateringer, så om den kommer til at fungere efter hensigten, vil tiden vise. Men ideen er både god og sjov.

Se app

Spiller lige nu
Hvis alkohol har fjernet din evne til at kigge i et af de mange enten fysiske eller digitale programmer, så kan "Now On Roskilde" måske komme til undsætning. Tjenesten giver som navnet antyder, en besked om, hvem der spiller på hvilke scener lige nu.

Se app

Band Rank
Festival guide med mulighed for at sammensætte sit eget program

Se app

Roskilde Festivities
Endnu en festival guide.

Se app

Roskilde Guide 2011
Program og informationer. Så vidt vides, den eneste app, der er lavet til Windows 7 telefoner.

Hent app

Indgangs-sms
I år har Festivalen indført de nye indgangsbilletter, hvor man booker billet til en af indgangene til campingarealet. Det nye tiltag giver mulighed for at få info om indgangene på sms.

Send en sms med teksten "rf entrance" plus nummeret på den indgang du har booket til, så får du status på indgangen

 

Det mener brugerne..