Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 25/01/13

Sukkerpsykopater skal forsvare Danmark

  • Mark Hermann i midten og Nichlas Jamie Frese helt til højre. Foto: Aleksander Thuesen

    Mark Hermann i midten og Nichlas Jamie Frese helt til højre.

    Foto: Aleksander Thuesen
Det danske konditorlandshold tager snart af sted til VM i Frankrig. Vi fangede dem til en træning, inden de gør amok i sukker og is.

   

Da AOK træder ind i træningslokalerne i Albertslund, er der helt tomt.

Klokken er 10.30, og aftalen var at skulle mødes her og snakke med det danske konditorlandshold omkring det forestående VM, hvor de skal kæmpe mod 22 andre lande om at lave kager, sukkerskulpturer og andre søde sager.

Rundt omkring ligger dejskrabere, halvfyldte kander med sukker i og på det ene metalbord står to statuetter i sukker og chokolade og måler cirka en meter i højden.

Men konditorlandsholdet er væk.

Lige indtil en høj lyshåret fyr kommer gående gennem gangen, mens han gnider sig i øjnene. Han stikker hånden frem for at hilse på.

"Det må du undskylde. Vi gik i seng for halvanden time siden," siger han og stikker i et stort træt grin. Manden hedder Nichlas Jamie Frese, og er, skal det vise sig, sukkerpsykopat. Til daglig arbejder han hos Andersen Bakery, men i øjeblikket har han ferie.

En ferie han bruger her, i et træningslokale i Albertslund sammen med resten af det syv mand store landshold. Der er ingen løn, ingen luksuriøse forhold, men passer af passion.

Sover blandt sukker

Han viser os ind i et baglokale, hvor der står tre brikse, presset inde mellem en masse opbevaring. I to af sengene ligger der stadigvæk fyre og sover.

"Vi er kun lige hjemme for at gå i bad en gang imellem," fortæller han. "Resten af døgnets 24 timer er vi her. Min kæreste er ikke helt tilfreds." Han sætter i endnu et stort grin.

Konditorlandsholdet har trænet intensivt siden marts 2012. Fra oktober og frem betød det hver aften og alle weekender. Og siden januar er de så begyndt at overnatte her blandt sukkerfigurerne.

"Vi kørte en træning i nat fra klokken 00.30. Vi er jo ligeglade med, hvilken tid på døgnet, vi kører, så længe det passer ind. Og nu passede det lige ind, så vi kørte hele natten" forklarer han, mens han sætter noget morgenbrød ind i ovnen og tænder.

Han forklarer om konkurrencen. Konditorlandsholdet skal på ti timer aflevere tre ting. En chokoladeskulptur med en chokoladekage på. En sukkerskulptur med en dessert på. Og en isskulptur med en isdessert på.

Når skulpturene er lavet, skal de bæres over så dommerne kan se og bedømme dem.

"Det er mest den transport, vi er nervøse for. Her kan sådanne nogle sukkerskulpturer altså godt knække og falde helt fra hinanden. Og så vinder man ikke VM. Vores træner, Carsten Kej, står nogle gange og sparker alt hvad han kan til bordet, for at se om konstruktionen holder. Indtil videre er det gået godt."

Prinsen på gaflen

Af de tre skulpturer er isskulpturen den sværeste udfordring, for ingen på holdet har tidligere arbejdet i ren is og motorsav. Valget faldt på Mark Nicolaj Hermann.

"Er der nogle, der har lagt en gaffel i min seng," hører vi ude fra gangen. Mark Hermann ser lidt smadret ud, da han kommer ind i lokalet med en gaffel i den ene hånd, mens den anden masserer sin lænd.

"Det gør helt vildt ondt at sove på en gaffel, også selvom det kun er halvanden time," fortæller han med et forpint og træt ansigt.

Den isskulptur han skal lave i Lyon til VM, bliver produceret af en solid isblok på 250 kilo og til en stykpris på 2.500 kroner. Han fik i januar for første gang i sit liv stukket en motorsav i hånden og blev bedt om at lave noget flot ud af den store kolde blok.

"Jeg synes kraftedeme, det er svært," siger han, mens han masserer sin lænd. "Men det går efterhånden meget godt nu, jeg er ved at lære det, selvom jeg nogle gange kommer til at skære lidt for meget af."

Takket være gavmilde sponsorer, som står for alt materiale og lokaler, har Mark Hermann fået lov til at øve sig på ni isblokke indtil videre og skal igennem to mere, inden de tager til VM.

"Men jeg kunne godt bruge 20 blokke mere," siger han.

Der begynder at lugte ret brændt i lokalet. Nichlas Jamie Frese løber over til ovnen og tager nogle kulsorte morgenbrød ud. Vi spiser lidt kage i stedet for. Det smager fantastisk. Konditorlandsholdet fik da også sølvmedaljer til EM 2012, så potentialet er der.

Og nu skal de danske sukkerpsykopater forsvare Danmark i røg og damp i Lyon. Og så skal de sove.

Hvad: Konditorlandsholdet til VM
Hvor: Lyon, Frankrig
Hvornår: Søndag d. 27. og mandag d. 28. januar
Hvordan: Følg konditorlandsholdet på Facebook her

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: AOK.dk
Byliv | 08/04/14

Hvem skal nomineres til Byens Bedste 2014?

Årets kategorier ligger klar, men hvem fortjener en nominering? Giv dit bud, og vind fede præmier.

AOK Tjenester